Torta u obliku lopte je ukras na svakom stolu,a lako ju je napraviti i ako nemamo nekog iskustva sa oblikovanjem torti.
Tijesto je lagano i punog cokoladnog okusa a krema od vanilije je svjeza i ne preslatka.
Kombinacija cokolade i vanilije je dobitna jer je obicno vecina djece i odraslih voli.
SASTOJCI:
/za cokoladni biskvit/
- 5 velikih jaja
- 5 jusnih zlica secera
- naribana kora 1 narance
- sok jedne narance
- 1 vanilij secer
- 1 prasak za pecivo
- 2 jusne kakao praha
- 5 punih jusnih zlica brasna
- 3 vrecice vanilija pudinga
- 1 litra mlijeka
- 1 paket maslaca
- secera po uputi za puding
- malo soli
- 10 jusnih zlica secera u prahu
- 2 vanilija secera
400 grama nuttela tamnog namaza ili mermelade /po zelji/
/za ukrasavanje/
1. pola litre vrhnja za slag
2. 200 grama cokolade za kuhanje
Nacin pripreme:
BISKVIT:
Za biskvit koristimo osnovni recept za roladu.
Odvojiti bjelanjca od zumanjaca.
Istuci dobro bjelanjak/nek jaja budu sobne temperature i dodajte samo malo soli/.
U drugoj posudi tuci zumanjca sa secerom i ribanom narancinom korom,dodati kakao,sok od narance,malo izmijesati.
Brasno pomijesamo sa praskom za pecivo te ga dodamo zumanjcima polako mjesajuci i dodavajuci cvrsto tuceni bjelanjak.Ja sve ovo mijesam rucno da mi bjelanjak ostane cvrst.
Pecicu ugrijte,na masni papir izlijte smijesu i pecite oko 20 minuta na 180 stupnjeva.
Vrucu roladu iskreniti na vlaznu krpu i dobro zarolati.
Ostaviti da se hladi dok mi napravimo vanilij kremu.
PRIPREMA VANILIJ KREME:
Puding skuhati po uputi samo s 3 vrecice pudinga mlijeka kao da radimo od 2.Puding treba bit cvrst.U mlijeko dodati secer po uputi i vanilij secer.
Kad se puding ohladi u njega dodati dobro razradjeni maslac sa secerom.
Lagano miksati da se dobro sljubi,nakraju dodati malo vrhnja za slag!
SLAGANJE:
ohladjeni rolat premazati nuttela kremom i opet dobro zarolati.Rolatu izrezati na oko centimetar debele fete.
U posudu oblika polovice lopte staviti prijanjajucu foliju,okolo posloziti dijelove rolata,napuniti vanilija kremom,preliti sa malo otopljene cokolade i prekriti rolatom.
Sve staviti da se hladi.
Ohladjeno izvaditi iz kalupa te ukrasiti.
Ukrasavati mozete po vasoj zelji,pustite masti na volju.
Jednostavno ili s puno ukrasa.
Nema komentara:
Objavi komentar