Preskoči na glavni sadržaj

Opci savijeti o pripremi jela-ukrasi od cokolade



Čokoladna glazura neće pucati i bit će sjajna stavite li tijekom topljenja na mjeru čokolade polovicu mjere slatkog vrhnja. No prije miješanja dobro zagrijte slatko vrhnje, a čokoladu uvijek  topite na pari. Želite li tvrđu glazuru, prethodno rastopite maslac na pari. Pričekajte da nestanu mjehurići, odnosno da iz maslaca ispari voda. Čokoladu izlomite na komadiće, a maslac skinite s vatre i ostavite da se ohladi dvije-tri minute.
Dodajte ga čokoladi i miješajte dok se smjesa ne sjedini. Za malo mekšu glazuru u čokoladu možete staviti samo ulje (na 100 g čokolade 4 žlice ulja), sjedinite i ohladite. Ove glazure možete koristiti za sve ukrase, a razlikuje ih jedino tvrdoća.


čokoladne glazure


Čokoladne uvojke možete iskoristiti kao ukrase kolačima ili tortama. Napravite li ih malo uže, poput štapića, izvrsno će pristajati s mlijekom, mousseom ili pudingom. Ako se uvojci teško oblikuju, nož zagrijte u vrućoj vodi, obrišite pa pokušajte ponovno. Uvojke pokrivene s donje i gornje strane masnim papirom u zatvorenoj posudi možete čuvati i do tjedan dana. Čokoladne šalice mogu biti zdjelice za sladoled ili šlag.

ČOKOLADNO LIŠĆE
Izaberite svježe lišće s izbočenim žilama. Operite ga i osušite, a čokoladu rastopite. Četkicom na lišće namažite tanki sloj čokolade. Nakon što se čokolada ohladi, lišće odlijepite i
poslužite.

JESTIVE ŠALICE
Čokoladu otopite i ostavite da se malo ohladi. Stavite dvije papirnate košarice jednu u drugu, ulijte žlicu čokolade, oblikujte četkicom pa na nju stavite nekoliko košarica kako bi se stisnule.

BISERI IZ ŠKOLJKE
Male kalupe u obliku školjke obložite prozirnom folijom, ali dobro zategnite. Za svaku školjku otopite 40 g čokolade pa četkicom premažite kalupe. Ostavite da se hladi 60 minuta.



UKUSNE KOŠARICE
Rastopljenu čokoladu razmažite u krug promjera 15 cm na masnom papiru. Ostavite kratko da se stisne. Okruglu šalicu okrenite naopako, a preko nje stavite čokoladu s papirom. Ohladite.



ČOKOLADNI UVOJCI
Čokoladu otopite i izlijte na masni papir. Izravnajte je i ohladite u hladnjaku, ali ne do kraja. Ispod čokolade pod kutom od 45° stružite nožem i uvojci će se saviti.



OBLICI BEZ KRAJA
Čokoladu ohladite kao za uvojke samo da bude debela oko 0,5 cm. Od nje možete rezati pločice i zataknuti u tortu ili oko nje, ali i kalupom izrezati zvijezde, srca...



ČOKOLADIRANO VOĆE
Grubo usitnite čokoladu, otopite u maloj šerpi na pari, na tihoj vatri. Pripremljeno voće, npr. grožđe, jagode (važno je da voće bude suvo, bez kapljica vode) potopite u rastopljenu čokoladu i ostavite da se stegne na papiru za pečenje ili pergamentu.
Kako pripremiti kruh

Sve vise se vracamo trdiciji pa i tradicionalnom pripremanju kruha.
Imali sto lijepse od mirisa kruha koji nas ujutro budi!
Hajdmo na noge lagane,mama je pripremila topli kruh.....
Ma to je san svih snova,pojam toplog doma...ljubavi i srece obiteljskog zivota.

jutro uz tople kiflice..mmmmmmmmmmmmmmmmm
tako je lako usreciti svoju obitelj..malo dobre volje i eto poslastice!!



Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

petak-riba-lokarde s povrcem iz pecnice

LOKARDE S POVRCEM IZ PECNICE

Ako vas muci przenje,pecenje ribe u stanu,ako mrzite sto vam od plave ribe/koja je zdrava,ukusna i jeftina/cijela kuca zaudara na ribu do iduceg petka,onda je za vas idealan ovaj recept.


Najvaznije je otic i kupit sasvim svjeze lokarde iz Jadranskog mora...dakle sutra oko deset sati krenite na peskariju!Ako zivite u Zg mozete krenit i oko 9,dodje vec vecina ribe na Dolac do 9 sati!
Koliko ce vam komada lokardi trebat odlucite sami,al imajte na umu da lokarda nesmije bit mrsavica,one bez naslaga masnoca nisu ukusne i socne,vec suhe i neukusne!
Trkom kuci s peskarije,ocistite lokarde,posto cete ih spremat u pecnici slobodno ih mozete i oprat,zasolite,zauljite i nek malo stanu
Vi u medjuvremenu pokupite svo povrce sto imate u kuci i obavezno nekoliko komada zrele rajcice!
Kod mene je obavezna i puna zlica vegete,al to je kod mene jer ja volim okus koji daje vegeta.
U skrovadu polozite kumpir izrezan na ploske, paprike,crveni luk,tikvice,balancane,pome,karote,zacine,…