utorak, 7. listopada 2008.

Sve recepti moje predivne kcerke

2008. kolovoz 12

Prvo kulinarsko natjecanje - krumpir

Nedavno je monsoon s bloga dalmacija down under došla na ideju da nas par s kulinarskim blogovima napravimo malo natjecanje u kuhanju na zadanu temu. Ideja me oduševila i objeručke sam prihvatila izazov. Evo mog skromnog doprinosa prvoj rundi natjecanja.
Tema koju je za ovaj mjesec odabrala monsoon je krumpir.
Krumpir koji je prehranio europsku sirotinju, koji je danas sve prisutan i može se pripremati na tisuće načina u slanim i slatkim varijantama kao samostalno jelo ili prilog. Ideja za jela s krumpirom sam imala bezbroj od njoka ili prženih okruglica do složenaca no ipak s
am se odlučila za onu „manje je više“ i napravila ovaj vrlo jednostavan, a ipak vrlo ukusan recept.

Krumpir u košuljici

SASTOJCI
4 krumpira
(ne prevelika i približno iste veličine)
100 g luka
50 g pancete
4 kriške sira ementalera
kajenski papar
sol
maslinovo ulje
aluminijska folija





POSTUPAK

  1. Krumpire ogulite, operite i osušite.
  2. Svaki krumpir po dužini zarežite vodoravnim rezovima tako da pri dnu ostane spojen.
  3. Luk i pancetu sitno nasjeckajte (ja sam ih nasjeckala u električnoj sjeckalici).
  4. Pripremljenom smjesom od luka i pancete pomoću noža punite proreze na krumpiru.
  5. Krumpir još malo posolite ovisno o slanoći pancete.
  6. Aluminijsku foliju izrežite na 4 kvadrata te svaki premažite maslinovim uljem.
  7. Stavite krumpire na foliju i svaki dobro zamotajte.
    Pecite krumpire u foliji u dobro zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko sat vremena.
  8. Ementaler izrežite na trakice.
  9. Izvadite krumpir iz pećnice. Na foliji zarežite križ i rastvorite je.
  10. Obložite svaki krumpir trakicama sira i posipajte s malo kajenskog papra.
  11. Vratite krumpire u pećnicu na još desetak minuta da se sir zapeče.

NAPOMENA

Ovaj recept je preuzet iz Enciklopedije mediteranske kuhinje 10 „Povrće i prilozi“ ali je doživio par mojih promjena.

Sve recepti moje predivne kcerke

2008. kolovoz 12

Prvo kulinarsko natjecanje - krumpir

Nedavno je monsoon s bloga dalmacija down under došla na ideju da nas par s kulinarskim blogovima napravimo malo natjecanje u kuhanju na zadanu temu. Ideja me oduševila i objeručke sam prihvatila izazov. Evo mog skromnog doprinosa prvoj rundi natjecanja.
Tema koju je za ovaj mjesec odabrala monsoon je krumpir.
Krumpir koji je prehranio europsku sirotinju, koji je danas sve prisutan i može se pripremati na tisuće načina u slanim i slatkim varijantama kao samostalno jelo ili prilog. Ideja za jela s krumpirom sam imala bezbroj od njoka ili prženih okruglica do složenaca no ipak s
am se odlučila za onu „manje je više“ i napravila ovaj vrlo jednostavan, a ipak vrlo ukusan recept.

Krumpir u košuljici

SASTOJCI
4 krumpira
(ne prevelika i približno iste veličine)
100 g luka
50 g pancete
4 kriške sira ementalera
kajenski papar
sol
maslinovo ulje
aluminijska folija





POSTUPAK

  1. Krumpire ogulite, operite i osušite.
  2. Svaki krumpir po dužini zarežite vodoravnim rezovima tako da pri dnu ostane spojen.
  3. Luk i pancetu sitno nasjeckajte (ja sam ih nasjeckala u električnoj sjeckalici).
  4. Pripremljenom smjesom od luka i pancete pomoću noža punite proreze na krumpiru.
  5. Krumpir još malo posolite ovisno o slanoći pancete.
  6. Aluminijsku foliju izrežite na 4 kvadrata te svaki premažite maslinovim uljem.
  7. Stavite krumpire na foliju i svaki dobro zamotajte.
    Pecite krumpire u foliji u dobro zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko sat vremena.
  8. Ementaler izrežite na trakice.
  9. Izvadite krumpir iz pećnice. Na foliji zarežite križ i rastvorite je.
  10. Obložite svaki krumpir trakicama sira i posipajte s malo kajenskog papra.
  11. Vratite krumpire u pećnicu na još desetak minuta da se sir zapeče.

NAPOMENA

Ovaj recept je preuzet iz Enciklopedije mediteranske kuhinje 10 „Povrće i prilozi“ ali je doživio par mojih promjena.

četvrtak, 2. listopada 2008.

COKOLADNA TORTAdobra i lagana

COKOLADNA TORTA dobra i Lagana-recept s Neta

ČOKOLADNA TORTA



čokoladna tortaSastojci

Za biskvit:
6 jaja
120 g šećera
180 g brašna
1 prašak za pecivo
70 g čokolade u prahu
4 žlice ulja

Za kremu:
600 ml slatkog vrhnja
600 g šećera
600 g čokolade za kuhanje

Za ukrašavanje:
slatko vrhnje
čokolada u prahu

čokoladna tortaPriprema:
Jaja i šećer miksamo oko 10 minuta, dodamo brašno, prašak za pecivo, čokoladu i ulje.

Smjesu izmiješamo da bude glatka pa je ulijemo u okrugli kalup promjera cca 26 cm i stavimo peći na 175°C oko 50 minuta.

Kad je biskvit pećen stavimo ga da se ohladi.

Mlijeko stavimo kuhati i kad zakipi dodamo šećer i čokoladu za kuhanje. Dobro promiješamo da dobijemo jednoličnu i glatku masu pa stavimo na hlađenje. Povremeno promiješamo da se ne napravi kora i da krema ostane glatka.

Biskvit prerežemo na dva dijela. Oko donjeg dijela stavimo stranice od kalupa pa preko toga namažemo polovicu kreme. Stavimo drugi biskvit i gore stavimo ostatak kreme.

Od slatkog vrhnja napravimo čvrsti šlag u njega dodamo po želji čokolade u prahu i njime ukrasimo tortu."

COKOLADNA TORTAdobra i lagana

COKOLADNA TORTA dobra i Lagana-recept s Neta

ČOKOLADNA TORTA



čokoladna tortaSastojci

Za biskvit:
6 jaja
120 g šećera
180 g brašna
1 prašak za pecivo
70 g čokolade u prahu
4 žlice ulja

Za kremu:
600 ml slatkog vrhnja
600 g šećera
600 g čokolade za kuhanje

Za ukrašavanje:
slatko vrhnje
čokolada u prahu

čokoladna tortaPriprema:
Jaja i šećer miksamo oko 10 minuta, dodamo brašno, prašak za pecivo, čokoladu i ulje.

Smjesu izmiješamo da bude glatka pa je ulijemo u okrugli kalup promjera cca 26 cm i stavimo peći na 175°C oko 50 minuta.

Kad je biskvit pećen stavimo ga da se ohladi.

Mlijeko stavimo kuhati i kad zakipi dodamo šećer i čokoladu za kuhanje. Dobro promiješamo da dobijemo jednoličnu i glatku masu pa stavimo na hlađenje. Povremeno promiješamo da se ne napravi kora i da krema ostane glatka.

Biskvit prerežemo na dva dijela. Oko donjeg dijela stavimo stranice od kalupa pa preko toga namažemo polovicu kreme. Stavimo drugi biskvit i gore stavimo ostatak kreme.

Od slatkog vrhnja napravimo čvrsti šlag u njega dodamo po želji čokolade u prahu i njime ukrasimo tortu."

Omlet kao Pizza i Juha od Rajcica

PIZZA S RAJČICAMA



omlet-pizza s rajčicamaSastojci za 4 osobe:
4 jaja
1/2 svežnjića peršina
205 g brašna
250 ml mlijeka
sol
papar
4 rajčice
250 g mozzarelle
4 žlice ulja

Priprema:
Odvojimo bjelance od žumanca. Bjelanjce s malo soli stučemo u snijeg.

Peršin oplahnemo, posušimo i nasjeckamo. Dobro umutimo brašno, mlijeko, žumanjca i sol. Pomoću pjenjače umiješamo snijeg i polovicu peršina.

Rajčice operemo i narežemo na krugove. Mozzarellu ocijedimo i narežemo isto na ploškice.

U tavici zagrijemo žlicu ulja, ulijemo 1/4 tijesta za omlet. Na omlet posložimo 1/4 rajčica i mozzarelle. Poklopimo i ostavimo da se jaja stisnu. Na taj način ispečemo i ostala tri omleta. Posipamo ih nasjeckanim peršinom.

(0) Komentara - Isprintaj - # - On/Off



JUHA OD PAPRIKA I RAJČICA S KAPANCIMA



juha RAJCICA
Sastojci:
600 g rajčica
400 g paprika
1 luk
2 žlice brašna
3 žlice ulja
čili
sol i papar
bosiljak

Priprema:
Rajčice operemo i ogulimo te ih narežemo na kockice. Paprike očistimo od koštica i narežemo na listiće. Luk očistimo i nasjeckamo.

Na malo ulja pržimo luk, dodamo paprike pa još malo popr"

Omlet kao Pizza i Juha od Rajcica

PIZZA S RAJČICAMA



omlet-pizza s rajčicamaSastojci za 4 osobe:
4 jaja
1/2 svežnjića peršina
205 g brašna
250 ml mlijeka
sol
papar
4 rajčice
250 g mozzarelle
4 žlice ulja

Priprema:
Odvojimo bjelance od žumanca. Bjelanjce s malo soli stučemo u snijeg.

Peršin oplahnemo, posušimo i nasjeckamo. Dobro umutimo brašno, mlijeko, žumanjca i sol. Pomoću pjenjače umiješamo snijeg i polovicu peršina.

Rajčice operemo i narežemo na krugove. Mozzarellu ocijedimo i narežemo isto na ploškice.

U tavici zagrijemo žlicu ulja, ulijemo 1/4 tijesta za omlet. Na omlet posložimo 1/4 rajčica i mozzarelle. Poklopimo i ostavimo da se jaja stisnu. Na taj način ispečemo i ostala tri omleta. Posipamo ih nasjeckanim peršinom.

(0) Komentara - Isprintaj - # - On/Off



JUHA OD PAPRIKA I RAJČICA S KAPANCIMA



juha RAJCICA
Sastojci:
600 g rajčica
400 g paprika
1 luk
2 žlice brašna
3 žlice ulja
čili
sol i papar
bosiljak

Priprema:
Rajčice operemo i ogulimo te ih narežemo na kockice. Paprike očistimo od koštica i narežemo na listiće. Luk očistimo i nasjeckamo.

Na malo ulja pržimo luk, dodamo paprike pa još malo popr"

srijeda, 17. rujna 2008.

Ananas dijeta

ne zaboravite slanutak ubaciti u svakodnevnu prehranu!!
Evo jos jedne stare al opet nove dijete......
ANANAS DIJETA

Osnovno pravilo ove dijete je da nikako ne preskocimo jutarnji obrok koji se sastoji od 500 gr. ananasa i to onog konzerviranog...

Dakle sto nam je ciniti da bi zdravo mrsavili i bili sigurni da nam se pri mrsavljenju nece pojaviti tako nam svima mrski celulit ili ovjesena koza...

Naime strucnjaci tvrde da ananas sprijecava nakupljanje celulita i pomaze pri ucvrscivanju koze..

Ako bas nemate volje jest svako jutro ananas to mozete zamijeniti s kapsulama extrakta ananasa....

Sami odaberite,jedite puno povrca s maslinovim uljem,meso krto i kuhano,ribau na sve nacine..

Puno uspjeha vam od srca zelim..

KOLAC OD PURE

Kolac od pure Recept Za škrovadu 30x20 1.2 cjela jaja 2.soli pola zlicice 3.2 jusne zlice secera 4.salica suncokretova ulja 5.salic...