ponedjeljak, 5. siječnja 2015.

Bozicni kuglof s cimetom i brusnicama

sastojci:
3 velika cijela jaja
4 Jusne zlice secera
2 vrecice vanilija secera
1 zlicica cimeta
1 zlicica kakao praha
2 jusne zlice suhih brusnica
1/2 cajne salice ulja
malo soli
naribana korica limun i naranca
1 prasak za pecivo

Priprema:

odvojiti bjelanjca i cvrsto ih tuci.
u drugoj posudi mixati zumanjca sa secerom,dodati ostale sastojke i mjesati.
najzadnje dodati brasno u koje umjesamo prasak za pecivo.
Cvrste bjelanjce uz sasma lagano mjesanje dodati.
Usuti u kalup i peci oko pola sata u ugrijanoj pecnici na 180 celzija oko pola sata.

nedjelja, 4. siječnja 2015.

http://www.ljiljananieder.com/recept/banana-split-torta-3/

PREUZETO S www.domacikolaci.net,a oni preuzeli od Ljiljana Nieder Prije 1 dana - Javno podijeljeno Moj recept i moja fotografija. Stvarno nije u redu ovako besramno krasti tuđih ruku djelo http://www.ljiljananieder.com/recept/banana-split-torta-3/



BANANA SPLIT TORTA

Sastojci
Tijesto:
5 jaja
5 žlica tople vode
150 g šećera
100 g brašna
25 g škrobnog brašna (Gustina)
25 g kakaa u prahu
Krema I:
1 vrećica pudinga s okusom čokolade
500 ml mlijeka
2 žlice šećera
250 g mascarpone sira
3 lista bijele želatine
100 g čokolade za kuhanje
30 g kakaa u prahu
150 ml slatkog vrhnja za šlag
4 – 5 banana
sok od 1 limuna
Krema II:
1 vrećica pudinga s okusom vanilije
500 ml mlijeka
2 žlice šećera
3 lista bijele želatine
1 flašica vanilija arome
150 ml slatkog vrhnja za šlag
Ukrašavanje:
300 ml slatkog vrhnja za šlag
bijela narezana čokolada
banane
med ili limun
Priprema
Tijesto: Žumanjke odvojiti od bjelanjaka. Bjelanjke čvrsto izraditi i polako, uz neprestano miješanje dodavati 50 g šećera. Žumanjke zajedno s toplom vodom pjenasto umutiti i polako dodati ostatak šećera. Zatim brašno zajedno sa snijegom od bjelanjaka dodati žumanjcima i lagano metlicom za snijeg umiješati.
Tijesto podijeliti na dva jednaka dijela. U jedan dio dodati 25 g Gustina a u drugi dio 25 g kakaa i također metlicom za snijeg umiješati. Dno kalupa za tortu (26 cm) obložiti papirom za pečenje i svako tijesto posebno peći 30 min. na temp. 180 °C. Biskvite ostaviti da se ohlade. Zatim svaki biskvit jednom vodoravno prerezati.
Krema I: 3 lista želatine u hladnoj vodi omekšati. Čokoladu narezati i na pari omekšati. 150 ml slatkog vrhnja čvrsto izraditi. Puding od čokolade skuhati po uputi s 1/2 l mlijeka i 2 žlice šećera. Skloniti sa štednjaka, dodati ocijeđenu želatinu, izmiješati, prekriti folijom svježine (direktno na površinu) i ostaviti da se ohladi. Zatim hladan puding izmiješati s mascarpone sirom, rastopljenom čokoladom i kakaom. Na kraju metlicom za snijeg lagano umiješati tučeno slatko vrhnje.
Krema II: 3 lista želatine u hladnoj vodi omekšati. 150 ml slatkog vrhnja čvrsto izraditi. Puding od vanilije skuhati po uputi s 1/2 l mlijeka i 2 žlice šećera. Skloniti sa štednjaka, dodati ocijeđenu želatinu, aromu vanilije, izmiješati, prekriti folijom svježine (direktno na površinu) i ostaviti da se ohladi. Zatim hladan puding metlicom za snijeg izmiješati lagano s tučenim vrhnjem.
Slaganje i ukrašavanje torte: Na tanjur za tortu staviti svijetli biskvit i oko njega obruč kalupa od torte. Biskvit premazati polovinom čokoladne kreme, staviti tamni biskvit, premazati ga polovinom kreme od vanilije, zatim posložiti narezane banane, koje ste prethodno poprskali sokom od limuna i banane premazati ostatkom kreme od vanilije. Prekriti svijetlim biskvitom, koji premažemo ostatkom čokoladne kreme (oko 5 žlica odvojiti). Na kraju položiti na kremu tamni biskvit. S odvojenih 5 žlica kreme tortu premazati odozgor i staviti u hladnjak preko noći.
Sutradan! 300 ml slatkog vrhnja čvrsto izraditi. Bijelu čokoladu tanko narezati. Banane narezati i preliti s malo meda ili limuna, da ne dobiju tamnu boju. Tortu oprezno oštrim nožem odvojiti od kalupa i premazati tučenim vrhnjem. Ukrasiti narezanom bijelom čokoladom i bananama.

Preuzeto s: www.domacikolaci.net

četvrtak, 1. siječnja 2015.

petak, 19. prosinca 2014.

ljekoviti liker od žižula

U ovo blagdansko vrijeme kad se blaguje vise.cesce i teza hrana,kao najbolji ljek u narodu se koristi sasma mala kolicina likera od žizule.
Lako se spravlja.treba uzeti oko kilo jako zrelog ploda žižule,deset žlica šećera,sve staviti u staklenu posudu,preliti rakijon i ostavit oko tjedan dana na tiplom mjestu.kad se šećer otopi sve procjediti i dodati do litre domace rakije.promjesati,i vec od iduceg dana koristiti.

Šalša od poma iz važa

U zimsko doba najbolje rješenje za dobru šalšu su pome sljivarice iz važa il popularni ljušteni pelati.
Za 4 osobe tribate 2 lipe kapule,dec ulja.malo petrusimula i luka,dva važa poma..dosta vrimena,punku soli i eto obida za prste polizat.Najvaznije je kuvat šalšu na jaku vatru da ostane ukusna.Na laganoj vatri poma zakiseli.

četvrtak, 18. prosinca 2014.

Prozracno lagana torta

Prozracna lagana torta
 Sastojci:
Biskvit:
5 bjelanaca
5 kašika šećera
5 kašika brašna
1/2 praška za pecivo
Preliv
100 ml mlijeka
1 vanilin šećer
Krema:
400 ml mlijeka
100 gr šećera
5 žumanaca
50 gr čokolade za kuhanje
oko 200 gr jaffa keksa
300 ml vrhnja za šlag
1 vrećica želatine fix
Dekoracija:
200 ml vrhnja za šlag ili šlag pjena
Priprema:
1.
Umutiti bjelanca sa šećerom, dodati brašno i prašak za pecivo. Smjesu izliti u kalup,
obložen papirom za pečenje, pa peći na 200 C oko 30 minuta. Prokuhati 100 ml
mlijeka i vanilin šećer. Pečen biskvit odvojiti od papira, izbockati pa preliti vrelim
mlijekom. Ostaviti da se ohladi.
2.
400 ml mlijeka prokuhati. Umutiti žumanca i šećer, pa preliti vrelim mlijekom. Vratiti
na ringlu, pa prokuhati kremu miješajući svo vrijeme. Čim prokuha maknuti sa vatre.
U toplu kremu umiksati želatinu fix. Posebno umutiti 300 ml vrhnja za šlag, pa
sjediniti sa mlakom kremom.Dobro izmiksati!
3.
Čokoladu i jaffa keks naribati. Dodati u kremu, koja se potpuno ohladila, pa sve
dobro sjediniti.
4.
Na tacnu staviti biskvit, pa staviti ivicu kalupa za tortu, koju smo obložili folijom. Na
biskvit staviti kremu, pa ostaviti u frižider na sat-dva, da se krema stegne.
5.
Kad se krema stegne, skinuti ivice kalupa, pa cijelu tortu premazati umućenim
vrhnjem za šlag ili šlag pjenom ili šlag kremom, po ukusu. Dekorisati po želji, pa
poslužiti.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com


Potrazite nas na FACEBOOK-u ,lajkajte i dijelite nase recepte i slike.https://www.facebook.com/pages/Kolaci-recepti/180805685459879

karpaćo od inćuna

Dani su od incuna.pa iskoristimo ponudu s peškarije.
kupiti i ocistiti i isfiletirati oko 1kg svjezih inćuna.
Filete isprati,dobro zasoliti.posloziti u posudu po zelji i zaliti vinskom kvasinom.
Karpaco je gotov za uporabu nakon 24 sata.
Uslast.

KOLAC OD PURE

Kolac od pure Recept Za škrovadu 30x20 1.2 cjela jaja 2.soli pola zlicice 3.2 jusne zlice secera 4.salica suncokretova ulja 5.salic...