srijeda, 8. veljače 2012.

ORASI-tope se u ustima!!





Dok moj suprug na ulici cisti led i snijeg,ja ovih snijeznih i ledenih daba jos vise uzivam u kuhinji.
Kad ovako stisne zima nema lijepseg od kuce koja mirise na tek peceni kruh i kolace.
Ves dugo nisam radila orahe i sasvim slucajno sam ih se sjatila.
Napravila sam samo jednu dozu ,pa dok sam ja sjela napisat ovaj recept vec se sve pojelo.
Obecala sam kasnije napravit jos bar dvije doze.
Da bi orahe mogao jest i moj suprug ja sam ih iznimno napravila od mljevenih badema.
U tijesto i onako neidu jaja ,pa iako imaju nesto masnoce vise, ipak ih mogu jest svi koji imaju problema sa zuci!
ORASI:


Sastojci

  • Tijesto

  •  30 dag pšeničnog brašna /pola ostrog pola bijelog/
  •  15 dag mljevenih oraha/ja sam orahe zamijenila bademima/
  •  10 dag šećera
  •  2 žlice čokolade u prahu ili kakaa
  •  25 dag masla ili margarina
  •   kora naranče  
  •   malo soli 

  • Krema

  •  7 dag mljevenih oraha/i ovdje sam orahe zamijenila bademima/
  •  5 dag šećera u prahu
  •  1 žlica kakaa ili čokolade u prahu
  •  1 žlica ruma/ja sam stavila zlicu maraskina
  •  malo mlijeka
PRIPREMA:






Priprema je lagana,sve sastojke izmijesati i napraviti cvrsto tijesto.Kad je gotovo ostaviti ga odlezati u frizideru oko sat vremena.S malom zlicicom raditi oblik oraha i naslagati ga na tepsiju,Peci na oko 180 stupnjeva jedno 15-20 minuta.Nek se osuse .Ohladiti ih i spajati kremom napravljenom od mljevenih oraha ili badema .
Krema se lako radi samo sve sastojke prelijemo vrelim mlijekom.
Ohladiti i posluziti,
Predobri su!! 
 


nedjelja, 5. veljače 2012.

Piroške moje mladosti

Piroske su bile neizostavni dio mog dorucka tijekom 7 i 8 razreda osnovne skole.Ja i prijateljica Zorana,koja sad zivi u Francuskoj,bi istrcale svaki veliki odmor/iz skole Marjam-Split/i sjurile se uz postu,ljekarnu do malog biffea na uglu gdje su se prodavale Piroske,slane i slatke.
Nebrojeno puta smo zaprljale skolske crne kecelje s kukicanim ovratinikom.
Kako je snijeg zabijelio i paralizirao Split,uopce se nisam ni trudila ici trazit otvorenu pekarnicu ili market.Ko vecina domacica ja uvijek imam hrane u kuci,mozda ne neko posebno izobilje al osnovnih namirnica uvijek imam.
Unuci su na snijegu po cijeli dan,vrate se kuci gladni ko vukovi ,a ja sam presretna jer po cijeli dan mogu pec kruh,kolace,kifle,buhtle i danas napokon i piroske sa sirom!
Super su,tople pogotovo a ni hladne nemaju mane.







SASTOJCI:/za 12 lijepih velikih piroski/
  1. 3 velika jaja
  2. pola kile bijelog brasna
  3. 3 dl vode
  4. zlicica soli
  5. 2 dl ulja
  6. 1 zlica suhog kvasca
Za fil:

250 grama mladog sira i malo soli,ili sir i sunka,ili mljeveno meso i kapula ili sto god pozelite

PRIPREMA:

Zakuhajte vodu sa soli i uljem.Maknite s vatre,dodajte brasno,ako je rijetko dodajte jos brasna.Nek se malo prohladi,sad u sredinu dodajte jaja i malo posolite,sve pospite kvascem i mijesajte,dodajte brasna po potrebi.Tijesto umijesite u loptu i pustite da se dize.
Nakon jedno sat vremena,radite piroske.Ja ih uvijek radim na zauljenom tanjuru,uzmem komad tijesta,rukom ga rasirim po cijelom tanjuru,dodam fil,zarolam.I tako dok ne potrosim svo tijesto.
Zagrijte ulje kao za krafne,przite piroske dobro s jedne i druge strane.
Posluzite tople uz vrhnje,ajvar ili salatu po izboru.
Uzivajte!

Piroshki recipe-greetings from Russia

Piroshki recipe-greetings from Russia

Russia have a special place in my heart from my young days ,
As young girl i was big fun of Russian literature  from classic one to the modern writers.
Only big warm Russian soul can produce such a big love and in same time such a big hate.
When Russian love thats the biggest love and when Russian hate thats the biggest hate ..
personally i dont find Russian cuisine such good as Russian literature and Russian poetry but piroshki are great!
I love it salt or sweet.

I have this recipe from my grandmother and will share it here!

fry it in deep oil both sides


pirishki in hot oil

fried piroski

still hot fried piroshki

first one is ready to fry

mmmmmmmmmmmm fry it well

just added in hot oil

4 more to make and all finish



fill is white cheese and cream

waiting for dough to rise

mixing eggs in flour


INTEGRATES:                                                                                                                                                                                                                                
  1. half kg flour
  2. 1 cup water
  3. 1/2 cup oil
  4. 1 tbs sea salt
  5. 3 big eggs
  6. 1 tbs dry yeast
For fill:
You can use many different fills such as white cheese,cheese and hum,ham,meet,fish etc.

PREPARATION:

Boil water with oil and salt.
Add flour and mix it.
After half hour add eggs and dry yeast,mix it with hands if needed add more flour.
Leave dough at warm place to rise twice.
From this make piroshki as you can see at pics,
Add fill,roll it and fry it in deep hot oil.
Serve it with salad,cream,white cheese etc.
Enjoy!

subota, 4. veljače 2012.

RED SWEET HEARTS-THE BEST IDEA FOR VALENTINE GIFT



 RED SWEET HEARTS-THE BEST IDEA FOR VALENTINE GIFT

Red hearts cookies are very traditional,old way of showing love..if you bake it at home for your love that would be the best gift ever!
This cookies are very tasty and in same time if you dont want to it it ,can sty nice and bright for years!!
You can already bake it and take few days to decorate it.For decoration you can use all your imagination.You can add your photo in the middle,you can add small glasses or flowers...all depend of your imagination!


Even kids can enjoy in decorating!





INTEGRATES:

Dough:

  1. 1 kg sugar
  2. 6 dl water
  3. 3 big eggs
  4. 10 gram dry east
  5. flour /add it while flour „drink it“
  6. just a little cinnamon


For glaze:

  • 100 gram jelly
  • About half litter warm water
  • Red  food color in powder
PREPARATION:

First have to cook sugar and water to get syrup,than add all others integrates such as eggs,flour ,dry yeast.
Must do it with hands!!Thats very important.
Use modl/form/ in heart shape and in different size.
Bake it in preheat oven at 180 Celsius about 35 min.
Next day start to decorate it!

    Kruh,domaci kruh i opet kruh-homemade bread

    My city,Split,on the coast of Adriatic sea is in strong arms of winter,its so cold and snowing like never before.My mother told me about snow during WWII ,but i cant remember that time  and i cant remember so many snow in my city..this is so rare here and all life stopped with snow.
    Our Major  pronounce "SNOW DAY HOLIDAY" and recommended to all citizen stay at home.

    Markets do work but its not easy to find market with fresh bread.
    Thats why i bake bread at home.
    Few tips for better homemade bread.
    1. first add flour
    2. add sea salt,dry yeast and mix it
    3. now slow add warm water and mix it all the time
    4. dough must be soft and must rise for 2 time
    5. if you dont have yeast you can use baking powder or mineral water or beer








    Split je okovan bijelim ogrtacem,snijega ovoliko nije bilo zasigurno zadnjih 50 godina.Sve je doslovno stalo,opskrba nekako ide ako se uspijete probit do najblize trgovine.
    Posto je sve sklisko,opasno po zivot ,najbolje je rjesenje mjesit doma kruh.
    Vjerujem da svi vec sve znaju o izradi domaceg kruha ,no ovdje cu ponovit nekoliko vrijednih savjeta.
    Ako u kuci nemate kvasa,za izradu kruha naravno posluzit ce i prasak za pecivo ili soda bikarbona.
    Ako nemate ni praska za pecivo zamijesite kruh sa mineralnom vodom,a ako pak nemate ni mineralne vode napravite kruh sa pivom!
    Nema lijepseg nego kad kuca zamirise friskim domacim kruhom.
    Zato zavrnite rukave i zamijesite domaci kruh!

    srijeda, 1. veljače 2012.

    MenuFebruary 2/2012

    What to cook today!

    Primo piato-starter

    macaroni with broccoli and cream + cheese

    main dish:

    fish soup
    +
    fray fish
    + green salad

    dessert:

    chocolate muffins



    Torta" srceko"-torta od badema i cokolade

    Jos nas malo dana dijeli od novokomponiranog praznika u domovini.Dok sam ja bila mlada ni u crkvi se nije posebno slavio dan Sv.Valentina al kako nam razlozi za slavlje uvijek dobro dodju tako smo prigrlili i ovaj praznik.Uostalom zasto ne,slaviti ljubav uvijek je pozeljno!
    Za nas kod kuce sam ja napravila srce od slaga jer nevolimtortu oblozenu ticinom i bojom za kolace al ako volite mozete i tako ukrasit ovu tortu.Pazite ako upotrebljavate ticino ili marcipan za ukrasit tortu obavezno zavrsite s malo tvrdjim redom tijesta i neka krema bude sto cvrsca.Ja preporucam tortu dovrsite dan prije ,a kad se dobro stisne prekrijte je marcipanom ili ticinom.


    Bogata torta od badema

    RECEPT



    Sastojci:/za biskvit/
    1. 5 velikih jaja
    2. 10 jusnih zlica secera
    3. izribana korica jednog limuna+jedne narance
    4. prasak za pecivo
    5. vanilij secer
    6. 2 zlice jusne brasna
    7. 350 grama krupno mljevenih badema



    Za kremu:

    1. 1 litru mlijeka
    2. 2 zlice gustina
    3. 4 zlice brasna
    4. 3 cijela jaja
    5. 3 jusne zlice kakao praha
    6. 10 jusnih zlica secera
    7. 250 grama masla
    8. 200 grama secera u prahu
    9. 350 grama krupno mljevenih badema



    Za ukrasavanje:
    ½ litre vrhnja za slag

    Priprema



    Od sastojaka napraviti klasicni biskvit,peci ga oko 40 minuta na 170 stupnjeva,ohladiti,razrezati i puniti kremom.
    Kremu napraviti od mlijeka ,jaja,gustina,brasna i secera.
    U mlijeku zakuhat smijesu od jaja,gustina,brasna,secera i kakao praha.
    Ohladjeni puding umijesati u smijesu tucenog masla i secera u prahu.Na kraju u kremu umijesati mljevene bademe.

    Ovom kremom puniti biskvit,tortu ukrasiti slagom.

    KOLAC OD PURE

    Kolac od pure Recept Za škrovadu 30x20 1.2 cjela jaja 2.soli pola zlicice 3.2 jusne zlice secera 4.salica suncokretova ulja 5.salic...