bolonjez s tjesteninom |
RECEPT:
SASTOJCI:
- 1/2 kg mesa od lopatice/junjetina,teletina/
- 2 vece kapule/crveni luk/
- 1 jusna zlica konserve/koncentrat rajcica/
- list lovora
- malo soli
- muskatno orascic mljeveni/po zelji/
- persin i luk /po zelji/
- ako radimo rizot onda 1 salica za bijelu kavu rize okruglog zrna
- malo ulja suncokretovog
- zlicica masla za na kraj
- malo ribanog sira
PRIPREMA
- Narezati meso na male kockice,sto sitnije to bolje.
- kapulu narezati isto sasvim na sitno te je tako narezanu staviti malo omeksati u posudu u koju smo stavili malo ulja da prekrije dno.
- kapulu lagano posoliti,mijesati da malo dobije sjaj,te je zaliti s oko dcl vode i pustiti kuhati da sasma omeksa.
- kad omeksa kapula,a voda ispari dovati kockice mesa.
- drvenom zlicom na jakoj vatri mjesati da meso pusti sok
- kad meso poprimi smeckastu boju i pusti sok,zaliti ga vodom,dodati vegetu ili ako imate temeljac dodajte temeljac+lovorov list
- nek kuha na srednjoj vatri,postupak ponavljati dok meso neomeksa/junjetina znatno duze od teletine/
- Pri kraju kad je meso sasma omeksalo dodati muskatni orascic i konservu,malo prokuhati
- dodati rizu i promjesati i pet minuta kuhati,poceti ce puckati...zatim zaliti s tri puta vise tekucine nego smo stavili rize.
- primjer:1 salica rize ide 3 salice tekucine
- pustiti kuhati,samo provjeriti slanost
- nikako ne prekuhati i ne puno mjesati,radije tresti
- paziti da sve pripremamo u posudi koja ima kvalitetno dno da se riza ne lijepi.
- u gotov rizot staviti malo maslaca,poklopiti/po zelji posuti lukom i persinom/
- kod posluzivanja dodati i ribani sir
- posluziti uz salatu
- Dobar tek!
Nema komentara:
Objavi komentar