smjesa za oblaganje torti

Smjesa za oblaganje
100 ml vode
80 g svijetlog meda
80 g margarina
10 g želatine + 15 ml hladne vode
1 kg šećera u prahu
pola čajne žlice limunovog soka
+
šećer u prahu za doradu (više od pola kile)
prehrambene boje…


Želatinu prelijte hladnom vodom i ostavite da nabubri.

U lonac stavite vodu, med i margarin pa miješajte da se sastojci rastope i da smjesa zakuha, pa ju maknite s vatre. Dodajte nabubrenu želatinu i sve dobro promiješajte.

Zatim dodajte kilogram šećera u prahu i limunov sok pa sve dobro promiješajte (smjesa je poprilično gnjecava i «rijetka», definitivno ne naliči smjesi koja bi se mogla mijesiti rukama).

Smjesu ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a onda ju stavite u hladnjak na 1-2 sata da se dobro rashladi i stegne.

Rashlađenoj smjesi dodavajte šećer u prahu i mijesite ju da dobijete čvrstu smjesu, kao «tijesto».

Smjesi možete dodavati tekuće boje (arome) ili boje u prahu…

Možete ju razvaljati na površini dobro posutoj šećerom u prahu. Ili ju možete razvaljati između dva komada plastične folije (nju također posipajte šećerom u prahu i stalno pomalo dodavajte šećer da se masa ne zalijepi za foliju).
Ako smjesa jako omekša na sobnoj temperaturi, zamotajte ju u plastičnu vrećicu i stavite u hladnjak; kad je hladna, trebala bi biti čvršća i trebalo bi biti lakše baratati s njom.

Tortu namažite čvrstom kremom/šlagom prije nego ju obložite smjesom.
Objavi komentar

ORAHNJAČA I MAKOVNJAČA RECEPT

 Recept za orahnjaču i makovnjaču/kako je to radila moja mama/ Za tijesto ide:/ovo je za dvije savijaće/ 5     žumanjka 100 g šećera...