RAFAELLO TORTA
irenin recept
Za jedan biskvit:
3 bjelanjka
5 zlica secera
1 zlica krusnih mrvica
10 dkg kokosa
Izraditi snijeg od bjelanjaka, dodati secer, mrvice i kokos.
Peci u zagrijanoj pecnici na cca 180 stupnjeva 10-15 min (provjeriti cackalicom).
Gotovi biskvit natopiti sa cca 1 dcl hladnog mlijeka.
Peci 3 biskvita (ukupno 9 bjelanjaka, ostane 9 zumanjaka).
Za okrugli kalup promjera cca 26 cm.
Krema:
1,5 l mlijeka
20 dkg gustina
10 dkg secera
25 dkg margarina ili maslaca
kokos za ukrasiti
U litru i pol mlijeka ukuhati gustin i secer. U hladno dodati margarin.
Slagati: kora, fil, kora, fil, kora, fil, posuti kokosom i dobro ohladiti.
KUHINJU- UZIVAJMO ZAJEDNO U SPRAVLJANJU DOMACIH DELICIJA!!!! jer danas sam luda..uvijek sam luda za domacim kolacima!!!!
srijeda, 7. studenoga 2012.
LEDENI VJETAR
LEDENI VJETAR
Irenin recept
LEDENI VJETAR
Kore:
18 bjelanjaka
30 dkg secera
3 vanili secera
3 zlice jabucnog octa
Fil:
18 zumanjaka
9 zlica secera
2 vanili secera
7 zlica brasna
6 dcl mlijeka
20 dkg margarina
voce po zelji (kivi, banane, breskve, jagode, visnje, maline, ...)
1,5 litra slatkog vrhnja za slag
Priprema:
1.kora:
Izraditi 6 bjelanjaka, dodati 10 dkg secera i jedan vanili secer, zatim jednu zlicu jabucnog octa. Susiti u pecnici dok ne dobije zlatno zutu boju.
2.kora:
Izraditi 6 bjelanjaka, dodati 10 dkg secera i jedan vanili secer, zatim jednu zlicu jabucnog octa. Susiti u pecnici dok ne dobije zlatno zutu boju.
3.kora:
Izraditi 6 bjelanjaka, dodati 10 dkg secera i jedan vanili secer, zatim jednu zlicu jabucnog octa. Susiti u pecnici dok ne dobije zlatno zutu boju.
Fil:
Izraditi zumanjke i secer, dodati vanili secer i brasno, sve zakuhati u mlijeku. U hladno dodati margarin. Podijeliti na tri dijela.
Slagati:
kora, dio fila, 1 vrsta voca (npr. jagode), slag,
kora, dio fila, 2 vrsta voca (npr. kivi), slag,
kora, dio fila, 3 vrsta voca (npr. banane), slag
Irenin recept
Kore:
18 bjelanjaka
30 dkg secera
3 vanili secera
3 zlice jabucnog octa
Fil:
18 zumanjaka
9 zlica secera
2 vanili secera
7 zlica brasna
6 dcl mlijeka
20 dkg margarina
voce po zelji (kivi, banane, breskve, jagode, visnje, maline, ...)
1,5 litra slatkog vrhnja za slag
Priprema:
1.kora:
Izraditi 6 bjelanjaka, dodati 10 dkg secera i jedan vanili secer, zatim jednu zlicu jabucnog octa. Susiti u pecnici dok ne dobije zlatno zutu boju.
2.kora:
Izraditi 6 bjelanjaka, dodati 10 dkg secera i jedan vanili secer, zatim jednu zlicu jabucnog octa. Susiti u pecnici dok ne dobije zlatno zutu boju.
3.kora:
Izraditi 6 bjelanjaka, dodati 10 dkg secera i jedan vanili secer, zatim jednu zlicu jabucnog octa. Susiti u pecnici dok ne dobije zlatno zutu boju.
Fil:
Izraditi zumanjke i secer, dodati vanili secer i brasno, sve zakuhati u mlijeku. U hladno dodati margarin. Podijeliti na tri dijela.
Slagati:
kora, dio fila, 1 vrsta voca (npr. jagode), slag,
kora, dio fila, 2 vrsta voca (npr. kivi), slag,
kora, dio fila, 3 vrsta voca (npr. banane), slag
LOTOS TORTA-KINDER TORTA
LOTOS TORTA-KINDER TORTA
Irenin recept
LOTOS TORTA
NUTELA TORTA
Sastojci
Biskvit
kora:
izraditi cvrst snijeg od 10 bjelanjaka, dodati 25 dkg secera i 1 vanili secer, sve dobro izraditi i na kraju dodati 1 zlicu jabucnog octa
u tepsiju staviti papir za pecenje i posuti ga sjeckanim ljesnjacima, na to istresti smjesu za koru i razvuci preko citavog papira i ljesnjaka
susiti u pecnici dok ne dobije zlatno zutu boju
kad je peceno, okrenuti da ljesnjaci budu gore i preko ljesnjaka premazati sloj nutelle, zatim zlicom za sladoled vaditi fil i slagati na nutellu
Krema
izraditi 10 zumanjaka sa 10 zlica secera i 1 vanili secerom
dodati 3 pudinga od vanilije i 8 zlica gustina
sve dobro izmjesati i zakuhati u 1,5 litri mlijeka
kad se ohladi fil, dodati 20 dkg margarina, sve dobro izraditi i podijeliti ga na dva dijela
jedan dio ostaviti zut, a drugi zatamniti sa 20 dkg otopljene cokolade
fil mora biti dovoljno cvrst da se vade kuglice zlicom za sladoled
kuglice slagati jednu do druge
otopiti 20 dkg cokolade sa 6 zlica mlijeka i time preliti kuglice
gore slag
napomena: ukoliko vam se neda praviti kuglice, fil mozete razvuci preko kore, prvo jedan pa drugi, pa gore slag

Irenin recept
LOTOS TORTA
NUTELA TORTA
Sastojci
Biskvit
kora:
izraditi cvrst snijeg od 10 bjelanjaka, dodati 25 dkg secera i 1 vanili secer, sve dobro izraditi i na kraju dodati 1 zlicu jabucnog octa
u tepsiju staviti papir za pecenje i posuti ga sjeckanim ljesnjacima, na to istresti smjesu za koru i razvuci preko citavog papira i ljesnjaka
susiti u pecnici dok ne dobije zlatno zutu boju
kad je peceno, okrenuti da ljesnjaci budu gore i preko ljesnjaka premazati sloj nutelle, zatim zlicom za sladoled vaditi fil i slagati na nutellu
Krema
izraditi 10 zumanjaka sa 10 zlica secera i 1 vanili secerom
dodati 3 pudinga od vanilije i 8 zlica gustina
sve dobro izmjesati i zakuhati u 1,5 litri mlijeka
kad se ohladi fil, dodati 20 dkg margarina, sve dobro izraditi i podijeliti ga na dva dijela
jedan dio ostaviti zut, a drugi zatamniti sa 20 dkg otopljene cokolade
fil mora biti dovoljno cvrst da se vade kuglice zlicom za sladoled
kuglice slagati jednu do druge
otopiti 20 dkg cokolade sa 6 zlica mlijeka i time preliti kuglice
gore slag
napomena: ukoliko vam se neda praviti kuglice, fil mozete razvuci preko kore, prvo jedan pa drugi, pa gore slag
utorak, 6. studenoga 2012.
PIVSKO TIJESTO ZA KOLACE-RUZICE OD PIVSKOG TIJESTA SA KOKOSOM
RUZICE OD PIVSKOG TIJESTA SA KOKOSOM
Ja muku mucim sa prilagodjavanjem recepata za kolace mojim ukucanima,suprug nesmije zumanjca,tata ni masno ni zumanjca,ni orahe i jos mnogo toga...
Pivsko tijesto mi je super,lagano je,ukusno i lijepo u slatkoj i slanoj varijanti.
OSNOVNI RECEPT ZA PIVSKO TIJESTO
RUZICE OD KOKOSA S PIVSKIM TJESTOM
NARAVNO ZA RUZICE SAM NAPRAVILA SLATKO PIVSKO TIJESTO.
Odstajalo je u frizideru dok sam ja pripremala rucak,i kad sam uhvatila vremena samo sam ga razvukla i napunila filom od kokosa i cokolade!
Filovanje:
smijesa
tijesto razvuci,kokos ,secer i razlomljenu cokoladu preliti vrelim mlijekom,zamjesati,staviti preko razvucenog tijesta,zarolati,rezati komade prst debljine,slagati na lice na masni papir,peci u ugrijanoj pecnici,ne prejakoj vatri oko 170 stupnjeva jedno pola sata.
Ja muku mucim sa prilagodjavanjem recepata za kolace mojim ukucanima,suprug nesmije zumanjca,tata ni masno ni zumanjca,ni orahe i jos mnogo toga...
Pivsko tijesto mi je super,lagano je,ukusno i lijepo u slatkoj i slanoj varijanti.
OSNOVNI RECEPT ZA PIVSKO TIJESTO
1 kg brašna
malo soli
Pola litre ulja
3 dcl piva
1 prašak za pecivo
Umijesiti tijesto i staviti ga u frižider na 2 sata!
Ako zelimo slatko tijesto dodati nekoliko zlica secera !!
RUZICE OD KOKOSA S PIVSKIM TJESTOM
NARAVNO ZA RUZICE SAM NAPRAVILA SLATKO PIVSKO TIJESTO.
Odstajalo je u frizideru dok sam ja pripremala rucak,i kad sam uhvatila vremena samo sam ga razvukla i napunila filom od kokosa i cokolade!
Filovanje:
smijesa
- 200 grama kokos brasna
- 100 grama cokolade za kuhanje
- 4 zlice secera
- 2 dcl vrelog mlijeka
tijesto razvuci,kokos ,secer i razlomljenu cokoladu preliti vrelim mlijekom,zamjesati,staviti preko razvucenog tijesta,zarolati,rezati komade prst debljine,slagati na lice na masni papir,peci u ugrijanoj pecnici,ne prejakoj vatri oko 170 stupnjeva jedno pola sata.
MAMINA TORTA
MAMINA TORTA
torta od visanja i bjelanjaca
Oduvijek sve domacice muku muce sto s bjelanjcima,pogotovo ako cesto rdimo krafne,buhtle,orahnjace,sirnice gdje za tijesto upotrebimo 6-8 zumanjaca a bjelanjci ostanu!Nije da nam se uvijek rade poljupci il sampite,moze i torta bez ijednog zumanjca..a nije ni vjetar s dinare ni ledeni vjetar ni ledeni brijeg vec torta!!
SASTOJCI:/biskvit/
za dvije kore
pekmez od visanja,domaci,il ako nemate visnje iz leda,oko pola kile posuti secerom ,koliko visanja toliko secera,preliti vodom samo da pokrije i ukuhati,pa ohladiti
PRIPREMA:
Radimo odvojeno dvije kore od cvrsto tucenih bjelanjaca u koje dodamo gore nabrojene sastojke,mozete pec i odjednom i jos vruce prepoloviti.
Kremu skuhati,u ohladjenu kremu dodati tuceno maslac sa staub secerom,uliti 1/3 vrhnja za slag.
Redati kora,visnje,krema,pa kora visnje krema...cijelu tortu premazati kremom,ukrasiti slagom i visjama!
torta od visanja i bjelanjaca
Oduvijek sve domacice muku muce sto s bjelanjcima,pogotovo ako cesto rdimo krafne,buhtle,orahnjace,sirnice gdje za tijesto upotrebimo 6-8 zumanjaca a bjelanjci ostanu!Nije da nam se uvijek rade poljupci il sampite,moze i torta bez ijednog zumanjca..a nije ni vjetar s dinare ni ledeni vjetar ni ledeni brijeg vec torta!!
SASTOJCI:/biskvit/
za dvije kore
- 8 bjelanjaca
- 8 zlica secera
- nastrugana korica limuna
- 10 zlica krupno mljevenih badema,bajama
- 1 zlica suvica/po zelji/ili sitno nasjeckane marelice sto ja preferiram
- 1 zlica ostrog brasna
- prasak za pecivo
- vanilij secer
- malo soli
- pola litre mlijeka
- 5 zlica gustina
- 6 zlica secera
- vanilija secer
- par kapi extrakta gorkog bajama
- 200 grama maslaca
- 200 grama staub secera
- 1/3 litre vrhnja za slag
pekmez od visanja,domaci,il ako nemate visnje iz leda,oko pola kile posuti secerom ,koliko visanja toliko secera,preliti vodom samo da pokrije i ukuhati,pa ohladiti
PRIPREMA:
Radimo odvojeno dvije kore od cvrsto tucenih bjelanjaca u koje dodamo gore nabrojene sastojke,mozete pec i odjednom i jos vruce prepoloviti.
Kremu skuhati,u ohladjenu kremu dodati tuceno maslac sa staub secerom,uliti 1/3 vrhnja za slag.
Redati kora,visnje,krema,pa kora visnje krema...cijelu tortu premazati kremom,ukrasiti slagom i visjama!
ponedjeljak, 5. studenoga 2012.
STO KUHATI-BIZI RIZI I KRILCA S KUMPIROM ZAPECENA
BIZI RIZI+ZAPECENA KRILCA I KUMPIRI
Meni je najteze smislit sto kuhati,izbalansirati jelovnik tako da ga svi ukucani smiju jesti-tako je to kad se jos u danasnje doba zivi plemenskim zivotom,cetiri generacije u istom domu!Ima to i svojih drazi i naravno nedostataka al i veliki problem kuharici,jer se jelovnik zrele populacije razlikuje od jelovnika skolaraca!Evo jedne jednostavne kombnacije i jako ukusne!
BIZI RIZI PO SPLITSKU
SVAK IMA SVOJ RECEPT ZA OVO JEDNOSTAVNO JELO,NO JA NIKAKO NEVOLIM ONO LESAM BIZE+DODAM SKUHANU RIZU I TO SU RIZI-BIZI,E PA NISU,TRIBA IM SE POSVETIT I SKUHAT IH DA BUDU PUNI UKUSA I OKUSA.
sastojci:
Meni je najteze smislit sto kuhati,izbalansirati jelovnik tako da ga svi ukucani smiju jesti-tako je to kad se jos u danasnje doba zivi plemenskim zivotom,cetiri generacije u istom domu!Ima to i svojih drazi i naravno nedostataka al i veliki problem kuharici,jer se jelovnik zrele populacije razlikuje od jelovnika skolaraca!Evo jedne jednostavne kombnacije i jako ukusne!
BIZI RIZI PO SPLITSKU
SVAK IMA SVOJ RECEPT ZA OVO JEDNOSTAVNO JELO,NO JA NIKAKO NEVOLIM ONO LESAM BIZE+DODAM SKUHANU RIZU I TO SU RIZI-BIZI,E PA NISU,TRIBA IM SE POSVETIT I SKUHAT IH DA BUDU PUNI UKUSA I OKUSA.
sastojci:
- 2 velike glavice crvenog luka
- 1 paprika babura/po mogucnosti/
- 1 litra temeljca od mesne il povrtne juhe
- pola kila svjezih il smrznutih bizi
- 200 grama rize okruglog zrna
- malo ulja
- malo soli
- sitno narezati crveni luk i papriku,staviti u posudu na hladno maslinovo ulje,mjesati da se ubije,a ne zazuti,dodavati temeljac,kad kapula sasvim omeksa dodati bize,kuhati ih na lagano uz doljevanje temeljca,ko voli zacine dodati lovor isl.
- kad bizi omeksaju dodajte rize,racunajte na jednu njericu rize ide 3 mjerice tekucine,kuhati dok se rizi ne zacakle,nek budu aldente i ne presuhi!
petak, 2. studenoga 2012.
Knedle sa pekmezom od marelica
KNEDLE SA PEKMEZOM OD MARELICA
Mojito sto ga je ovo vrelo ljeto slagala moja najstarija kcerka je pomagao uvelike da izdrzim u sauni od moje kuhinje.
Naravno u sredini ljeta nisam nasla vremena napisati post,al imam slike,pa sada pisem o mojitu i knedlama!
VIVA MOJITO s nanom iz vrta koju je lijepo njegovao i uzgojio moj suprug!!
Shvatila sam da mi mojito uopce nije pravi i po gustu ako nema dvije slamke,i to ove velike!!
Meni su gnedle zakon,a vise ih volim sa pekmezom,naravno od mojih marelica ,domacim!
Jednostavno i predivno jelo,meni knedle mogu bit i glavno jelo i desert!
SASTOJCI:
tijesto
nadjev:
domaci pekmez od marelica s velikim komadima voca
preljev:
100 grama prezle
4-6 zlica ulja
1 zlica masla
secera po zelji
Mojito sto ga je ovo vrelo ljeto slagala moja najstarija kcerka je pomagao uvelike da izdrzim u sauni od moje kuhinje.
Naravno u sredini ljeta nisam nasla vremena napisati post,al imam slike,pa sada pisem o mojitu i knedlama!
VIVA MOJITO s nanom iz vrta koju je lijepo njegovao i uzgojio moj suprug!!
Shvatila sam da mi mojito uopce nije pravi i po gustu ako nema dvije slamke,i to ove velike!!
Meni su gnedle zakon,a vise ih volim sa pekmezom,naravno od mojih marelica ,domacim!
Jednostavno i predivno jelo,meni knedle mogu bit i glavno jelo i desert!
SASTOJCI:
tijesto
- oko kilo kuvanih kumpira
- brasna koliko upije
- 2 velika jaja
- zlicu masla
- soli
nadjev:
domaci pekmez od marelica s velikim komadima voca
preljev:
100 grama prezle
4-6 zlica ulja
1 zlica masla
secera po zelji
Pretplati se na:
Postovi (Atom)
KOLAC OD PURE
Kolac od pure Recept Za škrovadu 30x20 1.2 cjela jaja 2.soli pola zlicice 3.2 jusne zlice secera 4.salica suncokretova ulja 5.salic...

-
evo uzivajte u samom pogledu,predivno OCITO JE MOJE VRIJEME PROSLO,SAD MOGU UZIVATI U VRIJEDNIM RUCICAMA MOJE PREDIVNE DJECE...EVO BOZICNIH ...
-
Ovo je prijedlog za zdravi i brzi kolac od mrkve i jabuke. Dijeca ga rado jedu i na taj nacin im obogatimo prehranu i mrkvom koju vecina dij...
-
GRDOBINA OMILJENA RIBA ZA PRIPREMU RAZNIH RIBLJIH JELA,OD JUHE DO POHANJA. Danas je to juhica od grdobine i leso grdobina. Spravljan...