ponedjeljak, 13. listopada 2008.

pocela je sezona sarmi-dijetna sarma



sarme nezamijenjive u pomoci domacici,lijepo ih skuhamo i imamo hrane za cijeli tjedan,sto duze stoje to su bolje

SARME Po Dalmatinsku

Znam da mislite sarme su sarme ali vjerujte da ih svaka kuca radi na drugaciji nacin.
Evo ovdje primjera s zaprskom i pireom od rajcica bez slanog i suhog mesa pa ih i oni na djeti mogu konzumirati.
Za pripremu je uzeto mljeveno meso polateletina pola junjetina.
Od zacina samo crveni luk/kapula/,cesjak,persin i zlica vegete.
Umjesto rize mesu dodajte dvije zlice prethodno natopljenog orza.
Ako ste u hrvatskoj kupite ogulinsko kiselo zelje,najbolje je..

Potrebno je /6 osoba/
  1. oko 1,5 kg kiselog kupusa u glavici
  2. 1 kg narezanog kiselog kupusa
  3. 1,5 kg mijesanog mljevenog mesa/teletina i junjetina/
  4. 100 grama orza
  5. 1 jusna zlica vegete
  6. vezica persina
  7. 2 glavice crvenog luka
  8. 6-7 cesnjeve cesnjaka
  9. soli
  10. 3-4 zlice brasna/za zaprsku/
  11. 1 dcl ulja
  12. 1/2 lit pasata od rajcica
Nacin Pripreme:

Kupus oprati,ocijediti,odvojiti listove.
U listove stavljati unaprijed pripremljenu smijesu od mesa.
Na dno velikog ,dubokog lonca najprije napraviti zaprsku ,na zaprsku staviti ,izliti pasat i 1/2 litre vode,zaciniti s malo vegete,dodati soli.
Na Prokuhanu smjesu zaprske i pasata dodati oprani narezani kiseli kupus,oko polovine.
Na to slagati sarme,red po red i dodavati po malo kiselog kupusa,na ktaju kad je sve slozeno paziti da sarme budu prekrivene tekucinom.
Sve ostaviti da uzavre i zatim kuhati oko 2 do 2,5 sata na sasvim laganoj vatri.
Dodati soli i vegete po potrebi.

Priprema mesa:

U smjesu mljevenog mesa dodati sol,natopljeni orzo,vegetu,narezani persin,sitno narezan crveni luk,sitno izrezan cesnjak.
Sve dobro zamijesati...
Objavi komentar

MA:Toni restoran na Bacama-Split

E danas kad sam cvrsto odlucila napisat par rijeci o ovom odnedavno popularnom konobi restoranu na splitskim bacama,pokraj ostarije Vidjako...