nedjelja, 31. prosinca 2017.

ORAHNJAČA I MAKOVNJAČA RECEPT


 Recept za orahnjaču i makovnjaču/kako je to radila moja mama/

Za tijesto ide:/ovo je za dvije savijaće/


5     žumanjka
100 g šećera
120 g maslaca/još bolje pola masla pola svinjske masti/
1 limun i 1 naranča/korica i sok sve mlako/
250 ml mlijeka/mlakog a moze i voda/
40 g svježeg kvasca ili 4 vrećice suhog kvasca
600 g glatkog brašna
sol
maslac za premazivanje tepsije


 Za nadjev od oraha:

 200 g mljevenog oraha
 30 g mljevene čokolade
70 g šećera
1 vanilij šecer
50 grama suvica
rum il maraskino po želji
100 ml mlijeka



Za nadjev maka:

200 g mljevenog maka
30 g mljevene čokolade
malo suvica
70 g šećera
vanilij šećer vrećica
malo ruma il maraskina po želji
1 cijelo jaje
1 prašak za pecivo
200 ml mlijeka/toplog/







 Nadjev od ljesnjaka:

250 grama prženih i mljevenih lješnjaka
100 g šecera u prahu
vanilij šecer
malo ruma il maraskina
5 tucenih bjelanjaca
prasak za pecivo
malo suvica







PRIPREMA:

Žumanjke, šećer, maslac i naribanu limunovu koricu pjenasto izmiješajte električnom miješalicom. U 50 ml toplog mlijeka dobro izmiješajte izmrvljeni svježi kvasac. Pomiješajte brašno i malo soli. Naizmjence dodavajte brašno i preostalo mlijeko smjesi od maslaca i žumanjaka uz neprestano miješanje, a na kraju dodajte razmućeni kvasac. Prema potrebi tijesto još doradite rukama. Ostavite da se diže na toplome mjestu oko jedan sat. U međuvremenu pripremite nadjeve. Za nadjeve od oraha i maka pomiješajte suhe sastojke koje prelijete kipućim mlijekom, a zatim sve dobro promiješajte. Za nadjev od lješnjaka na tavi popecite lješnjake. Prebacite ih na kuhinjsku krpu i pomoću nje ogulite ljuske lješnjaka. Zatim ih dobro sameljite. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg i lagano izmiješajte s lješnjacima da dobijete jednoličnu smjesu. Dignuto tijesto premijesite i podijelite na tri jednaka dijela. Svaki dio tanko razvaljajte valjkom na prethodno pobrašnjenoj površini. Rasporedite jednolično nadjeve tako da sa svake strane ostavite prazno tijesto 1 cm od ruba. Preklopite preko nadjeva dva nasuprotna kraca ruba i jedan duži rub. Od tog ruba tanko zarolajte tijesto.

VAŽNO:
Sve raditi polako,u toploj prostoriji,tjesto pustiti da se prvi put dobro digne,premjesiti i razvaljati,puniti nadjevom,dobro zarolati te opet na toplom pustiti da se dize i sat,dva!
Premazati zumanjkom il cijelim jajom,staviti peci na oko 150 stupnjeva Celzija oko 1 sat,ovisno o debljini tjesta..gotovo je kad na čačkalici kojom ubodete savijaće ne ostane ni nadjeva ni tjesta!

Nema komentara:

KOLAC OD PURE

Kolac od pure Recept Za škrovadu 30x20 1.2 cjela jaja 2.soli pola zlicice 3.2 jusne zlice secera 4.salica suncokretova ulja 5.salic...