Preskoči na glavni sadržaj

Crno-bijela lopta torta

Bake,mame,tete...sve mi zelimo za Blagdane obradovati nase najmladje ukusnom,zdravom i izgledom privlacnu tortu.
Torta u obliku lopte je ukras na svakom stolu,a lako ju je napraviti i ako nemamo nekog iskustva sa oblikovanjem torti.

 Tijesto je lagano i punog cokoladnog okusa a krema od vanilije je svjeza i ne preslatka.
Kombinacija cokolade i vanilije je dobitna jer je obicno vecina djece i odraslih voli.

SASTOJCI:
/za cokoladni biskvit/

  1. 5 velikih jaja
  2. 5 jusnih zlica secera
  3. naribana kora 1 narance
  4. sok jedne narance
  5. 1 vanilij secer
  6. 1 prasak za pecivo
  7. 2 jusne kakao praha
  8. 5 punih jusnih zlica brasna
/za vanilija kremu/

  1. 3 vrecice vanilija pudinga
  2. 1 litra mlijeka
  3. 1 paket maslaca
  4. secera po uputi za puding
  5. malo soli
  6. 10 jusnih zlica secera u prahu
  7. 2 vanilija secera
/za punjenje rolade/

400 grama nuttela tamnog namaza ili mermelade /po zelji/
/za ukrasavanje/
1. pola litre vrhnja za slag
2. 200 grama cokolade za kuhanje


Nacin pripreme:


BISKVIT:

Za biskvit koristimo osnovni recept za roladu.

Odvojiti bjelanjca od zumanjaca.
Istuci dobro bjelanjak/nek jaja budu sobne temperature i dodajte samo malo soli/.
U drugoj posudi tuci zumanjca sa secerom i ribanom narancinom korom,dodati kakao,sok od narance,malo izmijesati.
Brasno pomijesamo sa praskom za pecivo te ga dodamo zumanjcima polako mjesajuci i dodavajuci cvrsto tuceni bjelanjak.Ja sve ovo mijesam rucno da mi bjelanjak ostane cvrst.
Pecicu ugrijte,na masni papir izlijte smijesu i pecite oko 20 minuta na 180 stupnjeva.
Vrucu roladu iskreniti na vlaznu krpu i dobro zarolati.
Ostaviti da se hladi dok mi napravimo vanilij kremu.


PRIPREMA VANILIJ KREME:


Puding skuhati po uputi samo s 3 vrecice pudinga mlijeka kao da radimo od 2.Puding treba bit cvrst.U mlijeko dodati secer po uputi i vanilij secer.
Kad se puding ohladi u njega dodati dobro razradjeni maslac sa secerom.
Lagano miksati da se dobro sljubi,nakraju dodati malo vrhnja za slag!










SLAGANJE:


ohladjeni rolat premazati nuttela kremom i opet dobro zarolati.Rolatu izrezati na oko centimetar debele fete.
U posudu oblika polovice lopte staviti prijanjajucu foliju,okolo posloziti dijelove rolata,napuniti vanilija kremom,preliti sa malo otopljene cokolade i prekriti rolatom.
Sve staviti da se hladi.
Ohladjeno izvaditi iz kalupa te ukrasiti.
Ukrasavati mozete po vasoj zelji,pustite masti na volju.
Jednostavno ili s puno ukrasa.

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

petak-riba-lokarde s povrcem iz pecnice

LOKARDE S POVRCEM IZ PECNICE

Ako vas muci przenje,pecenje ribe u stanu,ako mrzite sto vam od plave ribe/koja je zdrava,ukusna i jeftina/cijela kuca zaudara na ribu do iduceg petka,onda je za vas idealan ovaj recept.


Najvaznije je otic i kupit sasvim svjeze lokarde iz Jadranskog mora...dakle sutra oko deset sati krenite na peskariju!Ako zivite u Zg mozete krenit i oko 9,dodje vec vecina ribe na Dolac do 9 sati!
Koliko ce vam komada lokardi trebat odlucite sami,al imajte na umu da lokarda nesmije bit mrsavica,one bez naslaga masnoca nisu ukusne i socne,vec suhe i neukusne!
Trkom kuci s peskarije,ocistite lokarde,posto cete ih spremat u pecnici slobodno ih mozete i oprat,zasolite,zauljite i nek malo stanu
Vi u medjuvremenu pokupite svo povrce sto imate u kuci i obavezno nekoliko komada zrele rajcice!
Kod mene je obavezna i puna zlica vegete,al to je kod mene jer ja volim okus koji daje vegeta.
U skrovadu polozite kumpir izrezan na ploske, paprike,crveni luk,tikvice,balancane,pome,karote,zacine,…