FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...
SASTOJCI:
- 750 grama brasna-glatkog
- malo soli
- 5 zlica secera-ja stavim staub
- vanilija secer
- 2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi
- 2 sake suvica/grozđica/
- 1 dc travarice rakije
- 2 zlice ulja
- mlake vode
- 1,5 litru ulja za przenje
- Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesate
- u smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesate
- sad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo ulja
- ako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u brasno prije tople vode
- promjesamo i dodamo rakiju i ulje,te oko 1,5 dcl tople vode
- NAJVAZNIJE JE DOBRO TIJESTO ISTUCI,ANGAZIRAJTE UKUCANE!!!
- treba naglasiti da tijesto mora bit cvrsto al puno zracnih loptica,dakle od oka moramo dodat toplu vodu i jos brasna.
- Istuceno tijesto na toplom ostaviti da se dize,treba se utrostrucit.
- U duboku posudu staviti ulje i ugrijati ga...spremno je za pecenje kad se oko komadica kruha pocmu stvarati mjehurici/ma viljusku nataknite komadic kruha i umocite u ulje/
- zlicicom oblikujte male loptice jer tijesto odmah u ulju naraste,fritule moraju imat mjesta u ulju da se od vrucine same pri przenju okrecu.
- Gotove izvaditi,ocijediti i posuti secerom-po zelji
Nema komentara:
Objavi komentar