Preskoči na glavni sadržaj

BOZICNI KOLACI,KEKSI/SVE OD MOJE ANDREICE/

evo uzivajte u samom pogledu,predivno
OCITO JE MOJE VRIJEME PROSLO,SAD MOGU UZIVATI U VRIJEDNIM RUCICAMA MOJE PREDIVNE DJECE...EVO BOZICNIH KOLACA MOJE ANDREICE.ANDRICU HVALA TI NA PREDIVNOM PAKETU PREKRASNIH BOZICNIH KOLACA

Božićni keksi

Spirale od naranče s brusnicama i orasima


SASTOJCI

za nadjev:

1 šalica brusnica
1 šalica oraha
1/4 šalice muscovado šećera
2 čepa whiskey-a ili soka od naranče


za tijesto:
1 šalica maslaca

1 1/2 šalica šećera
2 jaja
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli
2 žličice ribane korice naranče
3 šalice brašna






POSTUPAK

za nadjev
  1. U blenderu sameljite brusnice, orahe, šećer i malo whiskey-a ili soka od naranče dok ne dobijete kompaktnu smjesu.

za tijesto
  1. Miksajte maslac električnim mikserom dok ne postane pjenast.
  2. Dodajte šećer, prašak za pecivo i sol te nastavite miješati sa spiralnim nastavcima na mikseru.
  3. Dodajte jaja i nastavite miksati.
  4. Dodajte i brašno te nastavite miksati koliko dugo možete.
  5. Prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu i umijesite glatko tijesto rukama.
  6. Podijelite tijesto na dva dijela i svaki dio razvaljajte u kvadrat od 25 x 25 cm. Ako se tijesto malo lijepi onda ga na kratko stavite u frižider.
  7. Svaki kvadrat premažite nadjevom, zarolajte te omotajte prozirnom folijom i ostavite na hladnom 1 sat.
  8. Narežite "kobasice" na kriške debljine 0,5 do 1 centimetra i pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva 8 minuta.

Cvjetići s nutellom i Zvijezde repatice




Kad sam tijesto za spirale razvaljala na dva kvadrata ostalo mi je dosta tijesta koje sam iskoristila za izradu cvjetića i zvijezda. Tijesto sam ponovo razvaljala i izrezivala željene oblike. Cvjetiće sam povezala nutellom, a zvijezde sam premarala Royal Icingom i ukrasila perlicama.

Borići od lješnjaka




SASTOJCI

1 šalica maslaca
1 šalica muscovado šećera
1 žličica arome vanilije
1 jaje

2 1/2 šalice brašna
1/4 šalice kakao
3/4 šalice mljevenih lješnjaka

2 žlice kiselog vrhnja
1 žlica nutelle

za glazuru:
100 g čokolade za kuhanje
3 žlice ulja

1/2 šalice mljeveni lješnjaka


POSTUPAK
  1. Šećer i maslac stavite u posudu debljeg dna i zagrijavjte dok se maslac ne otopi.
  2. Maknite s vatre i dodajte jednu žličicu arome vanilije.
  3. Ostavite smjesu 15 minuta da se ohladi.
  4. Umiješajte jaje, kako, brašno i lješnjake te sve miksajte spiralnim nastavcima.
  5. Dodajte dvije pune žlice kiselog vrhnja i jednu žlicu nutelle te sve prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i umijesite tijesto.
  6. Tijesto razvaljajte te modlicom izrezujte oblike božićne jelke.
  7. Pecite ih u zagrijanoj pećnici pri 180 stupnjeva 9 minuta.
  8. U posudi debljeg dna otopite čokoladu za kuhanje s tri žlice ulja.
  9. Ohlađene jelkice umačite u čokoladu pa zatim u mljevene lješnjake te ih ostavite na rešetki dok se čokolada ne stisne.
Gingerbread keksići




SASTOJCI

1/2 šalice maslaca

1/2 šalice šećera
1 žlica ribanog đumbira
3/4 žličice sode bikarbone
1/2 žličice cimeta

1/4 žličice mljevnog klinčića
1/2 šalice meda
1 jaje
2 1/2 šalice brašna

Royal Icing
1 bjelanjak
200 g šećera u prahu

1 žličica limunovog soka

POSTUPAK
  1. Miksajte maslac električnim mikserom dok ne postane pjenast.
  2. Dodajte šećer, đumbir, sodu bikarbonu, cimet i klinčić te nastavite miješati spiralnim nastavcima.
  3. Umiješajte med i jaje.
  4. Dodajte i brašno te nastavite miješati dok se svi sastojci ne spoje.
  5. Dobit će te jako mekano tijesto koje razdijelite na dva dijela te svaki omotajte prozirnom folijom i hladite najmanje 3 sata.
  6. Na dobro pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte tijesto te modlicama izrezujte željene oblike. (Tijesto je dosta mekano i treba dobro pobrašniti površinu, valjak, ruke i modlice).
  7. Pecite keksiće u prethodno zagrijanoj pećnici pri 180 stupnjeva 6 minuta.
  8. Dok se keksi hlade napravite Royal Icing.
  9. Bjelanjak lagano umutite s žličicom limunovog soka te mu postepeno dodajite šećer i nastavite miješati dok se sastojci ne spoje.
  10. Smjesu od bjelanjka stavite u slastičarsku špricu ili vrećicu s najmanjim nastavkom i ukrašavajte ohlađene keksiće željenim oblicima.
NAPOMENA: Svi gore navedeni recepti su iz knjige "The Ultimate Cookie book". Pošto je knjiga američka sve navedene mjere se odnose na šalice od 250 ml.


Kokos kiflice



Kokos kiflice sam radila po receptu koji je gotovo identičan receptu za Kokos prutiće od Nlo pa ga neću pisati.

Kuglice od badema


SASTOJCI
200 g badema
80 g šećera u prahu
100 g maslaca
1 žlica meda
1 čep Whiskey-a

kokos za posipanje


POSTUPAK
  1. Badema na kratko uronite u kipuću vodu te ih ocijedite pa im odstranite kožicu.
  2. Na kratko ih posušite u pećnici pa ih sameljite.
  3. Izmiješajte bademe sa šećerom u prahu.
  4. Maslac izmiješajte mikserom dok ne postane pjenast.
  5. Dodajte bademe, šećer, med i whiskey te miksajte dok se svi sastojci ne povežu.
  6. Od dobivene smjese oblikujte kuglice koje potom uvaljajte u kokos.
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

rolat s cajnim koluticima

ROLAT SA CAJNIM KOLUTICIMA


 ---------------------------------------------- SASTOJCI: oko 25-30 kom. cajnih kolutica 2 dcl slatkog soka od narance/iscjedjena naranca zasecerena /ili juice 1 litra mlijeka 6 jusnih zlica gustina 10 jusnih zlica secera vanilija secer izribana korica narance 250 grama masla ili margarina za kolace malo soli 2 dcl vrhnja ta slag 100 grama cokolade za kuhanje malo sjeckanih badema.ljesnjaka ili oraha
 PRIPREMA:
 KREMA: -------------------------- ukuhati bijelu vanilij kremu od mlijeka,gustina.secera,vanilija secera i korice narance. znaci staviti mlijeko da uskuha,od litre oduzeti oko 2 dcl i u hladno mlijeko umijesati secer,gustin,vanilija secer i koricu narance. dobro smijesu gustina izmijesati a kd mlijeko uzavre,maknit s vatre iz uz stalno mijesanje dodati smijesu od gustina.Na laganoj vatri mjesati dok nedobijemo kremu koja se odvaja od posude. Kremu ohladiti U ohladjenu kremu dodati …