Preskoči na glavni sadržaj

LEDENI VJETAR SA VIŠNJAMA

 LEDENI VJETAR S VISNJAMA





TKO ZNA ZASTO,AL LEDENI VJETAR JE ZADNJIH GODINA JAKO POPULARAN,IAKO AKO MALO RAZMISLIMO BEZE TORTA SE GODINAMA U ZAGREBU RADILA I BILA OMILJENA ,AL NIJE SE ZVALA LEDENI VJETAR,VEC OBICNI I NEATRAKTIVNO,BEZE TORTA.
SASTOJCI

KORA:

  1. Bjelanjac od 6 velikih jaja
  2. 400 grama kristal secera
  3. 1 jusna zlica kvasine-octa
  4. malo soli
  5. vanilij secer
SASTOJCI

KREMA:
  1. 6 zumanjaca
  2.  8 jusnih zlica secera
  3. 6 jusnih zlica gustina
  4. pola 125 grama maslaca
  5. vanilij secer
  6. nastrugana kora narance
  7. 1 litra mlijeka
  8. plus 5 jusnih zlica secera za karamel
SASTOJCI:
  • Pola litre slatkog vrhnja za slag
  • oko 2 dcl ili jednu salicu bijele kave usecerenih visanja
  • 1 dcl sirupa od domacih visanja
PRIPREMA:
KORA:
  1. U  duboku posudu staviti 6 bjelanjaca s malo ,prstohvat soli/obavezno sobne temperature/
  2. tuci ih dok nedobijemo jako tvrd snijeg
  3. u to dodati sece i vanilij secer te nastaviti tuci dok nedobijemo jednolicnu smijesu
  4. pecnicu zagrijati na 150 stupnjeva
  5. na tepsiju pokrivenu masnim papirom izliti smjesu te je staviti peci,vise susiti jedno 40 minuta
KREMA:

  • radimo karamel mlijecnu kremu
  • 6 zlica secera stavimo u posudu koja ima debelo dno i karameliziramo secer
  • na karamelizirani secer ulijemo 2/3 litre mlijeka i nek uskuha
  • u drugoj posudi tucemo zumanjca sa secerom,vanilijom,korom narance
  • kad dobijemo kremastu smijesu dodamo gustin plus maslac
  • lagano mijesamo i dodamo 1/3 litre mlijeka
  • u ovu smijesu ulijemo uzavrelo mlijeko/karamel/
  • promijesamo dobro i vratimo u posudu za kuhanje i uz mijesanje jos kuhamo dok se ne zgusne
  • malo prohladimo i jos toplu stavljamo na beze kore
  • dakle prepolovimo kore,na prvu stavimo usecerene visnje,prekrijemo kremom i izravnamo
  • stavimo drugi dio kore
  • i sve sad dobro ohladimo
  • dobro ohladjeno ukrasimo tucenim slatkim vrhnjem i jos hladimo
  • serviramo uz casu bijelog vina,sibenskog vinogorja,popularne marastine
  • zivili vi meni
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

petak-riba-lokarde s povrcem iz pecnice

LOKARDE S POVRCEM IZ PECNICE

Ako vas muci przenje,pecenje ribe u stanu,ako mrzite sto vam od plave ribe/koja je zdrava,ukusna i jeftina/cijela kuca zaudara na ribu do iduceg petka,onda je za vas idealan ovaj recept.


Najvaznije je otic i kupit sasvim svjeze lokarde iz Jadranskog mora...dakle sutra oko deset sati krenite na peskariju!Ako zivite u Zg mozete krenit i oko 9,dodje vec vecina ribe na Dolac do 9 sati!
Koliko ce vam komada lokardi trebat odlucite sami,al imajte na umu da lokarda nesmije bit mrsavica,one bez naslaga masnoca nisu ukusne i socne,vec suhe i neukusne!
Trkom kuci s peskarije,ocistite lokarde,posto cete ih spremat u pecnici slobodno ih mozete i oprat,zasolite,zauljite i nek malo stanu
Vi u medjuvremenu pokupite svo povrce sto imate u kuci i obavezno nekoliko komada zrele rajcice!
Kod mene je obavezna i puna zlica vegete,al to je kod mene jer ja volim okus koji daje vegeta.
U skrovadu polozite kumpir izrezan na ploske, paprike,crveni luk,tikvice,balancane,pome,karote,zacine,…