Preskoči na glavni sadržaj

Cokoladna torta-Stipina torta



Ovo je medu najpopularnijim tortama medju domacicama moje generacije.
Torta s puno cokolade i oraha + slag!
Svi je vole ,zasitna je i bogata!

COKOLADNA TORTA-STIPINA TORTA


Sastojci:

  1. 6 cijelih jaja
  2. 6 zlica griza
  3. 600 gr oraha
  4. 200 gr. cokolade za kuhanje
  5. 12 zlica secera
  6. 2 zlice brasna
  7. zlicica najmanja soli
  8. prasak za pecivo
  9. 2 zlice ruma ili kruskovca
  10. 1 dcl. toplog mlijeka
  11. 1/2 lit slaga
  12. saka orahovih polovica
  13. 1 puding od cokolade
  14. 250 grama maslaca
  15. 200 grama staub secera/mljevenog secera/
  16. 1/2 lit. mlijeka

PRIPREMA:

BISKVIT:

  • u cijela jaja staviti secer i dobro izmiksati
  • dodati griz umocen u rum ili kruskovac i toplo mlijeko
  • dodati mljeveni orah -500 grama
  • staviti brasno i prasak za pecivo
  • lagano izmijesati
  • u zamasceni i omrvicen kalup staviti smijesu i peci na umjerenoj tem. oko 35 min.
KREMA:
  1. napraviti puding po uputi i pustit ohladit
  2. u ohladjeni puding umijesati omeksali maslac
  3. dodati 100 grama mljevenog oraha
  4. 100 grama naribane cokolade
  5. 200 grama staub secera
  6. sve lagano izmijesati da se lijepo sljubi i ostaviti malo hladiti

Zavrsna priprema:
  • Biskvit prepoloviti
  • puniti kremom
  • poklopiti drugim dijelom biskvita
  • premazati ostatkom kreme
  • na kraju sve prekriti tucenim slagom
  • ukrasiti cokoladom za kuhanje i polovicama oraha





Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

rolat s cajnim koluticima

ROLAT SA CAJNIM KOLUTICIMA


 ---------------------------------------------- SASTOJCI: oko 25-30 kom. cajnih kolutica 2 dcl slatkog soka od narance/iscjedjena naranca zasecerena /ili juice 1 litra mlijeka 6 jusnih zlica gustina 10 jusnih zlica secera vanilija secer izribana korica narance 250 grama masla ili margarina za kolace malo soli 2 dcl vrhnja ta slag 100 grama cokolade za kuhanje malo sjeckanih badema.ljesnjaka ili oraha
 PRIPREMA:
 KREMA: -------------------------- ukuhati bijelu vanilij kremu od mlijeka,gustina.secera,vanilija secera i korice narance. znaci staviti mlijeko da uskuha,od litre oduzeti oko 2 dcl i u hladno mlijeko umijesati secer,gustin,vanilija secer i koricu narance. dobro smijesu gustina izmijesati a kd mlijeko uzavre,maknit s vatre iz uz stalno mijesanje dodati smijesu od gustina.Na laganoj vatri mjesati dok nedobijemo kremu koja se odvaja od posude. Kremu ohladiti U ohladjenu kremu dodati …