nedjelja, 24. veljače 2013.

Jaffa torta-najstariji recept

Ovo je recept koji je jos radila moja baka dok i nismo znali sto su to jaffa keksici,ona ju je zvala torta od narance i cokolade,no kako je sada uvrijezen naziv jaffa torta i ja cu upotrijebiti taj naslov.
Recept je jednostavan i moze ga i pocetnik uspjesno upotrijebiti.
Preporucam,naravno,biskvit ispeci dan prije ,a i bijelu temeljnu kremu skuhati dan ptije...sve ostalo ide kako cu dole opisati.

JAFFA TORTA PO BAKINOM RECEPTU
 
 SASTOJCI:

biskvit:

  1. 5 velikih jaja
  2. 3 jusne zlice mlake vode
  3. 8 jusnih zlica secera
  4. 9 jusnih zlica brasna
  5. malo soli
  6. vanilija secer
  7. prasak za pecivo
  8. nastrugana kora narance 
krema:
  1. litra mlijeka
  2. 6 j.zlica brasna
  3. 2 j.zlice gustina
  4. 8 zlica secera
  5. 2 vanilija secera
  6. 1 j.zlica maslaca
  7. 1 margarin za kreme
  8. 100 grama cokolade za kuhanje
  9. 250 grama staub secera
 
IZRADA BISKVITA:
  1. Odvojiti zumanjca i bjelanjca/paziti da su jaja svjeza i sobne temp/
  2. bjelanjca sa malo soli dobro stuci,da budu jajo cvrsta
  3. zumanjca sa secerom,vanilija secerom,naribanom koricom narance tuci da postane jako kremasto
  4. u kremastu smijesu zumanjaca dodati brasno u koje smo umijesali prasak za pecivo
  5. umijesajmo brasno u tucena zumanjca te dodati mlaku vodu
  6. opet promjesati
  7. sad dodati polovinu tucenog bjelanjca i dobro zamijesati
  8. ostatak bjelanjca lagano drvenom zlicom umijesati
  9. smijesu izliti u namasceni modl ta tortu i peci na oko 180 stupnjeva jedno 40 minuta.
  10. ohladiti i prerezati na 3 dijela
  11. natopiti sokom od narance i posuti naribanom zaledjenom pulpom od narance
 TEMELJNA BIJELA KREMA:
svaka domacica treba znati:

sastojci:
  1. 1 litra mlijeka
  2. 6 jusnih zlica glatkog brasna
  3. 2 jusne zlice gustina
  4. 8 jusnih zlica secera
  5. 2 vanilij secera
  6. 1 jusna zlica maslaca
  7. malo soli

 PRIPREMA BIJELE TEMELJNE KREME:

  1. U  posudu uliti mlijeko/oko 1,5 dcl ostaviti za zamutiti u brasno/
  2. dodati vanilij secer
  3. staviti da uskuha
  4. pripremiti u posudi brasno i gustin
  5. dodati secer
  6. uliti mlijeko i dobro izmijesati da dobijete jednolicnu smijesu,ako je potrebno dodati jos malo mlijeka
  7. u uskuhano mlijeko dodati dobivenu smijesu brasna,secera i mlijeka
  8. uz stalno mjesanje drzati na laganoj vatri dok se smijesa ne stisne i pocme odvajati od rubova posude
  9. najbolje kremu napraviti dan prije
  10. sutradan u nju dodati smijesu tucenog margarina i staub secera i na kraju umijesati 100 grama tamne cokolade,koju smo prethodno na pari otopili,pa ohladili..NIKAKO DODAVATI TOPLU OTOPLJENU COKOLADU
 ZAVRSNA PRIPREMA:
  • IMAMO TRI DIJELA BISKVITA KOJA SU DOBRO NATOPLJENA SOKOM OD NARANCE
  • STAVIMO PRVI BISKVIT,UZMEMO LAGANO ZALEDJENU NARANCU I NARIBAMO JE
  • PREKRIJEMO COKOLADNOM KREMOM
  • POSTUPAK PONAVLJAMO
  • CIJELU TORTU PREMAZEMO COKOLADNOM KREMOM
  • UKRASIMO TUCENIM SLAGOM
  • I STAVIMO KOMADE NARANCE ZA UKRAS
  • OHLADIMO I SERVIRAMO

Objavi komentar

MA:Toni restoran na Bacama-Split

E danas kad sam cvrsto odlucila napisat par rijeci o ovom odnedavno popularnom konobi restoranu na splitskim bacama,pokraj ostarije Vidjako...