Preskoči na glavni sadržaj

ORASI-tope se u ustima!!





Dok moj suprug na ulici cisti led i snijeg,ja ovih snijeznih i ledenih daba jos vise uzivam u kuhinji.
Kad ovako stisne zima nema lijepseg od kuce koja mirise na tek peceni kruh i kolace.
Ves dugo nisam radila orahe i sasvim slucajno sam ih se sjatila.
Napravila sam samo jednu dozu ,pa dok sam ja sjela napisat ovaj recept vec se sve pojelo.
Obecala sam kasnije napravit jos bar dvije doze.
Da bi orahe mogao jest i moj suprug ja sam ih iznimno napravila od mljevenih badema.
U tijesto i onako neidu jaja ,pa iako imaju nesto masnoce vise, ipak ih mogu jest svi koji imaju problema sa zuci!
ORASI:


Sastojci

  • Tijesto

  •  30 dag pšeničnog brašna /pola ostrog pola bijelog/
  •  15 dag mljevenih oraha/ja sam orahe zamijenila bademima/
  •  10 dag šećera
  •  2 žlice čokolade u prahu ili kakaa
  •  25 dag masla ili margarina
  •   kora naranče  
  •   malo soli 

  • Krema

  •  7 dag mljevenih oraha/i ovdje sam orahe zamijenila bademima/
  •  5 dag šećera u prahu
  •  1 žlica kakaa ili čokolade u prahu
  •  1 žlica ruma/ja sam stavila zlicu maraskina
  •  malo mlijeka
PRIPREMA:






Priprema je lagana,sve sastojke izmijesati i napraviti cvrsto tijesto.Kad je gotovo ostaviti ga odlezati u frizideru oko sat vremena.S malom zlicicom raditi oblik oraha i naslagati ga na tepsiju,Peci na oko 180 stupnjeva jedno 15-20 minuta.Nek se osuse .Ohladiti ih i spajati kremom napravljenom od mljevenih oraha ili badema .
Krema se lako radi samo sve sastojke prelijemo vrelim mlijekom.
Ohladiti i posluziti,
Predobri su!! 
 


2 komentara

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

rolat s cajnim koluticima

ROLAT SA CAJNIM KOLUTICIMA


 ---------------------------------------------- SASTOJCI: oko 25-30 kom. cajnih kolutica 2 dcl slatkog soka od narance/iscjedjena naranca zasecerena /ili juice 1 litra mlijeka 6 jusnih zlica gustina 10 jusnih zlica secera vanilija secer izribana korica narance 250 grama masla ili margarina za kolace malo soli 2 dcl vrhnja ta slag 100 grama cokolade za kuhanje malo sjeckanih badema.ljesnjaka ili oraha
 PRIPREMA:
 KREMA: -------------------------- ukuhati bijelu vanilij kremu od mlijeka,gustina.secera,vanilija secera i korice narance. znaci staviti mlijeko da uskuha,od litre oduzeti oko 2 dcl i u hladno mlijeko umijesati secer,gustin,vanilija secer i koricu narance. dobro smijesu gustina izmijesati a kd mlijeko uzavre,maknit s vatre iz uz stalno mijesanje dodati smijesu od gustina.Na laganoj vatri mjesati dok nedobijemo kremu koja se odvaja od posude. Kremu ohladiti U ohladjenu kremu dodati …