srijeda, 7. studenoga 2012.

RAFAELLO TORTA

RAFAELLO TORTA

irenin recept




Za jedan biskvit:
3 bjelanjka
5 zlica secera
1 zlica krusnih mrvica
10 dkg kokosa

Izraditi snijeg od bjelanjaka, dodati secer, mrvice i kokos.
Peci u zagrijanoj pecnici na cca 180 stupnjeva 10-15 min (provjeriti cackalicom).
Gotovi biskvit natopiti sa cca 1 dcl hladnog mlijeka.
Peci 3 biskvita (ukupno 9 bjelanjaka, ostane 9 zumanjaka).
Za okrugli kalup promjera cca 26 cm.

Krema:
1,5 l mlijeka
20 dkg gustina
10 dkg secera
25 dkg margarina ili maslaca
kokos za ukrasiti

U litru i pol mlijeka ukuhati gustin i secer. U hladno dodati margarin.

Slagati: kora, fil, kora, fil, kora, fil, posuti kokosom i dobro ohladiti.

LEDENI VJETAR

LEDENI VJETAR

Irenin recept


LEDENI VJETAR

Kore:
18 bjelanjaka
30 dkg secera
3 vanili secera
3 zlice jabucnog octa

Fil:
18 zumanjaka
9 zlica secera
2 vanili secera
7 zlica brasna
6 dcl mlijeka
20 dkg margarina
voce po zelji (kivi, banane, breskve, jagode, visnje, maline, ...)
1,5 litra slatkog vrhnja za slag

Priprema:

1.kora:
Izraditi 6 bjelanjaka, dodati 10 dkg secera i jedan vanili secer, zatim jednu zlicu jabucnog octa. Susiti u pecnici dok ne dobije zlatno zutu boju.
2.kora:
Izraditi 6 bjelanjaka, dodati 10 dkg secera i jedan vanili secer, zatim jednu zlicu jabucnog octa. Susiti u pecnici dok ne dobije zlatno zutu boju.
3.kora:
Izraditi 6 bjelanjaka, dodati 10 dkg secera i jedan vanili secer, zatim jednu zlicu jabucnog octa. Susiti u pecnici dok ne dobije zlatno zutu boju.

Fil:
Izraditi zumanjke i secer, dodati vanili secer i brasno, sve zakuhati u mlijeku. U hladno dodati margarin. Podijeliti na tri dijela.

Slagati:
kora, dio fila, 1 vrsta voca (npr. jagode), slag,
kora, dio fila, 2 vrsta voca (npr. kivi), slag,
kora, dio fila, 3 vrsta voca (npr. banane), slag

LOTOS TORTA-KINDER TORTA

LOTOS TORTA-KINDER TORTA 
Irenin recept
 LOTOS TORTA
 NUTELA TORTA
 
 Sastojci

Biskvit

kora:
izraditi cvrst snijeg od 10 bjelanjaka, dodati 25 dkg secera i 1 vanili secer, sve dobro izraditi i na kraju dodati 1 zlicu jabucnog octa
u tepsiju staviti papir za pecenje i posuti ga sjeckanim ljesnjacima, na to istresti smjesu za koru i razvuci preko citavog papira i ljesnjaka
susiti u pecnici dok ne dobije zlatno zutu boju
kad je peceno, okrenuti da ljesnjaci budu gore i preko ljesnjaka premazati sloj nutelle, zatim zlicom za sladoled vaditi fil i slagati na nutellu


Krema
izraditi 10 zumanjaka sa 10 zlica secera i 1 vanili secerom
dodati 3 pudinga od vanilije i 8 zlica gustina
sve dobro izmjesati i zakuhati u 1,5 litri mlijeka
kad se ohladi fil, dodati 20 dkg margarina, sve dobro izraditi i podijeliti ga na dva dijela
jedan dio ostaviti zut, a drugi zatamniti sa 20 dkg otopljene cokolade
fil mora biti dovoljno cvrst da se vade kuglice zlicom za sladoled
kuglice slagati jednu do druge
otopiti 20 dkg cokolade sa 6 zlica mlijeka i time preliti kuglice
gore slag

napomena: ukoliko vam se neda praviti kuglice, fil mozete razvuci preko kore, prvo jedan pa drugi, pa gore slag


SocialTwist Tell-a-Friend

utorak, 6. studenoga 2012.

PIVSKO TIJESTO ZA KOLACE-RUZICE OD PIVSKOG TIJESTA SA KOKOSOM

RUZICE OD PIVSKOG TIJESTA SA KOKOSOM

 Ja muku mucim sa prilagodjavanjem recepata za kolace mojim ukucanima,suprug nesmije zumanjca,tata ni masno ni zumanjca,ni orahe i jos mnogo toga...
Pivsko tijesto mi je super,lagano je,ukusno i lijepo u slatkoj i slanoj varijanti.
OSNOVNI RECEPT ZA PIVSKO TIJESTO


1 kg brašna
malo soli
Pola litre ulja
3 dcl piva
1 prašak za pecivo
Umijesiti tijesto i staviti ga u frižider na 2 sata!
Ako zelimo slatko tijesto dodati nekoliko zlica secera !!

 RUZICE OD KOKOSA S PIVSKIM TJESTOM

NARAVNO ZA RUZICE SAM NAPRAVILA SLATKO PIVSKO TIJESTO.
Odstajalo je u frizideru dok sam ja pripremala rucak,i kad sam uhvatila vremena samo sam ga razvukla i napunila filom od kokosa i cokolade!
 Filovanje:
smijesa
  • 200 grama kokos brasna
  • 100 grama cokolade za kuhanje
  • 4 zlice secera
  • 2 dcl vrelog mlijeka
 priprema:
tijesto razvuci,kokos ,secer i razlomljenu cokoladu preliti vrelim mlijekom,zamjesati,staviti preko razvucenog tijesta,zarolati,rezati komade prst debljine,slagati na lice na masni papir,peci u ugrijanoj pecnici,ne prejakoj vatri oko 170 stupnjeva jedno pola sata.




MAMINA TORTA

MAMINA TORTA

torta od visanja i bjelanjaca

Oduvijek sve domacice muku muce sto s bjelanjcima,pogotovo ako cesto rdimo krafne,buhtle,orahnjace,sirnice gdje za tijesto upotrebimo 6-8 zumanjaca a bjelanjci ostanu!Nije da nam se uvijek rade poljupci il sampite,moze i torta bez ijednog zumanjca..a nije ni vjetar s dinare ni ledeni vjetar ni ledeni brijeg vec torta!!

SASTOJCI:/biskvit/
za dvije kore

  1. 8  bjelanjaca
  2. 8 zlica secera
  3. nastrugana korica limuna
  4. 10 zlica krupno mljevenih badema,bajama
  5. 1 zlica suvica/po zelji/ili sitno nasjeckane marelice sto ja preferiram
  6. 1 zlica ostrog brasna
  7. prasak za pecivo
  8. vanilij secer
  9. malo soli
krema:

  • pola litre mlijeka
  • 5 zlica gustina
  • 6 zlica secera
  • vanilija secer
  • par kapi extrakta gorkog bajama
  • 200 grama maslaca
  • 200 grama staub secera
  • 1/3 litre vrhnja za slag
  •  
nadjev:

pekmez od visanja,domaci,il ako nemate visnje iz leda,oko pola kile posuti secerom ,koliko visanja toliko secera,preliti vodom samo da pokrije i ukuhati,pa ohladiti

PRIPREMA:
Radimo odvojeno dvije kore od cvrsto tucenih bjelanjaca u koje dodamo gore nabrojene sastojke,mozete pec i odjednom i jos vruce prepoloviti.
Kremu skuhati,u ohladjenu kremu dodati tuceno maslac sa staub secerom,uliti 1/3 vrhnja za slag.
Redati kora,visnje,krema,pa kora visnje krema...cijelu tortu premazati kremom,ukrasiti slagom i visjama!

ponedjeljak, 5. studenoga 2012.

STO KUHATI-BIZI RIZI I KRILCA S KUMPIROM ZAPECENA

 BIZI RIZI+ZAPECENA KRILCA I KUMPIRI

Meni je najteze smislit sto kuhati,izbalansirati jelovnik tako da ga svi ukucani smiju jesti-tako je to kad se jos u danasnje doba zivi plemenskim zivotom,cetiri generacije u istom domu!Ima to i svojih drazi i naravno nedostataka al i veliki problem kuharici,jer se jelovnik zrele populacije razlikuje od jelovnika skolaraca!Evo jedne jednostavne kombnacije i jako ukusne!
 BIZI RIZI PO SPLITSKU

SVAK IMA SVOJ RECEPT ZA OVO JEDNOSTAVNO JELO,NO JA NIKAKO NEVOLIM ONO LESAM BIZE+DODAM SKUHANU RIZU I TO SU RIZI-BIZI,E PA NISU,TRIBA IM SE POSVETIT I SKUHAT IH DA BUDU PUNI UKUSA I OKUSA.

 sastojci:

  1. 2 velike glavice crvenog luka
  2. 1 paprika babura/po mogucnosti/
  3. 1 litra temeljca od mesne il povrtne juhe
  4. pola kila svjezih il smrznutih bizi
  5. 200 grama rize okruglog zrna
  6. malo ulja
  7. malo soli
 priprema

  • sitno narezati crveni luk i papriku,staviti u posudu na hladno maslinovo ulje,mjesati da se ubije,a ne zazuti,dodavati temeljac,kad kapula sasvim omeksa dodati bize,kuhati ih na lagano uz doljevanje temeljca,ko voli zacine dodati lovor isl.
  • kad bizi omeksaju dodajte rize,racunajte na jednu njericu rize ide 3 mjerice tekucine,kuhati dok se rizi ne zacakle,nek budu aldente i ne presuhi!

petak, 2. studenoga 2012.

Knedle sa pekmezom od marelica

KNEDLE SA PEKMEZOM OD MARELICA

Mojito sto ga je ovo vrelo ljeto slagala moja najstarija kcerka je pomagao uvelike da izdrzim u sauni od moje kuhinje.
Naravno u sredini ljeta nisam nasla vremena napisati post,al imam slike,pa sada pisem o mojitu i knedlama!
VIVA MOJITO s nanom iz vrta koju je lijepo njegovao i uzgojio moj suprug!!
Shvatila sam da mi mojito uopce nije pravi i po gustu ako nema dvije slamke,i to ove velike!!
Meni su gnedle zakon,a vise ih volim sa pekmezom,naravno od mojih marelica ,domacim!

Jednostavno i predivno jelo,meni knedle mogu bit i glavno jelo i desert!
SASTOJCI:

tijesto

  1. oko kilo kuvanih kumpira
  2. brasna koliko upije
  3. 2 velika jaja
  4. zlicu masla
  5. soli

nadjev:

domaci pekmez od marelica s velikim komadima voca


preljev:

100 grama prezle
4-6 zlica ulja
1 zlica masla
secera po zelji





KOLAC OD PURE

Kolac od pure Recept Za škrovadu 30x20 1.2 cjela jaja 2.soli pola zlicice 3.2 jusne zlice secera 4.salica suncokretova ulja 5.salic...