Preskoči na glavni sadržaj

Mjeseci

 Moram zapoceti malim uvodom...sto mene najvise odusevljava,koji su to recepti za kolace za mene najbolji...to je moj sud i netrebate se nuzno slagati ...po mom dubokom uvijerenju,najvrijedniji su recepti za ove naizgled jednostavne kolace,kolace za koje nam treba samo par kuna,koji ne iziskuju vrijeme,koji se vecini ljudi svidjaju i koji nas po ko zna koji put zadive svojom jednostavnoscu i nasuprot tome bogatim ukusom.
Lako je curke moje napravit kolac sa puno jaja,cokolade,masla i oraha..treba imat recept za napravit super ukusan kolac sa osnovnim sastojcima koje uvijek imamo kod kuce...zato su za mene osobno MJESECI zakon kolaci..evo gosti Vam nenadano banu,a vi dok se oni jos nisu ni dobro smjestili napravite mjesece,cijela kuca zamirise i svi uzivaju u predobrom kolacu,jos malo caja ili kavica,moze i zestica i svi presretni a najvise domacica!!!

 MJESECI

Sastojci:

  • 15 dkg masla
  • 15 dkg secera
  • 4 veca jaja
  • vanilij secer
  • naribana korica limuna ili narance
  • sok 1 narance ili limuna
  • 15 dkgbrasna
  • prasak za pecivo
  • malo soli
 PRIPREMA:

Pjenasto zamijesati maslac sa zumanjcima sa dosta naribane korice limuna ili narance a moze i jedno i drugo.
Dodati secer i dalje mijesati.
Bjelance dobro ,tvrdo istuci,u brasno zamijesati prasak za pecivo.
U smjesu zumanjaca dodavati malo brasna ,malo bjelanjca i sve lagano ,drvenom zlicom mjesati.
Pecnicu zagrijte na oko 180 stupnjeva,
Dobivenu smijesu izlijte na masni papir,pecite oko 15-20 minuta.
Jos toplo rezite casom u obliku mjeseca,pospite staubom,moze i nemora
Jednostavno i jako ukusno,topi se u ustima!!








Voli Vas Silvana! Silvana, with Love! Photobucket
Bookmark and Share
Bookmark and Share
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

petak-riba-lokarde s povrcem iz pecnice

LOKARDE S POVRCEM IZ PECNICE

Ako vas muci przenje,pecenje ribe u stanu,ako mrzite sto vam od plave ribe/koja je zdrava,ukusna i jeftina/cijela kuca zaudara na ribu do iduceg petka,onda je za vas idealan ovaj recept.


Najvaznije je otic i kupit sasvim svjeze lokarde iz Jadranskog mora...dakle sutra oko deset sati krenite na peskariju!Ako zivite u Zg mozete krenit i oko 9,dodje vec vecina ribe na Dolac do 9 sati!
Koliko ce vam komada lokardi trebat odlucite sami,al imajte na umu da lokarda nesmije bit mrsavica,one bez naslaga masnoca nisu ukusne i socne,vec suhe i neukusne!
Trkom kuci s peskarije,ocistite lokarde,posto cete ih spremat u pecnici slobodno ih mozete i oprat,zasolite,zauljite i nek malo stanu
Vi u medjuvremenu pokupite svo povrce sto imate u kuci i obavezno nekoliko komada zrele rajcice!
Kod mene je obavezna i puna zlica vegete,al to je kod mene jer ja volim okus koji daje vegeta.
U skrovadu polozite kumpir izrezan na ploske, paprike,crveni luk,tikvice,balancane,pome,karote,zacine,…