srijeda, 28. siječnja 2015.

RIZOT OD JUNJECEG IL TELECEG MESA

ISTO OVAJ RECEPT MOZETE KORISTITI ZA SVE VRSTE MESA,AL MJENJA SE SAMO DUZINA KUHANJA.RECEPT JE POGODAN I ZA SPRAVLJANJE MJEVENOG MESA/BOLONJEZ/ A MOZE GA SE SERVIRAT I S TJESTENINOM,PUROM IL PIREOM.


bolonjez s tjesteninom
 TOC OD MESA:

RECEPT:

SASTOJCI:

  1. 1/2 kg mesa od lopatice/junjetina,teletina/
  2. 2 vece kapule/crveni luk/ 
  3. 1 jusna zlica konserve/koncentrat rajcica/
  4. list lovora
  5. malo soli
  6. muskatno orascic mljeveni/po zelji/
  7. persin i luk /po zelji/
  8. ako radimo rizot onda 1 salica za bijelu kavu rize okruglog zrna
  9. malo ulja suncokretovog
  10. zlicica masla za na kraj
  11. malo ribanog sira
zlicica vegete/po zelji/ il temeljac od juhe za podlijevanje/

PRIPREMA

  • Narezati meso na male kockice,sto sitnije to bolje.
  • kapulu narezati isto sasvim na sitno te je tako narezanu staviti malo omeksati u posudu u koju smo stavili malo ulja da prekrije dno.
  • kapulu lagano posoliti,mijesati da malo dobije sjaj,te je zaliti s oko dcl vode i pustiti kuhati da sasma omeksa.
  • kad omeksa kapula,a voda ispari dovati kockice mesa.
  • drvenom zlicom na jakoj vatri mjesati da meso pusti sok 
  • kad meso poprimi smeckastu boju i pusti sok,zaliti ga vodom,dodati vegetu ili ako imate temeljac dodajte temeljac+lovorov list
  • nek kuha na srednjoj vatri,postupak ponavljati dok meso neomeksa/junjetina znatno duze od teletine/
  • Pri kraju kad je meso sasma omeksalo dodati  muskatni orascic i konservu,malo prokuhati
  • dodati rizu i promjesati i pet minuta kuhati,poceti ce puckati...zatim zaliti s tri puta vise tekucine nego smo stavili rize.
  • primjer:1 salica rize ide 3 salice tekucine
  • pustiti kuhati,samo provjeriti slanost
  • nikako ne prekuhati i ne puno mjesati,radije tresti
  • paziti da sve pripremamo u posudi koja ima kvalitetno dno da se riza ne lijepi.
  • u gotov rizot staviti malo maslaca,poklopiti/po zelji posuti lukom i persinom/
  • kod posluzivanja dodati i ribani sir
  • posluziti uz salatu
  • Dobar tek!




Objavi komentar

MA:Toni restoran na Bacama-Split

E danas kad sam cvrsto odlucila napisat par rijeci o ovom odnedavno popularnom konobi restoranu na splitskim bacama,pokraj ostarije Vidjako...