četvrtak, 29. svibnja 2014.

BISKVIT-RECEPT KOJI UVIJEK USPIJEVA

b i s k v i t

RECEPT KOJI SIGURNO USPIJEVA

Toplo ga preporucam svima,jer ce uzivati u jako ukusnom biskvitu a ujedno laganom i prozracnom.

IZDASAN,PROZRACAN I LAGAN BISKVIT

BISKVIT:
6 zutanjaka
6 zloca secera
1 vanilij secer
6 zlica tople vode
6 zlica brasna
1 prasak za pecivo
malo ruma
1 zlica kakaa
6 bjelanjaca-snijeg

priprema biskvita

u zutanjke dodati toplu vodu i polako miksati
polako dodavati secer uz miksanje
zatim dodavati sastojke po redu
prasak za pecivo umijesati u brasno
smjesu prepoloviti i ispeci 2 odvojena biskvita
peci na temp. oko 170 celsiusA oko 25 min.


Potrazite nas na FACEBOOK-u ,lajkajte i dijelite nase recepte i slike.https://www.facebook.com/pages/Kolaci-recepti/180805685459879

srijeda, 14. svibnja 2014.

LEDENA VOCNA TORTA-s mobica

Evo prvi post s mog pametnog mobica,pa nek to bude i jednostavan recept za ledenu vocnu tortu.

LEDENA VOCNA TORTA

torta bez pecenja i kuhanja

SASTOJCI

vrecica cajnih kolutica
Casa mlijeka
Zlica maraskina

ZA KREMU:

Litru vrhnja za slag
200 grama abc sira
200grama staub secera
Salica bobicastog voca/borovnica o sl/

PRIPREMA:

U modl za tortu staviti masni papir,redati cajne kolutice natopljene u mlijeku s maraskinom.
Kremu izraditi od tucenog abc sira s staub secerom u koje dodajemo vrhnje za slag uz stal.o mijesanje.
Na kolutice stavimo lremu,ptekrijemo borovnicom ,pa opet kremom.na vrh idu kolutici.
Sve pritisnemo i stavimo malo u friz,pa prazemo kremom i ukrasimo borovnicom.

utorak, 4. ožujka 2014.

KRAFNE ILI KROFNE

KRAFNE ILI KROFNE

slikala i napravila krafne po ovom receptu draga blog citateljica Kata V.

 Sastojci:
750 g brašna,
100 ml ulja,
4 žlice šećera,
 1 jaje,
1 žumanjak,
 0,5 l mlijeka,
svježi kvasac,
šećer u prahu,
 malo soli,
 vanilin šećer,
 ulje,
 marmelada.

PRIPREMA:

Rastopite kvasac u 100 ml toplog mlijeka s malo šećera i malo brašna te pustite da tijesto nadođe.
Dok to čekamo umutite jaja s ostatkom mlijeka, šećera i malo soli. Zatim dodajte kvasac, pa polako brašno i ulje uz neprestano miješanje. Vrlo je važno da polako uz miješanje dodajete sastojke jer to određuje kvalitetu krofni. Ostavite tijesto na toplom da dvostruko nadođe, a onda premijesite.
Razvucite ga na 1 cm debljine. Čašom napravite krofne te ih ostavite oko pola sata da još nadođu. Zatim ih ispržite u vrućem ulju i pritom gornju stranu stavljajte na ulje. Pospite šećerom u prahu u koji ste dodali vanilin šećer.

IZVOR: http://www.barkun.hr/2009/02/12/krofne-po-starinski/

Potrazite nas na FACEBOOK-u ,lajkajte i dijelite nase recepte i slike.https://www.facebook.com/pages/Kolaci-recepti/180805685459879

nedjelja, 26. siječnja 2014.

BAKLAVE






BAKLAVE
----------------------------------------------

Po neznam ni sama koji put pisem o baklavama...mislim,a i znam da ih vecina voli al mnogi nesmiju konzumirati orahe...zato sam ih ja danas radila s bademima,i mogu reci da su uz bok sa klasicnim orah baklavama.

SASTOJCI:

  1.  pola kg kora za baklave
  2. 2 dcl suncokretova ulja
  3. 600 grama krupnije mljevenih przenih badema
  4. 8 zlica secera
za preljev:
  • 1 kg secera
  • 2 vanilija secera
  • 1 cijeli limun narezan na kriske
  • 5 dcl vode
  Baklave dalje radimo kao i tradicionalne,obvezno ih narezati prije pecenja,jos vruce zaliti vrucim sirupom.



subota, 25. siječnja 2014.

ROLAT SA CAJNIM KOLUTICIMA


 ROLAT SA CAJNIM KOLUTICIMA
----------------------------------------------
SASTOJCI:

  1. oko 25-30 kom. cajnih kolutica
  2. 2 dcl slatkog soka od narance/iscjedjena naranca zasecerena /ili juice
  3. 1 litra mlijeka
  4. 6 jusnih zlica gustina
  5. 10 jusnih zlica secera
  6. vanilija secer
  7. izribana korica narance
  8. 250 grama masla ili margarina za kolace
  9. malo soli
  10. 2 dcl vrhnja ta slag
  11. 100 grama cokolade za kuhanje
  12. malo sjeckanih badema.ljesnjaka ili oraha
PRIPREMA:
KREMA:
--------------------------
  • ukuhati bijelu vanilij kremu od mlijeka,gustina.secera,vanilija secera i korice narance.
  • znaci staviti mlijeko da uskuha,od litre oduzeti oko 2 dcl i u hladno mlijeko umijesati secer,gustin,vanilija secer i koricu narance.
  • dobro smijesu gustina izmijesati a kd mlijeko uzavre,maknit s vatre iz uz stalno mijesanje dodati smijesu od gustina.Na laganoj vatri mjesati dok nedobijemo kremu koja se odvaja od posude.
  • Kremu ohladiti
  • U ohladjenu kremu dodati maslo sobne temperature i vrhnje za slag
  • dobro utuci mikserom
  • u kalup prekrivem prozirnom folijom slagari kolutiuce umocene u narancin sok i kremu
  • to raditi dok nepotrosimo sve kolutice i kremu
  • zamotati smijesu prozirnom folijom i formirati oblik rolata
  • staviti hladiti
  • ohladjeno izvaditi iz folije i preliti otopljenom cokoladom i ukrasiti po zelji
Potrazite nas na FACEBOOK-u ,lajkajte i dijelite nase recepte i slike.https://www.facebook.com/pages/Kolaci-recepti/180805685459879

PRINCEZA TORTA



PRINCEZA TORTA

Ova torta se moze ukrasiti il cokoladnom ocaklinom ili tucenim slatkim vrhnjem,ovisno o prigodi.
Jako je jednostavna za pripremanje i netrazi posebno iskustvo.Ukusna je i jako efektna.

SASTOJCI:

TJESTO:
  1. 6  velikih jaja
  2. 10 zlica secera
  3. 20 zlica krupno mljevenih badema
  4. 1 zlica kakao praha
  5. 2 zlice brasna
  6. 1 prasak za pecivo
  7. vanilij secer
  8. par kapi ruma /nije obavezno/
  9. naribana kora narance
  10. jos ce vam trebati oko 2 zlice namaza cokoladnog za premazivanje ohladjenog tjesta,biskvita
KREMA:
  • krema se nekuha!!!!
  • 250 grama masla ili margarina za kreme
  • 250 grama staub secera
  • pola litre slatkog vrhnja
  • 200 grama tamne cokolade-prethodno otopljene i ohladjene
PRIPREMA:



Potrazite nas na FACEBOOK-u ,lajkajte i dijelite nase recepte i slike.https://www.facebook.com/pages/Kolaci-recepti/180805685459879

subota, 30. studenoga 2013.

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


  1. 750 grama brasna-glatkog
  2. malo soli
  3. 5 zlica secera-ja stavim staub
  4. vanilija secer
  5. 2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi
  6. 2 sake suvica/grozđica/
  7. 1 dc travarice rakije
  8. 2 zlice ulja 
  9. mlake vode
  10. 1,5 litru ulja za przenje
PRIPREMA:

  • Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesate
  • u smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesate
  • sad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo ulja
  • ako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u brasno prije tople vode
  • promjesamo i dodamo rakiju i ulje,te oko 1,5 dcl tople vode
  • NAJVAZNIJE JE DOBRO TIJESTO ISTUCI,ANGAZIRAJTE UKUCANE!!!
  •  treba naglasiti da tijesto mora bit cvrsto al puno zracnih loptica,dakle od oka moramo dodat toplu vodu i jos brasna.
  • Istuceno tijesto na toplom ostaviti da se dize,treba se utrostrucit.
  • U duboku posudu staviti ulje i ugrijati ga...spremno je za pecenje kad se oko komadica kruha pocmu stvarati mjehurici/ma viljusku nataknite komadic kruha i umocite u ulje/
  • zlicicom oblikujte male loptice jer tijesto odmah u ulju naraste,fritule moraju imat mjesta u ulju da se od vrucine same pri przenju okrecu.
  • Gotove izvaditi,ocijediti i posuti secerom-po zelji

KOLAC OD PURE

Kolac od pure Recept Za škrovadu 30x20 1.2 cjela jaja 2.soli pola zlicice 3.2 jusne zlice secera 4.salica suncokretova ulja 5.salic...