Preskoči na glavni sadržaj

TORTA LUKRECIJA

TORTA LUKRECIJA

Mala Princeza Lukrecija dosla je na svijet 15.veljace,a sutra je ocekujemo kod kuce.Slatkica se rodila mjesec dana prije termina i par dana je duze bila u rodilistu.Danas sam je po prvi puta drzala u narucju i jos sam pod snaznim dojmom prvog dodira moje male slatke mirisljave,najljepse unucice.Naravno sijecam se dana kad sam drzala svoju djecu i prva dva unuka,no proslo je dosta vremena od kad nismo imali malu bebicu u obitelji!
Ne samo ja,vec je cijela obitelj ushicena i sretna blagoslovom dolaska na svijet jos jednog clana obitelji.
Zeljela sam joj pokloniti nesto sasvim posebno pa sam vec dugo mozgala o torti koja bi se zvala njenim imenom,i ciji recept je u cijelosti originalan i odista posvecen Lukreciji!
Evo torta je gotova,sutra cemo je isprobati kad Lukrecija dodje kuci.
Recept je u potpunosti slozen po mojoj ideji i moj je poklon Lukreciji.

SASTOJCI:/za tijesto/

  1. 6 cijelih velikih jaja
  2. 4 zlice ostrog brasna
  3. 2 stange cokolade za kuhanje/kras/
  4. 8 zlica secera
  5. pola case soka od narance
  6. naribana kora narance i limuna
  7. 300 grama mljevenog oraha
  8. vanilij secer
  9. prasak za pecivo
  10. prstohvat soli
za kremu:
  1. pola litre mlijeka + 1,5 dcl
  2. 2 stange cokolade za kuhanje
  3. 3 cijela jaja
  4. 4 zlice ostrog brasna
  5. 6 zlica secera
  6. 200 grama mljevenog oraha
  7. naribana korica limuna
  8. 250 grama maslaca
  9. 200 grama secera u prahu 
za ukrasavanje:
  • pola litre vrhnja za slag
  • krupno naribana cokolada
  • zlica mermelade od sipka

PRIPREMA:

biskvit:

  • odvojiti bjelanjce/sobne temperature/ i dobro tuci s malo soli.
  • U drugu posudu tuci zumanjca s secerom,kad su kremasti dodati ostale sastojke te brasno i prasak za pecivo.
  • Na kraju umijesati pola tucenog bjelanjca,izmijesati i sasvim na kraju dodati drugu polovinu bjelanjca i sasvim lagano promijesati.
  • Preliti u kalup
  • Peci na 180 stupnjeva oko 40 min.
krema:

Pola litre mlijeka staviti kuhati,a u drugu posudu staviti jaja,secer,koricu limuna,cokoladu,dobro zamijesati ,dodati ostro brasno i opet mijesati.uz dodatak 1,5 dl mlijeka,dobije se jednolicna zitka smijesa koju dodamo u uskuhalo mlijeko i mijesamo na laganoj vatri dok se sasvim ne stisne.
Ohladiti,dodati mljevene orahe i na kraju tuceni maslac s secerom u prahu.

Ohladjeni biskvit prerezati,preliti sokom od narance,puniti kremom,zadnji list premazati mermeladom pa ostatkom kreme.
Istuci slag,prekriti tortu,malo ukrasiti i posuti krupno ribanom cokoladom.
Staviti da preko noci odlezi u hladnjaku.
2 komentara

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

petak-riba-lokarde s povrcem iz pecnice

LOKARDE S POVRCEM IZ PECNICE

Ako vas muci przenje,pecenje ribe u stanu,ako mrzite sto vam od plave ribe/koja je zdrava,ukusna i jeftina/cijela kuca zaudara na ribu do iduceg petka,onda je za vas idealan ovaj recept.


Najvaznije je otic i kupit sasvim svjeze lokarde iz Jadranskog mora...dakle sutra oko deset sati krenite na peskariju!Ako zivite u Zg mozete krenit i oko 9,dodje vec vecina ribe na Dolac do 9 sati!
Koliko ce vam komada lokardi trebat odlucite sami,al imajte na umu da lokarda nesmije bit mrsavica,one bez naslaga masnoca nisu ukusne i socne,vec suhe i neukusne!
Trkom kuci s peskarije,ocistite lokarde,posto cete ih spremat u pecnici slobodno ih mozete i oprat,zasolite,zauljite i nek malo stanu
Vi u medjuvremenu pokupite svo povrce sto imate u kuci i obavezno nekoliko komada zrele rajcice!
Kod mene je obavezna i puna zlica vegete,al to je kod mene jer ja volim okus koji daje vegeta.
U skrovadu polozite kumpir izrezan na ploske, paprike,crveni luk,tikvice,balancane,pome,karote,zacine,…