nedjelja, 22. veljače 2015.

LEDENI VJETAR SA VIŠNJAMA

 LEDENI VJETAR S VISNJAMA





TKO ZNA ZASTO,AL LEDENI VJETAR JE ZADNJIH GODINA JAKO POPULARAN,IAKO AKO MALO RAZMISLIMO BEZE TORTA SE GODINAMA U ZAGREBU RADILA I BILA OMILJENA ,AL NIJE SE ZVALA LEDENI VJETAR,VEC OBICNI I NEATRAKTIVNO,BEZE TORTA.
SASTOJCI

KORA:

  1. Bjelanjac od 6 velikih jaja
  2. 400 grama kristal secera
  3. 1 jusna zlica kvasine-octa
  4. malo soli
  5. vanilij secer
SASTOJCI

KREMA:
  1. 6 zumanjaca
  2.  8 jusnih zlica secera
  3. 6 jusnih zlica gustina
  4. pola 125 grama maslaca
  5. vanilij secer
  6. nastrugana kora narance
  7. 1 litra mlijeka
  8. plus 5 jusnih zlica secera za karamel
SASTOJCI:
  • Pola litre slatkog vrhnja za slag
  • oko 2 dcl ili jednu salicu bijele kave usecerenih visanja
  • 1 dcl sirupa od domacih visanja
PRIPREMA:
KORA:
  1. U  duboku posudu staviti 6 bjelanjaca s malo ,prstohvat soli/obavezno sobne temperature/
  2. tuci ih dok nedobijemo jako tvrd snijeg
  3. u to dodati sece i vanilij secer te nastaviti tuci dok nedobijemo jednolicnu smijesu
  4. pecnicu zagrijati na 150 stupnjeva
  5. na tepsiju pokrivenu masnim papirom izliti smjesu te je staviti peci,vise susiti jedno 40 minuta
KREMA:

  • radimo karamel mlijecnu kremu
  • 6 zlica secera stavimo u posudu koja ima debelo dno i karameliziramo secer
  • na karamelizirani secer ulijemo 2/3 litre mlijeka i nek uskuha
  • u drugoj posudi tucemo zumanjca sa secerom,vanilijom,korom narance
  • kad dobijemo kremastu smijesu dodamo gustin plus maslac
  • lagano mijesamo i dodamo 1/3 litre mlijeka
  • u ovu smijesu ulijemo uzavrelo mlijeko/karamel/
  • promijesamo dobro i vratimo u posudu za kuhanje i uz mijesanje jos kuhamo dok se ne zgusne
  • malo prohladimo i jos toplu stavljamo na beze kore
  • dakle prepolovimo kore,na prvu stavimo usecerene visnje,prekrijemo kremom i izravnamo
  • stavimo drugi dio kore
  • i sve sad dobro ohladimo
  • dobro ohladjeno ukrasimo tucenim slatkim vrhnjem i jos hladimo
  • serviramo uz casu bijelog vina,sibenskog vinogorja,popularne marastine
  • zivili vi meni

Nema komentara:

KOLAC OD PURE

Kolac od pure Recept Za škrovadu 30x20 1.2 cjela jaja 2.soli pola zlicice 3.2 jusne zlice secera 4.salica suncokretova ulja 5.salic...