subota, 30. studenoga 2013.

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


  1. 750 grama brasna-glatkog
  2. malo soli
  3. 5 zlica secera-ja stavim staub
  4. vanilija secer
  5. 2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi
  6. 2 sake suvica/grozđica/
  7. 1 dc travarice rakije
  8. 2 zlice ulja 
  9. mlake vode
  10. 1,5 litru ulja za przenje
PRIPREMA:

  • Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesate
  • u smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesate
  • sad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo ulja
  • ako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u brasno prije tople vode
  • promjesamo i dodamo rakiju i ulje,te oko 1,5 dcl tople vode
  • NAJVAZNIJE JE DOBRO TIJESTO ISTUCI,ANGAZIRAJTE UKUCANE!!!
  •  treba naglasiti da tijesto mora bit cvrsto al puno zracnih loptica,dakle od oka moramo dodat toplu vodu i jos brasna.
  • Istuceno tijesto na toplom ostaviti da se dize,treba se utrostrucit.
  • U duboku posudu staviti ulje i ugrijati ga...spremno je za pecenje kad se oko komadica kruha pocmu stvarati mjehurici/ma viljusku nataknite komadic kruha i umocite u ulje/
  • zlicicom oblikujte male loptice jer tijesto odmah u ulju naraste,fritule moraju imat mjesta u ulju da se od vrucine same pri przenju okrecu.
  • Gotove izvaditi,ocijediti i posuti secerom-po zelji

Objavi komentar

MA:Toni restoran na Bacama-Split

E danas kad sam cvrsto odlucila napisat par rijeci o ovom odnedavno popularnom konobi restoranu na splitskim bacama,pokraj ostarije Vidjako...