Dalmacija zemlja najljepsa a i bogme tradicija kolaca od przenih badema,bajama je zakon...iako mnogi sjeverniji krajevi preferiraju orahe za kolace,dalmacija je zbog tradicije uzgoja badema uvelike razvila niz poznatih slastica na bazi badema...npr.krokant,rafiole,prisnac i sl....
Danas cu sa Vama podijeliti ovaj recept za tortu s przenim bademima.Jako je ukusna i toplo je preporucam za sve prigode!
SASTOJCI:/za 2 odvojeno pecena biskvita/
- 10 tucenih bjelanjaka
- 20 jusnih zlica sitnog secera
- 10 jusnih zlica brasna
- 1 prasak za pecivo
- 8 jusnih zlica mljevenih przenih badema
- 50 grama rastopljene mljecne cokolade
- malo soli
Sastojci za kremu:
- 10 žumanjaka
- 10 jusnih zlica sitnog secera
- zlica vanilin ekstrakta
- 5 jusnih zlica gustina
- 500 ml mlijeka
- 250 grama maslaca/ili jos bolje margarina za kreme/
Za premazivanje 1 itra slaga i 150 grama mljevenih przenih badema
PRIPREMA:
1.Biskviti
Za biskvit izradite bjelanjca u cvrst snijeg i dodajte zlicu po zlicu secera uz neprekidno miksanje.mljevene bademe, brasno i prasak za pecivo lagano umijesajte,dodajte ohladjenu rastopljenu cokoladu...
pola smjese stavite u kalup oblozen papirom za pec.postupak ponovite jos jedan put.ohladene biskvite prerezite tako da dobijete cetiri.
Peci na oko 150 stupnjeva oko 45-50 minuta!
KREMA:
Mikserom tucite zumanjca i jaja u bogatu kremu...
kremi dodajte gustin koji ste prethodno malo umijesali s hladnim mlijekom/tako ce te izbjec grudice/
,mlijeko zakuhajte s zlicom vanilija extrakta...maknite s vatre i lagano uz stalno mijesanje mlijeku dodajite smijesu zumanjaca i gustina..vratite na laganu vatru,prokuhajte uz mjesanje...maknite s vatre,prekrijte kuhinjskom krpom i pustite da se ohladi.
U ohladjenu kremu dodajte maslac ili margarin za kreme.
Slag istucite i u jednu polovicu dodajte oko 150 grama mljevenih przenih badema ,a drugu ostavite za ukrasavanje.
1 komentar:
ovo moram probat, obožavam badem, a tek badem torte :)
Objavi komentar