nedjelja, 26. siječnja 2014.

BAKLAVE






BAKLAVE
----------------------------------------------

Po neznam ni sama koji put pisem o baklavama...mislim,a i znam da ih vecina voli al mnogi nesmiju konzumirati orahe...zato sam ih ja danas radila s bademima,i mogu reci da su uz bok sa klasicnim orah baklavama.

SASTOJCI:

  1.  pola kg kora za baklave
  2. 2 dcl suncokretova ulja
  3. 600 grama krupnije mljevenih przenih badema
  4. 8 zlica secera
za preljev:
  • 1 kg secera
  • 2 vanilija secera
  • 1 cijeli limun narezan na kriske
  • 5 dcl vode
  Baklave dalje radimo kao i tradicionalne,obvezno ih narezati prije pecenja,jos vruce zaliti vrucim sirupom.



subota, 25. siječnja 2014.

ROLAT SA CAJNIM KOLUTICIMA


 ROLAT SA CAJNIM KOLUTICIMA
----------------------------------------------
SASTOJCI:

  1. oko 25-30 kom. cajnih kolutica
  2. 2 dcl slatkog soka od narance/iscjedjena naranca zasecerena /ili juice
  3. 1 litra mlijeka
  4. 6 jusnih zlica gustina
  5. 10 jusnih zlica secera
  6. vanilija secer
  7. izribana korica narance
  8. 250 grama masla ili margarina za kolace
  9. malo soli
  10. 2 dcl vrhnja ta slag
  11. 100 grama cokolade za kuhanje
  12. malo sjeckanih badema.ljesnjaka ili oraha
PRIPREMA:
KREMA:
--------------------------
  • ukuhati bijelu vanilij kremu od mlijeka,gustina.secera,vanilija secera i korice narance.
  • znaci staviti mlijeko da uskuha,od litre oduzeti oko 2 dcl i u hladno mlijeko umijesati secer,gustin,vanilija secer i koricu narance.
  • dobro smijesu gustina izmijesati a kd mlijeko uzavre,maknit s vatre iz uz stalno mijesanje dodati smijesu od gustina.Na laganoj vatri mjesati dok nedobijemo kremu koja se odvaja od posude.
  • Kremu ohladiti
  • U ohladjenu kremu dodati maslo sobne temperature i vrhnje za slag
  • dobro utuci mikserom
  • u kalup prekrivem prozirnom folijom slagari kolutiuce umocene u narancin sok i kremu
  • to raditi dok nepotrosimo sve kolutice i kremu
  • zamotati smijesu prozirnom folijom i formirati oblik rolata
  • staviti hladiti
  • ohladjeno izvaditi iz folije i preliti otopljenom cokoladom i ukrasiti po zelji
Potrazite nas na FACEBOOK-u ,lajkajte i dijelite nase recepte i slike.https://www.facebook.com/pages/Kolaci-recepti/180805685459879

PRINCEZA TORTA



PRINCEZA TORTA

Ova torta se moze ukrasiti il cokoladnom ocaklinom ili tucenim slatkim vrhnjem,ovisno o prigodi.
Jako je jednostavna za pripremanje i netrazi posebno iskustvo.Ukusna je i jako efektna.

SASTOJCI:

TJESTO:
  1. 6  velikih jaja
  2. 10 zlica secera
  3. 20 zlica krupno mljevenih badema
  4. 1 zlica kakao praha
  5. 2 zlice brasna
  6. 1 prasak za pecivo
  7. vanilij secer
  8. par kapi ruma /nije obavezno/
  9. naribana kora narance
  10. jos ce vam trebati oko 2 zlice namaza cokoladnog za premazivanje ohladjenog tjesta,biskvita
KREMA:
  • krema se nekuha!!!!
  • 250 grama masla ili margarina za kreme
  • 250 grama staub secera
  • pola litre slatkog vrhnja
  • 200 grama tamne cokolade-prethodno otopljene i ohladjene
PRIPREMA:



Potrazite nas na FACEBOOK-u ,lajkajte i dijelite nase recepte i slike.https://www.facebook.com/pages/Kolaci-recepti/180805685459879

subota, 30. studenoga 2013.

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


  1. 750 grama brasna-glatkog
  2. malo soli
  3. 5 zlica secera-ja stavim staub
  4. vanilija secer
  5. 2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi
  6. 2 sake suvica/grozđica/
  7. 1 dc travarice rakije
  8. 2 zlice ulja 
  9. mlake vode
  10. 1,5 litru ulja za przenje
PRIPREMA:

  • Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesate
  • u smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesate
  • sad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo ulja
  • ako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u brasno prije tople vode
  • promjesamo i dodamo rakiju i ulje,te oko 1,5 dcl tople vode
  • NAJVAZNIJE JE DOBRO TIJESTO ISTUCI,ANGAZIRAJTE UKUCANE!!!
  •  treba naglasiti da tijesto mora bit cvrsto al puno zracnih loptica,dakle od oka moramo dodat toplu vodu i jos brasna.
  • Istuceno tijesto na toplom ostaviti da se dize,treba se utrostrucit.
  • U duboku posudu staviti ulje i ugrijati ga...spremno je za pecenje kad se oko komadica kruha pocmu stvarati mjehurici/ma viljusku nataknite komadic kruha i umocite u ulje/
  • zlicicom oblikujte male loptice jer tijesto odmah u ulju naraste,fritule moraju imat mjesta u ulju da se od vrucine same pri przenju okrecu.
  • Gotove izvaditi,ocijediti i posuti secerom-po zelji

LAGANA BADEM TORTA



LAGANA BADEM TORTA

Ka nemamo puno vremena,a zelimo napravit jako ukusnu tortu,uz to tortu koja nikako nije od sirotinjskih,ves cuprotno puna divnih przenih oraha,lagane cokoladne kreme i slaga...kombinacija koju svi vole....dakle domacice drage,mikser u ruke i pripremite ovaj vikend ovu lijepu tortu vasim dragima.

SASTOJCI:

za biskvit
  1. 5 velikih jaja
  2. 10 zlica secera
  3. vanilija secer
  4. 5  zlice glatkog brasna
  5. 200 grama przenih krupnije mljevenih/sjeckanih/ badema
  6. sok jednog limuna
  7. naribana korica jednog limuna
  8. prasak za pecivo
  9. malo soli
ZA KREMU:
  1. 1  paket maslaca
  2. 250 grama staub secera
  3. 200 grama otopljene cokolade za kuhanje
  4. 200 ml vrhnja za slag
  5. 100 ml vrhnja za slag za ukrasavanje
PRIPREMA:BISKVIT

  • odvojeno tuci bjelanjca s malcice soli
  • zumanjca i secer i vanilija secer dobro tuci i dobit kremu
  • dodati bademe i sok limuna + koricu
  • sad usuti brasno u koje smo umijesali prasak za pecivo
  • pola utucenog bjelanca odmah dodati i dobro izmijesati
  • sad staviti ostatak bjelanjca i lagano ga drvenom zlicom umijesati
  • staviti u oblik za toru oblozen masnim papirom
  • peci na 180 stupnjeva oko 45 minuta
  • ohladiti i prerezati na tri dijela
PRIPREMA KREME:

  • maslac sobne temperature zamjesati sa staub secerom
  • dodati otopljenu cokoladu za kuhanje
  • izmijesati da postane kompaktna krema
  • dodati vrhnje za slag i dobro tuci mikserom
  • kremom puniti biskvit
  • posloziti
  • tortu ukrasiti tucenim slagom i ukrasima po zelji
  • prijatno

utorak, 24. rujna 2013.

PECIPALE

tesko je mozda za povjerovat ,no kako pisem o hrani vec 6-7 godina,i napisala sam oko 1300 raznih recepata,sto kolaca,sto razne hrane od najjednostavnije do one nesto zahtjevnije,dodjoh u period kad mi je jako tesko zapoceti pisati...no obecala sam recept dragoj FB prijateljici Teodori,pa idem izvrsit dano obecanje..i sad kad se sijetim da ga pisem za nju,i zbog njenih uspomena iz djetinjstva odmah sam dobila pozitivnu energiju i lako pisem.Dakle draga Teodora evo recepta za najnaj obicnije pecipale...
Najprije moram reci da ih radim nekoliko vrsta i to
  1. pecipale sa kvascem
  2. pecipale s jagurtom bez kvasca
  3. pecipale sa pivom
  4. pecipale s bijelim brasnom
  5. pecipale s mjesanim pola integralno-pola razeno brasno
RECEPT ZA NAJOBICNIJE PECIPALE SA KVASCEM:

  1. 500 grama brasna 
  2. 1 zlicica suhog kvasca
  3. pola zlicice morske soli
  4. pola zlicice secera
  5. zlica kvasine
  6. tople vode il mlijeka/sto ja izbjegavam/ lkoliko popije
  7. 1 zlica ulja/tko voli maslinovo moze-daje specifican ukus,malo ostar..pa ga djeca nevole/
  8. ulje za przenje

PRIPREMA:

  • U vecu posudu staviti brasno i sve suhe sastojke/kvasac,sol,secer/
  • promijesati i dodati toplu vodu sa uljem ili toplo mlijeko onda neide ulje
  • mijesimo sasvim mekano tijesto sve dok se neodvaja od posude i nije ispunjeno mjehuricima zraka
  • ostavimo dizati
  • razvaljamo jako tanko,il po zelji
  • rezemo oblike romba il ih radimo rukom u obliku tave za pecenje/kao krug/
  • przene stavimo na papir da popije masnocu
  • sluzimo uz slana jela,slatka ili kao zaseban specijalitet
U S L A S T

Vas Kolacic

četvrtak, 11. srpnja 2013.

Lagani i socni mjeseci od kokosa i cokolade

Iako je vrucina i sparina,ja se nedam,kuham juhu po starinskom...cilo jutro,pa nek susidstvo pati od miomirisa...a kolac isto,nije da sad radim za svaki dan neke prekomplicirane,al ovaj je jednostavan i jako ukusan,i odmah nestane s pladnja....
evo moje juhice od telecih nogica:
Dok se juhica polako kuha ja sam napravila kokos mjesece.
Lako ih je spraviti,a ni sastojci nisu skupi...i cijela obitelj uziva...

SASTOJCI:

  • 4 velika jaja
  • 10 zlica secera
  • naribana korica limuna
  • sok od limuna
  • zlicica cimeta
  • 100 grama tamne cokolade
  • 100 grama kokos brasna
  • 1 prasak za pecivo
  • 1 vanilij secer
  • 125 grama maslaca
  • 2 zlice ulja
  • 12 zlica brasna
  • malo soli
PRIPREMA:

  • TUCI NAPOSE BJELANJCA
  • ZUMANJCA SA SECEROM I MASLOM DOBRO RAZRADITI
  • DODATI KORICU I SOK LIMUNA
  • VANILIJ SECER
  • RASTOPLJENU COKOLADU
  • STALNO MIJESATI
  • DODATI KOKOS
  • JOS PROMJESATI
  • KAD JE SVE KREMASTO DODATI BRASNO S UMJESANIM PRASKOM ZA PECIVO I MALO SOLI
  • IZMIJESATI
  • DODATI POLA TVRDO TUCENIH BJELANJACA
  • PROMJESTI I NA KRAJU DODAT OSTATAK BJELANJACA ŠPROMJESATI DRVENOM ZLICOM SASVIM LAGANO
  • U TEPSIJU STAVIT MASNI PAPIR
  • IZLIT SMJESU
  • STAVIT PEC OKO 35 MINUTA NA 200 CELZIJA
  • VRUCE PRELITI SECERNOM OCAKLINOM
  • UKRASITI MRVICAMA U BOJI
  • REZATI U OBLIKU MJESECA
  • POJESTI

KOLAC OD PURE

Kolac od pure Recept Za škrovadu 30x20 1.2 cjela jaja 2.soli pola zlicice 3.2 jusne zlice secera 4.salica suncokretova ulja 5.salic...