subota, 17. prosinca 2011.

Crno-bijela lopta torta

Bake,mame,tete...sve mi zelimo za Blagdane obradovati nase najmladje ukusnom,zdravom i izgledom privlacnu tortu.
Torta u obliku lopte je ukras na svakom stolu,a lako ju je napraviti i ako nemamo nekog iskustva sa oblikovanjem torti.

 Tijesto je lagano i punog cokoladnog okusa a krema od vanilije je svjeza i ne preslatka.
Kombinacija cokolade i vanilije je dobitna jer je obicno vecina djece i odraslih voli.

SASTOJCI:
/za cokoladni biskvit/

  1. 5 velikih jaja
  2. 5 jusnih zlica secera
  3. naribana kora 1 narance
  4. sok jedne narance
  5. 1 vanilij secer
  6. 1 prasak za pecivo
  7. 2 jusne kakao praha
  8. 5 punih jusnih zlica brasna
/za vanilija kremu/

  1. 3 vrecice vanilija pudinga
  2. 1 litra mlijeka
  3. 1 paket maslaca
  4. secera po uputi za puding
  5. malo soli
  6. 10 jusnih zlica secera u prahu
  7. 2 vanilija secera
/za punjenje rolade/

400 grama nuttela tamnog namaza ili mermelade /po zelji/
/za ukrasavanje/
1. pola litre vrhnja za slag
2. 200 grama cokolade za kuhanje


Nacin pripreme:


BISKVIT:

Za biskvit koristimo osnovni recept za roladu.

Odvojiti bjelanjca od zumanjaca.
Istuci dobro bjelanjak/nek jaja budu sobne temperature i dodajte samo malo soli/.
U drugoj posudi tuci zumanjca sa secerom i ribanom narancinom korom,dodati kakao,sok od narance,malo izmijesati.
Brasno pomijesamo sa praskom za pecivo te ga dodamo zumanjcima polako mjesajuci i dodavajuci cvrsto tuceni bjelanjak.Ja sve ovo mijesam rucno da mi bjelanjak ostane cvrst.
Pecicu ugrijte,na masni papir izlijte smijesu i pecite oko 20 minuta na 180 stupnjeva.
Vrucu roladu iskreniti na vlaznu krpu i dobro zarolati.
Ostaviti da se hladi dok mi napravimo vanilij kremu.


PRIPREMA VANILIJ KREME:


Puding skuhati po uputi samo s 3 vrecice pudinga mlijeka kao da radimo od 2.Puding treba bit cvrst.U mlijeko dodati secer po uputi i vanilij secer.
Kad se puding ohladi u njega dodati dobro razradjeni maslac sa secerom.
Lagano miksati da se dobro sljubi,nakraju dodati malo vrhnja za slag!










SLAGANJE:


ohladjeni rolat premazati nuttela kremom i opet dobro zarolati.Rolatu izrezati na oko centimetar debele fete.
U posudu oblika polovice lopte staviti prijanjajucu foliju,okolo posloziti dijelove rolata,napuniti vanilija kremom,preliti sa malo otopljene cokolade i prekriti rolatom.
Sve staviti da se hladi.
Ohladjeno izvaditi iz kalupa te ukrasiti.
Ukrasavati mozete po vasoj zelji,pustite masti na volju.
Jednostavno ili s puno ukrasa.

Objavi komentar

MA:Toni restoran na Bacama-Split

E danas kad sam cvrsto odlucila napisat par rijeci o ovom odnedavno popularnom konobi restoranu na splitskim bacama,pokraj ostarije Vidjako...