nedjelja, 22. veljače 2015.

LEDENI VJETAR SA VIŠNJAMA

 LEDENI VJETAR S VISNJAMA





TKO ZNA ZASTO,AL LEDENI VJETAR JE ZADNJIH GODINA JAKO POPULARAN,IAKO AKO MALO RAZMISLIMO BEZE TORTA SE GODINAMA U ZAGREBU RADILA I BILA OMILJENA ,AL NIJE SE ZVALA LEDENI VJETAR,VEC OBICNI I NEATRAKTIVNO,BEZE TORTA.
SASTOJCI

KORA:

  1. Bjelanjac od 6 velikih jaja
  2. 400 grama kristal secera
  3. 1 jusna zlica kvasine-octa
  4. malo soli
  5. vanilij secer
SASTOJCI

KREMA:
  1. 6 zumanjaca
  2.  8 jusnih zlica secera
  3. 6 jusnih zlica gustina
  4. pola 125 grama maslaca
  5. vanilij secer
  6. nastrugana kora narance
  7. 1 litra mlijeka
  8. plus 5 jusnih zlica secera za karamel
SASTOJCI:
  • Pola litre slatkog vrhnja za slag
  • oko 2 dcl ili jednu salicu bijele kave usecerenih visanja
  • 1 dcl sirupa od domacih visanja
PRIPREMA:
KORA:
  1. U  duboku posudu staviti 6 bjelanjaca s malo ,prstohvat soli/obavezno sobne temperature/
  2. tuci ih dok nedobijemo jako tvrd snijeg
  3. u to dodati sece i vanilij secer te nastaviti tuci dok nedobijemo jednolicnu smijesu
  4. pecnicu zagrijati na 150 stupnjeva
  5. na tepsiju pokrivenu masnim papirom izliti smjesu te je staviti peci,vise susiti jedno 40 minuta
KREMA:

  • radimo karamel mlijecnu kremu
  • 6 zlica secera stavimo u posudu koja ima debelo dno i karameliziramo secer
  • na karamelizirani secer ulijemo 2/3 litre mlijeka i nek uskuha
  • u drugoj posudi tucemo zumanjca sa secerom,vanilijom,korom narance
  • kad dobijemo kremastu smijesu dodamo gustin plus maslac
  • lagano mijesamo i dodamo 1/3 litre mlijeka
  • u ovu smijesu ulijemo uzavrelo mlijeko/karamel/
  • promijesamo dobro i vratimo u posudu za kuhanje i uz mijesanje jos kuhamo dok se ne zgusne
  • malo prohladimo i jos toplu stavljamo na beze kore
  • dakle prepolovimo kore,na prvu stavimo usecerene visnje,prekrijemo kremom i izravnamo
  • stavimo drugi dio kore
  • i sve sad dobro ohladimo
  • dobro ohladjeno ukrasimo tucenim slatkim vrhnjem i jos hladimo
  • serviramo uz casu bijelog vina,sibenskog vinogorja,popularne marastine
  • zivili vi meni

Cokoladni vijenac s visnjama

COKOLADNI VIJENAC S VISNJAMA

 
Volim umjesto uobicajene torte napraviti vijenac,jer ostavlja fini dojam na stolu,prazna sredina daje mogucnost dodatne dekoracije a i jako je zahvalan za rezanje i dijeljenje!
Upotrebim kalup za vijenac,ne onaj duboki za kuglof,dakle plici i veceg promjera!

SASTOJCI

biskvit:

  1. 5 jaja
  2. 10 zlica secera
  3. 15 zlica brasna
  4. sok jedne narance+korica
  5. prasak za pecivo
  6. vanilij secer
  7. 100 grama cokolade za kuhanje
krema:

  • 250 grama maslaca ili margarina za kreme
  • 250 grama staub secera
  • 100 grama przenih mljevenih ljesnjaka
  • 200 ml vrhnja ta slag
  •  
preljev:

  1. 500 grama visanja bez kostica iz leda
  2. 15 zlica secera
  3. vode da prekrije
 PRIPREMA:

  • BISKVIT STANDARDNO,JA OBAVEZNO NAPOSE TUCEM BJELANJCA,DAKLE ZUMANJCA SA SECEROM,SOKOM OD NARANCE I NARIBANOM KORICOM DOBRO IZMIKSAM,DODAM ZATIM TOPLJENU COKOLADU,BRASNO SA IZMJESANIM PRASKOM ZA PECIVO.
  • SMIJESU MIJESAM SREDNJE JAKO,DODAM VANILIJ SECER,POLA DOBRO TUCENIH BJELANJACA I ZAMJESAM JOS MALO MIKSEROM.
  • NA KRAJU DODAM OSTATAK BJELANJACA,LAGANO DRVENOM ZLICOM PROMJESAM I STAVLJAM U KALUP.
  • PECI OKO 40 MINUTA U UGRIJANOJ PECNICI NA OKO 180 STUPNJEVA.
  • OHLADJENI VIJENAC PREPOLOVITI
  • PUNITI KREMOM KOJA SE NE KUHA VEC SE NAJPRIJE TUCE MASLAC SOBNE TEMPERATURE SA STAUB SECEROM.
  • U SMIJESU MASLA DODATI VRHNJE ZA SLAG,TUCI I DALJE DA SE SJEDINI I NA KRAJU DODATI ZAPRZENE MLJEVENE LJESNJAKE
  • OHLADJENI BISKVIT,PRVU POLOVICU ZALITI SIRUPOM OD VISANJA,POSLAGATI VISNJE,STAVITI POLA KREME.
  • POKLOPITI,SVE PREMAZATI OSTATKOM KREME.
  • SAD NAPRAVITI OCAKLINU OD 200 GRAMA COKOLADE ZA KUHANJE I 5-6 ZLICA ULJA
  • PRELITI VJENAC
  • POSUTI KRUPNIM LJESNJACIMA
  • UKRASITI USECERENIM VISNJAMA ILI VISNJAMA IZ KUHANOG SIRUPA

srijeda, 18. veljače 2015.

MILKINA TORTA

MILKINA TORTA

/IRENIN RECEPT I IRENINA SLIKA./

 

Biskvit:
5 bjelanjaka, 5 zlica secera, 5 zlica mljevenog petit keksa, 5 zlica mljevenih ljesnjaka, pola praska za pecivo
izmutiti cvrst snijeg od bjelanjaka, dodati secer, keks, ljesnjake i prasak za pecivo
(peci 3 puta - da se dobiju 3 biskvita)

Fil:
15 zumanjaka i 20 dkg secera dobro izmutiti, dodati 10 zlica gustina
sve to ukuhati u 7 dcl mlijeka
u hladan fil dodati: 20 dkg margarina, 10 dkg mljevenog petit keksa, 10 dkg mljevenih ljesnjaka i krupno naribanu bijelu i mlijecnu milka cokoladu

slagati na tacnu: biskvit, fil, biskvit, fil, biskvit, ostatak fila
ukrasiti po zelji

utorak, 17. veljače 2015.

RASTIKA-HRANA MOJE MLADOSTI

 RASTIKA....HRANA MOJE MLADOSTI

NEMA POKLADNOG UTORKA BEZ RASTIKE I SUVA MESA..



SLIKA:http://vrtaljica.blogspot.com/2009/06/varivo-od-rastike.html
EVO I MALO DRUGACIJI RECEPT!
Uzmimo oko 1 kg rascike,dobro je ocistimo i operemo.Usitnimo listove na male rezance,stavimo kuhati u uzavrelu slanu vodu/ako je rastika starija,prolijmo prvu vodu,i ponovno stavimo kuhati/.Kad je omeksala,procjedimo je i zacinimo na slijedeci nacin:Usitnimo pancetu na male kockice,malo je poprzimo/bez dodavanja masnoce/,i prelijemo preko rastike.Ovo je samo jedan od nacina,inace je najuobicajnije kuhati rastiku zimi s suhom bravetinom ili svinjetinom/a moze i divenice/.Voli Vas Silvana!
Silvana, with Love!
Reblog this post [with Zemanta]

subota, 14. veljače 2015.

torta od piskota sa maraskinom-za sve koji zele brzu i finu tortu

TORTA OD PISKOTA S MARASKINOM-ZA SVE KOJI ZELE BRZU I FINU TORTU PUNU KREME




evo presjek,ma jako je fina i kremasta!!
 ODUVIJEK SAM VOLILA PISKOTE I SVE KREMASTE KOLACE I TORTE S PISKOTAMA,JAKO JEDNOSTAVNO ZA PRIPRAVIT A TAKO BOGATO OKUSIMA!
VECERAS SAM ZA MALO OPUSTANJA I SMANJENJE STRESA CASAK SLOZILA TORTU OD PISKOTA SA MALIM DODATKOM LIKERA OD VISNJE,POPULARNOG MARASKINA!
 sastojci

  1. oko 30 kom. piskota
  2. 3 dcl slatke crne kave
  3. malo maraskina
  4. 1 margarin za kreme
  5. 200 grama mljevenih oraha
  6. 100 grama cokolade za kuhanje
  7. 200 grama staub secera
  8. pola litre vrhnja za slag
 priprema

  • napravite kavu,normalno slatku,pustite da se slegne i procjedite te samo na dodir stavite piskote koje slazete u odgovarajucu posudu prekrivenu folijom.
  • prekrijte cijeli modl
  • ispunite kremom koja se ne kuha
  • dakle stavite margarin i secer,tucete,dodate otopljenu cokoladu,promjesate
  • zatim dodati mljevene orahe i oko 1 dcl vrhnja za slag
  •  piskote poskropiti maraskinom
  • sve dobro tuci da dobijete ujednacenu kremu
  • kremom puniti modl
  • prekriti natopljenim piskotama,kao na slici
  • staviti ohladiti
  • stuci slag i po zelji ukrasiti tortu koju smo preokrenuli iz modle.
  • ohladiti i uzivati




KNEDLE SA SEZAMOM

KNEDLE SA SEZAMOM


Knedle su svima poznato jelo,desert il glavno jelo,svejedno.
Odavno mi je prijateljica dala ovaj recept sa tijestom od brasna i sezama,neko vrijeme sam samo tako radila knedle,pa onda nekako zaboravila,i jutros se opet sijetila tog super receptica i evo rezultata.

 SASTOJCI:

  1. 7,5 DCL VODE
  2. CAJNA ZLICICA SOLI
  3. 1 DCL BILJNOG ULJA
  4. GLATKOG BRASNA OKO 700 GRAMA
  5. 2 JUSNE ZLICE SEZAMA
  6.  1 JUSNA ZLICA MASLACA
  7. OKO 25 ZLICICA MERMELADE UKUSA PO ZELJI
  8. ZLICICA CIMETA
  9. 2 velika jaja
ZA PRELJEV:
  • 200 GRAMA krusnih mrvica
  • 100 grama kristal secera
  • 1 zlicica cimeta
  • 1 jusna zlica sezama 


 PRIPREMA:

  1. U posudu staviti posoljenu vodu i ulje
  2. kad uzavre maknuti sa vatre i usipati brasno,sezam,maslac
  3. mijesati dok nedobijemo sasvim tvrdu smijesu
  1. kad se smijesa prohladi dodati jaja
  2. umijesati u smijesu i dodavati uz mijesanje jos malo brasna
  3. tijesto je gotovo kad se vise ne lijepi 
  4. od tijesta raditi krugove i puniti mermeladom u koju smo umijesali cimet
  5. praviti loptice koje ukuhamo u slanoj uzavreloj vodi
  6. knedle su gotove kad pocmu plivati
  7. u medjuvremenu u ovecu tavu staviti mjesavinu ulja i maslaca
  8. na ugrijanu masnocu staviti sezam,zapeci
  9. dodati mrvice i uz mijesanje zapeci do zlatnozute boje
  10. u mrvice stavljati tek kuhane kuglice
  11. sa svih strana nek se zaljepe mrvice i sezam
  12. posuti secerom i cimetom te posluziti

petak, 13. veljače 2015.

CUPAVA KATA-TKO JE NEBI VOLIO-PITA OD JABUKA

CUPAVA KATA-PITA OD JABUKA



 CUPAVA KATA

MISLIM DA NEMA ONOG TKO NEVOLI PITU OD JABUKA,A CUPAVU KATU POGOTOVO.

Sad pitanje je dal uopce ima potrebe pisati recepte za svima znane kolace..al kako mi se vise puta dogodilo da me mlade domacice pitaju bas za najobicnije recepte ja cu ga napisati.Tko nezna nek nauci!
 Cupava Kata-pita od jabuka

sastojci
nadjev
  1. 10 komada jabuka slatko kiselih srednje velicine-naribati
  2. 5 jusnih zlica secera
  3. 2 velike zlice krupno rezanih oraha
  4. 1 zlica krusnih mrvica
  5. 1 zlica suvica
  6. sok pola limuna
  7. vanilij secer
  8. zlicica cimeta
 tijesto




  1. 600 grama brasna
  2. malo soli
  3. prasak za pecivo
  4. 3 zumanjca
  5. 6 jusnih zlica secera
  6. 200 grama maslaca
  7. 4 zlice ulja
  8.  
priprema

tijesto zamijesiti dosta tvrdo,
razvuci u velicini tepsije,drugi dio staviti u friz jedno deset minuta.

KOLAC OD PURE

Kolac od pure Recept Za škrovadu 30x20 1.2 cjela jaja 2.soli pola zlicice 3.2 jusne zlice secera 4.salica suncokretova ulja 5.salic...