Preskoči na glavni sadržaj

Trostruki uzitak s bademom i cokoladom









Vikendom uvijek gledam napravit kolace,iako ih u mojoj kuci ima svakog dana,al preko tjedna napravim palacinke,kuglof,mramorni kolac,pitu i tako jednostavnije kolace.
za vikend volim napravit kremaste kolace ili tortu!
Ovaj put nisam bila od volje ic do ducana,pa sam napravila kolac s onim sto imam u kuci,a vecina domacica odista sve ove sastojke ima u kuci!
Trostruku uzitak je odlican kolac,pun kreme i socan i ja ga radim na vise nacina i sa raznim sastojcima,od karamela do voca!
Danas je cokoladni jer to sam imala u kuci!

SASTOJCI:/za 6 osoba/
 biskvit:

  1. 3 bjelanjca
  2. 4 jusne zlice secera
  3. 100 grama mljevenog badema
  4. korica limuna i sok
  5. vanilija secer
  6. 2 jusne zlice mrvica
Krema:

  1. 1 litra mlijeka
  2. 3 zumanjca
  3. 100 grama mljevenih badema
  4. 6 jusnih dupkom punih zlica brasna
  5. sol prstohvat
  6. 1 cokolada za kuhanje
  7. vanilij secer
  8. 6 dupkom punih jusnih zlica secera
  9. 2 kapi extrakta od badema gorkih
  10. 250 grama masla ili margarina za kreme
  11. 250 grama staub secera

 Oko 20 komada keksa sa maslacem i  oko dcl soka od narance za namakanje keksiju.






 Priprema:

Biskvit:

Najprije dobro utuci bjelanjac s par zrna soli,i par kapi limuna,dodati ostale sastojke,lagano pjenjacom zamjesati i staviti peci oko 15 min, na 180 stupnjeva ugrijane pecnice,na masnom papiru da se ne zaljepi.

Krema:
ukuhati mlijeko od kojeg smo oduzeli oko 1 dcl.
U mlijeko staviti cokoladu i vanilij secer,te pustiti da uskuha.U uskuhalo mlijeko zamutiti smjesu od brasna,secera,limina,korice i extrakta badema.Smjesu mjesati dok ne postane jako cvrsta,
Dobro ohladiti.
U to dodati tuceni maslac sa staubom i mljevenim bademima.
Slagati pola kreme na biskvit,prekriti keksom namocenim u narancu,prekriti drugom polovicom kreme i posuti po zelji ribanom cokoladom ili mljevenim bademom.
Ohladiti,rezati i posluziti!
Uslast!
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

petak-riba-lokarde s povrcem iz pecnice

LOKARDE S POVRCEM IZ PECNICE

Ako vas muci przenje,pecenje ribe u stanu,ako mrzite sto vam od plave ribe/koja je zdrava,ukusna i jeftina/cijela kuca zaudara na ribu do iduceg petka,onda je za vas idealan ovaj recept.


Najvaznije je otic i kupit sasvim svjeze lokarde iz Jadranskog mora...dakle sutra oko deset sati krenite na peskariju!Ako zivite u Zg mozete krenit i oko 9,dodje vec vecina ribe na Dolac do 9 sati!
Koliko ce vam komada lokardi trebat odlucite sami,al imajte na umu da lokarda nesmije bit mrsavica,one bez naslaga masnoca nisu ukusne i socne,vec suhe i neukusne!
Trkom kuci s peskarije,ocistite lokarde,posto cete ih spremat u pecnici slobodno ih mozete i oprat,zasolite,zauljite i nek malo stanu
Vi u medjuvremenu pokupite svo povrce sto imate u kuci i obavezno nekoliko komada zrele rajcice!
Kod mene je obavezna i puna zlica vegete,al to je kod mene jer ja volim okus koji daje vegeta.
U skrovadu polozite kumpir izrezan na ploske, paprike,crveni luk,tikvice,balancane,pome,karote,zacine,…