Preskoči na glavni sadržaj

Rižot od muzgavaca

 Kazem rizot a bilo bi bolje da kazem orzot,jer necu upotrebiti rizu vec orzo,dakle bit ce to predobra papica..
Petak je sutra,pa kako tradicija nalaze nije to dan od mesa vec od ribe il neceg drugog morskog!
Muzgavac je jako ukusan,moze se spremati na gotovo sve pozbnate nacine..dakle od muzgavaca mozete napravit salatu,mozete ih servirat leso s malo ulja..mmmmmmmmm,mozete napravit brujet,mozete ih ispec sa kumpirima ,a i napravit rizot!
Nek nisu cjenjeni,nek im cijena nije visoka..super su,i kad ih jednom pocmete konzumirat postat ce neizostavni dio vaseg jelovnika.

RIZOT OD MUZGAVACA

 SASTOJCI//za 4 osobe/

  • 1 kg muzgavaca od kamena/gledajte da budu oni sivkasti/ i malo veci
  • 250 grama orza/jecmena kasa koju dan prije stavimo topiti u hladnu vodu/
  • 3 velike kapule
  • nasjeckani persin
  • nasjeckani luk
  • 1 casa proseka
  • sol
  • zlica vegete mediteran/moze i nemora/
  • malo soli
  • ribani sir
  • maslac
  • maslinovo ulje
  • povrce za juhu

PRIPREMA:

Orzo dan prije stavite topit!
Muzgavce ocistite i stavite kuhat u hladnu nesoljenu vodu,dodajte povrce kao da kuhate juhu!
Kuhajte oko pola sat nakon sto uzavre.Maknite s vatre,izvadite supljacom muzgavce i narezite ih na male komade.
Juhu sacuvajte,to vam je temeljac za rizot!

Sad uzmite ovecu posudu,stavite ulje,nasjecite kapulu,i ubijte je,nek omeksa a nikako zazuti!!!
dodajte nasjeckane muzgavce,malo mjesajte na vatri,zatim dodajte orzo/koji ste ocjedili od vode u kojoj se topio/.
Nalijte juhe od muzgavaca i kuhajte..kuhat ce se oko sat vremena...dok orzo neomeksa ne solite i nedodajite zacine.
Nakon jedno sat vremena,dosolite,dodajte vegetu ako volite,ulijte prosek i kuhajte,dolijite temeljca po potrebi!
Kad je orzo omeksao dodajte sjeckani persin i luk,
Jos malo promjesajte i iskljucite vatru.
Dodajte jos zlicu maslinova ulja,poklopite.
Posluzite sa salatom i ribanim sirom!
Uslast!






Voli Vas Silvana! Silvana, with Love! Photobucket
Bookmark and Share
Bookmark and Share
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

petak-riba-lokarde s povrcem iz pecnice

LOKARDE S POVRCEM IZ PECNICE

Ako vas muci przenje,pecenje ribe u stanu,ako mrzite sto vam od plave ribe/koja je zdrava,ukusna i jeftina/cijela kuca zaudara na ribu do iduceg petka,onda je za vas idealan ovaj recept.


Najvaznije je otic i kupit sasvim svjeze lokarde iz Jadranskog mora...dakle sutra oko deset sati krenite na peskariju!Ako zivite u Zg mozete krenit i oko 9,dodje vec vecina ribe na Dolac do 9 sati!
Koliko ce vam komada lokardi trebat odlucite sami,al imajte na umu da lokarda nesmije bit mrsavica,one bez naslaga masnoca nisu ukusne i socne,vec suhe i neukusne!
Trkom kuci s peskarije,ocistite lokarde,posto cete ih spremat u pecnici slobodno ih mozete i oprat,zasolite,zauljite i nek malo stanu
Vi u medjuvremenu pokupite svo povrce sto imate u kuci i obavezno nekoliko komada zrele rajcice!
Kod mene je obavezna i puna zlica vegete,al to je kod mene jer ja volim okus koji daje vegeta.
U skrovadu polozite kumpir izrezan na ploske, paprike,crveni luk,tikvice,balancane,pome,karote,zacine,…