Preskoči na glavni sadržaj

RIZOT OD JUNJECEG IL TELECEG MESA

ISTO OVAJ RECEPT MOZETE KORISTITI ZA SVE VRSTE MESA,AL MJENJA SE SAMO DUZINA KUHANJA.RECEPT JE POGODAN I ZA SPRAVLJANJE MJEVENOG MESA/BOLONJEZ/ A MOZE GA SE SERVIRAT I S TJESTENINOM,PUROM IL PIREOM.


bolonjez s tjesteninom
 TOC OD MESA:

RECEPT:

SASTOJCI:

  1. 1/2 kg mesa od lopatice/junjetina,teletina/
  2. 2 vece kapule/crveni luk/ 
  3. 1 jusna zlica konserve/koncentrat rajcica/
  4. list lovora
  5. malo soli
  6. muskatno orascic mljeveni/po zelji/
  7. persin i luk /po zelji/
  8. ako radimo rizot onda 1 salica za bijelu kavu rize okruglog zrna
  9. malo ulja suncokretovog
  10. zlicica masla za na kraj
  11. malo ribanog sira
zlicica vegete/po zelji/ il temeljac od juhe za podlijevanje/

PRIPREMA

  • Narezati meso na male kockice,sto sitnije to bolje.
  • kapulu narezati isto sasvim na sitno te je tako narezanu staviti malo omeksati u posudu u koju smo stavili malo ulja da prekrije dno.
  • kapulu lagano posoliti,mijesati da malo dobije sjaj,te je zaliti s oko dcl vode i pustiti kuhati da sasma omeksa.
  • kad omeksa kapula,a voda ispari dovati kockice mesa.
  • drvenom zlicom na jakoj vatri mjesati da meso pusti sok 
  • kad meso poprimi smeckastu boju i pusti sok,zaliti ga vodom,dodati vegetu ili ako imate temeljac dodajte temeljac+lovorov list
  • nek kuha na srednjoj vatri,postupak ponavljati dok meso neomeksa/junjetina znatno duze od teletine/
  • Pri kraju kad je meso sasma omeksalo dodati  muskatni orascic i konservu,malo prokuhati
  • dodati rizu i promjesati i pet minuta kuhati,poceti ce puckati...zatim zaliti s tri puta vise tekucine nego smo stavili rize.
  • primjer:1 salica rize ide 3 salice tekucine
  • pustiti kuhati,samo provjeriti slanost
  • nikako ne prekuhati i ne puno mjesati,radije tresti
  • paziti da sve pripremamo u posudi koja ima kvalitetno dno da se riza ne lijepi.
  • u gotov rizot staviti malo maslaca,poklopiti/po zelji posuti lukom i persinom/
  • kod posluzivanja dodati i ribani sir
  • posluziti uz salatu
  • Dobar tek!




Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

rolat s cajnim koluticima

ROLAT SA CAJNIM KOLUTICIMA


 ---------------------------------------------- SASTOJCI: oko 25-30 kom. cajnih kolutica 2 dcl slatkog soka od narance/iscjedjena naranca zasecerena /ili juice 1 litra mlijeka 6 jusnih zlica gustina 10 jusnih zlica secera vanilija secer izribana korica narance 250 grama masla ili margarina za kolace malo soli 2 dcl vrhnja ta slag 100 grama cokolade za kuhanje malo sjeckanih badema.ljesnjaka ili oraha
 PRIPREMA:
 KREMA: -------------------------- ukuhati bijelu vanilij kremu od mlijeka,gustina.secera,vanilija secera i korice narance. znaci staviti mlijeko da uskuha,od litre oduzeti oko 2 dcl i u hladno mlijeko umijesati secer,gustin,vanilija secer i koricu narance. dobro smijesu gustina izmijesati a kd mlijeko uzavre,maknit s vatre iz uz stalno mijesanje dodati smijesu od gustina.Na laganoj vatri mjesati dok nedobijemo kremu koja se odvaja od posude. Kremu ohladiti U ohladjenu kremu dodati …