Preskoči na glavni sadržaj

Kolac od Voca-univerzalni



Ovo je kolac od univerzalnog tijesta.
Ovo nam tijesto sluzi kao podloga za sve vrste voca!
Kolac idealan za mlade domacice ali i za one iskusne kad zele napraviti brzi i zdravi kolac za sebe i svoje najdraze!

VOCNI KOLAC/jabuke,visnje,sljive,borovnice,maline i sl. voce/


Sastojci:/za 6 osoba/

  1. 2 jaja
  2. 1 salica secera/salica od bijele kave/
  3. 2 salice brasna
  4. malo soli
  5. prasak za peciva
  6. nastrugana kora od 1 limuna i 1 narance
  7. 1 salica mlijeka
  8. sok od narance
  9. 1/2 salice ulja od suncokreta
Priprema:

  • tuci zutanjke i secer
  • dodavati pomalo brasno pomijesano s praskom za pecivo i s malo soli+ tuceni bjelanjac/znaci zlicu,dvije brasna pa zlicu bjelanjca i sve mijesati/
  • dodati mlijeko i ulje,koricu i sok
  • promijesati
  • staviti na vrh odabrano ocisceno i ako treba usitnjeno voce
  • dobro je sat vremena prije urediti voce i malo da zasladiti
  • tako pripravljeno voce prije stavljanja na tijesto,procijediti/sok ce nam sluziti za preljevanje kolaca/
  • svakako voce uvaljati u ostro brasno prije redanja na tijesto da ne padne na dno
  • peci u ugrijanoj pecnici na umjerenoj temperaturi,lagano oko 40 min
Savjetujem da odmah topli kolac pospete secerom a kad malo ohladi zalijte s sokom od voca ali ga prije toga narezite na zeljene oblike!
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

rolat s cajnim koluticima

ROLAT SA CAJNIM KOLUTICIMA


 ---------------------------------------------- SASTOJCI: oko 25-30 kom. cajnih kolutica 2 dcl slatkog soka od narance/iscjedjena naranca zasecerena /ili juice 1 litra mlijeka 6 jusnih zlica gustina 10 jusnih zlica secera vanilija secer izribana korica narance 250 grama masla ili margarina za kolace malo soli 2 dcl vrhnja ta slag 100 grama cokolade za kuhanje malo sjeckanih badema.ljesnjaka ili oraha
 PRIPREMA:
 KREMA: -------------------------- ukuhati bijelu vanilij kremu od mlijeka,gustina.secera,vanilija secera i korice narance. znaci staviti mlijeko da uskuha,od litre oduzeti oko 2 dcl i u hladno mlijeko umijesati secer,gustin,vanilija secer i koricu narance. dobro smijesu gustina izmijesati a kd mlijeko uzavre,maknit s vatre iz uz stalno mijesanje dodati smijesu od gustina.Na laganoj vatri mjesati dok nedobijemo kremu koja se odvaja od posude. Kremu ohladiti U ohladjenu kremu dodati …