Preskoči na glavni sadržaj

Pet godina bloga i pristigla poruka!!

 Nedjelja je i po obicaju jutro proleti,pa onda dok se ruca,malo popije kavica i z...li poslije dobrog jela i eto vec se spusta mrak...dani su kratki,iako je danas suncano i lijepo,kratki dan nam daje do znanja da smo u zimskom dobu!
Jucerasnji dan mi je prosao kao u snu,nakon tko zna koliko vremena bila sam pozvana na jedno cijelodnevno druzenje u malom zaseoku pored Zrnovnice..predivna priroda,svjez zrak a posebno odlicno drustvo drage Blanke i Johna,dobra spiza,lagani razgovor i malo dobrog vina ucinili su mi cijeli jucerasnji dan nezaboravnim!!
A danas,nakon nedjeljnog rucka,kad sam otvorila svoj FB profil docekala me je ova predivna poruka koja me je svojom jednostavnoscu i ljepotom dirnula do suza!
Evo vec pet godina pisem blog o domacoj spizi,onom sto sama kuham i ovo je odista prvi put da mi se netko obratio s tako lijepim i biranim rijecima.
Puno Hvala dragoj FB prijateljici D.M.....i s ponosom cu ovdje objaviti poruku u cijelosti!!

Draga face prijateljice,Kolaci Recepti
vec sam par puta mislila vam zahvaliti na receptima koje redovito objavljujete na face ali uvijek nesto......E,ovaj put stvarno vam hvala sto su moji bozicni blagdani uspjeli ,upravo,zahvaljujuci vama i vasim receptima.Pohvale su pljustale sa svih strana,a ja ,jadnicak,bih se zahvalila i ,naravno,uvijek spomenula vas i vas doprinos tome.Jedino sto ovdje(u Belgiji)ne mogu uvijek pronaci sve,ali mi to ostavlja malo mijesta za improvizaciju i moj "osobni" doprinos uspjesnosti!
Hvala mojoj face prijateljici i mozda jednog dana ,negdje se i vidimo! 
 


Voli Vas Silvana! Silvana, with Love! Photobucket
Bookmark and Share
Bookmark and Share
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

petak-riba-lokarde s povrcem iz pecnice

LOKARDE S POVRCEM IZ PECNICE

Ako vas muci przenje,pecenje ribe u stanu,ako mrzite sto vam od plave ribe/koja je zdrava,ukusna i jeftina/cijela kuca zaudara na ribu do iduceg petka,onda je za vas idealan ovaj recept.


Najvaznije je otic i kupit sasvim svjeze lokarde iz Jadranskog mora...dakle sutra oko deset sati krenite na peskariju!Ako zivite u Zg mozete krenit i oko 9,dodje vec vecina ribe na Dolac do 9 sati!
Koliko ce vam komada lokardi trebat odlucite sami,al imajte na umu da lokarda nesmije bit mrsavica,one bez naslaga masnoca nisu ukusne i socne,vec suhe i neukusne!
Trkom kuci s peskarije,ocistite lokarde,posto cete ih spremat u pecnici slobodno ih mozete i oprat,zasolite,zauljite i nek malo stanu
Vi u medjuvremenu pokupite svo povrce sto imate u kuci i obavezno nekoliko komada zrele rajcice!
Kod mene je obavezna i puna zlica vegete,al to je kod mene jer ja volim okus koji daje vegeta.
U skrovadu polozite kumpir izrezan na ploske, paprike,crveni luk,tikvice,balancane,pome,karote,zacine,…