Preskoči na glavni sadržaj

Jaffa torta-najstariji recept

Ovo je recept koji je jos radila moja baka dok i nismo znali sto su to jaffa keksici,ona ju je zvala torta od narance i cokolade,no kako je sada uvrijezen naziv jaffa torta i ja cu upotrijebiti taj naslov.
Recept je jednostavan i moze ga i pocetnik uspjesno upotrijebiti.
Preporucam,naravno,biskvit ispeci dan prije ,a i bijelu temeljnu kremu skuhati dan ptije...sve ostalo ide kako cu dole opisati.

JAFFA TORTA PO BAKINOM RECEPTU
 
 SASTOJCI:

biskvit:

  1. 5 velikih jaja
  2. 3 jusne zlice mlake vode
  3. 8 jusnih zlica secera
  4. 9 jusnih zlica brasna
  5. malo soli
  6. vanilija secer
  7. prasak za pecivo
  8. nastrugana kora narance 
krema:
  1. litra mlijeka
  2. 6 j.zlica brasna
  3. 2 j.zlice gustina
  4. 8 zlica secera
  5. 2 vanilija secera
  6. 1 j.zlica maslaca
  7. 1 margarin za kreme
  8. 100 grama cokolade za kuhanje
  9. 250 grama staub secera
 
IZRADA BISKVITA:
  1. Odvojiti zumanjca i bjelanjca/paziti da su jaja svjeza i sobne temp/
  2. bjelanjca sa malo soli dobro stuci,da budu jajo cvrsta
  3. zumanjca sa secerom,vanilija secerom,naribanom koricom narance tuci da postane jako kremasto
  4. u kremastu smijesu zumanjaca dodati brasno u koje smo umijesali prasak za pecivo
  5. umijesajmo brasno u tucena zumanjca te dodati mlaku vodu
  6. opet promjesati
  7. sad dodati polovinu tucenog bjelanjca i dobro zamijesati
  8. ostatak bjelanjca lagano drvenom zlicom umijesati
  9. smijesu izliti u namasceni modl ta tortu i peci na oko 180 stupnjeva jedno 40 minuta.
  10. ohladiti i prerezati na 3 dijela
  11. natopiti sokom od narance i posuti naribanom zaledjenom pulpom od narance
 TEMELJNA BIJELA KREMA:
svaka domacica treba znati:

sastojci:
  1. 1 litra mlijeka
  2. 6 jusnih zlica glatkog brasna
  3. 2 jusne zlice gustina
  4. 8 jusnih zlica secera
  5. 2 vanilij secera
  6. 1 jusna zlica maslaca
  7. malo soli

 PRIPREMA BIJELE TEMELJNE KREME:

  1. U  posudu uliti mlijeko/oko 1,5 dcl ostaviti za zamutiti u brasno/
  2. dodati vanilij secer
  3. staviti da uskuha
  4. pripremiti u posudi brasno i gustin
  5. dodati secer
  6. uliti mlijeko i dobro izmijesati da dobijete jednolicnu smijesu,ako je potrebno dodati jos malo mlijeka
  7. u uskuhano mlijeko dodati dobivenu smijesu brasna,secera i mlijeka
  8. uz stalno mjesanje drzati na laganoj vatri dok se smijesa ne stisne i pocme odvajati od rubova posude
  9. najbolje kremu napraviti dan prije
  10. sutradan u nju dodati smijesu tucenog margarina i staub secera i na kraju umijesati 100 grama tamne cokolade,koju smo prethodno na pari otopili,pa ohladili..NIKAKO DODAVATI TOPLU OTOPLJENU COKOLADU
 ZAVRSNA PRIPREMA:
  • IMAMO TRI DIJELA BISKVITA KOJA SU DOBRO NATOPLJENA SOKOM OD NARANCE
  • STAVIMO PRVI BISKVIT,UZMEMO LAGANO ZALEDJENU NARANCU I NARIBAMO JE
  • PREKRIJEMO COKOLADNOM KREMOM
  • POSTUPAK PONAVLJAMO
  • CIJELU TORTU PREMAZEMO COKOLADNOM KREMOM
  • UKRASIMO TUCENIM SLAGOM
  • I STAVIMO KOMADE NARANCE ZA UKRAS
  • OHLADIMO I SERVIRAMO

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

petak-riba-lokarde s povrcem iz pecnice

LOKARDE S POVRCEM IZ PECNICE

Ako vas muci przenje,pecenje ribe u stanu,ako mrzite sto vam od plave ribe/koja je zdrava,ukusna i jeftina/cijela kuca zaudara na ribu do iduceg petka,onda je za vas idealan ovaj recept.


Najvaznije je otic i kupit sasvim svjeze lokarde iz Jadranskog mora...dakle sutra oko deset sati krenite na peskariju!Ako zivite u Zg mozete krenit i oko 9,dodje vec vecina ribe na Dolac do 9 sati!
Koliko ce vam komada lokardi trebat odlucite sami,al imajte na umu da lokarda nesmije bit mrsavica,one bez naslaga masnoca nisu ukusne i socne,vec suhe i neukusne!
Trkom kuci s peskarije,ocistite lokarde,posto cete ih spremat u pecnici slobodno ih mozete i oprat,zasolite,zauljite i nek malo stanu
Vi u medjuvremenu pokupite svo povrce sto imate u kuci i obavezno nekoliko komada zrele rajcice!
Kod mene je obavezna i puna zlica vegete,al to je kod mene jer ja volim okus koji daje vegeta.
U skrovadu polozite kumpir izrezan na ploske, paprike,crveni luk,tikvice,balancane,pome,karote,zacine,…