Preskoči na glavni sadržaj

GRDOBINA-RIBA

GRDOBINA

OMILJENA RIBA ZA PRIPREMU RAZNIH RIBLJIH JELA,OD JUHE DO POHANJA.

 Danas je to juhica od grdobine i leso grdobina.
Spravljanje je brzo i jednostavno,a rucak kompletan.
 SASTOJCI:/za 2 osobe/

1. 1/2 kg grdobine i obvezno na peskariji nek vam ogule kozu i ociste
2.veliki crveni luk/kapula/
3.nasjeckani persin
4,nasjeckani cesnjak/luk u dalmaciji/
5.1/2 dcl maslinova ulja
6.malo soli
7.2-3 kumpira
 PRIPREMA

U lonac najprije staviti ocisceni kumpir ,razrezani crveni luk,malo soli,1-2 zlice maslinova ulja,malcice persina.
Sve ostaviti da uskuha i kuha dok se crveni luk ne skuha.
Dodati ribu-grdobinu u lonac i nastaviti kuhati jedno 20 min.
Grdobina se nece raspasti ni kod duzeg kuhanja,pa tko voli raskuhanije kosti glave grdobine,koje su jako slatke,nek nastavi duze kuhati.
U tom trenutku oduzeti dio juhe iz lonca di se kuha riba,u uskuhalu juhu dodati saku rize i jos 1 zlicu maslinova ulja i soli po zelji.
Pred kraj kuhanja rize dodati sitno nasjeckani persin i cesnjak.
Ribu izvaditi,posoliti,zaliti maslinovim uljem ,dodati i kumpire,i njih zacinit.
Posut persin i cesnjak.poklopit.
Ocijedit ostatak juhe i dodat ga rizi il ostavit bistro!
 Servirat vruce,uz ribu se lijepo sljubi i leso kuhana blitva.
 Dobar Vam tek,i naravno..Fala Bogu,opet Petak!!!


Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

rolat s cajnim koluticima

ROLAT SA CAJNIM KOLUTICIMA


 ---------------------------------------------- SASTOJCI: oko 25-30 kom. cajnih kolutica 2 dcl slatkog soka od narance/iscjedjena naranca zasecerena /ili juice 1 litra mlijeka 6 jusnih zlica gustina 10 jusnih zlica secera vanilija secer izribana korica narance 250 grama masla ili margarina za kolace malo soli 2 dcl vrhnja ta slag 100 grama cokolade za kuhanje malo sjeckanih badema.ljesnjaka ili oraha
 PRIPREMA:
 KREMA: -------------------------- ukuhati bijelu vanilij kremu od mlijeka,gustina.secera,vanilija secera i korice narance. znaci staviti mlijeko da uskuha,od litre oduzeti oko 2 dcl i u hladno mlijeko umijesati secer,gustin,vanilija secer i koricu narance. dobro smijesu gustina izmijesati a kd mlijeko uzavre,maknit s vatre iz uz stalno mijesanje dodati smijesu od gustina.Na laganoj vatri mjesati dok nedobijemo kremu koja se odvaja od posude. Kremu ohladiti U ohladjenu kremu dodati …