Volim uvijek u kuci imati keksica,lijepi su za gricnut,traju dugo pa ako gosti nenadano dodju imamo lijepu,ukusnu malu grickalicu uz kavu ,pice il caj...
Recept je jos od moje bake,isproban tisuce puta,nema velikog vaganja...sve lako,jednostavno i brzo a tako dobro...topi se u ustima...ma tko nevoli vanilij kiflice,lincerice,sapice,lilice i sl...osnovno tijesto cu vam dat a Vi dalje upotrebite Vlastitu mastu!!
SASTOJCI: /za oko 60 keksica/
- 250 grama maslaca
- 1 velika zlica masti
- 1 /2 male zlicice soli
- 1 prasak za pecivo
- 5 jusnih zlica secera
- 2 vanilij secera
- naribana korica jednog limuna
- 3 zumanjca
- i brasna koliko popije...ne dodavati mlijeko,vodu ili sl.
Maslo sobne temperature viljuskom malo zamijesimo,dodamo zumanjca,sol,secer,koricu limuna,vanilij secer...te sve lijepo zamijesamo...moze drvenom zlicom..neko voli i mikserom...ko voli nek izvoli!!!
U smijesu dodajemo brasno u koje smo zamijesali prasak za pecivo...otprilike popit ce nam oko 4 velike salice brasna...al to ovisi o tom koliko je vlazno brasno,koliko su velika jaja i sl...dakle tu nema tocne mijere...ko kaze da ima,laze...meni svaki put drugaciju kolicinu popije...mijesimo dok nedobijemo cvrstu ali kompaktnu masu,tijesto kao za pitu...kao za sva rahla tijesta.
Ostavimo da malo odstoji,podijelimo na dva dijela...sad uzmemo lazanjur/drveni valjak/,valjamo tijesto oko prst debelo i s raznim kalupima radimo oblike..ja sam radila danas,srceka,ipak se blizi Valentinovo.
Slazemo ih na masni papir,i stavimo u ugrijanu pecnicu ,oko 180 stupnjeva celzija,relativno kratko,oko 15 minuta.mora ostat svijetlo a ipak peceno!
Jos toplo mozemo samo posuti staub secerom,mozemo uronit u otopljenu cokoladu ili spajati mermeladom,a moze i nekim kako namazom,sve dalje ovisi o vasoj masti.
Uslast!!!
Voli Vas Silvana! Silvana, with Love!
Nema komentara:
Objavi komentar