Znam ja godinama kola okolo recept za sedmo nebo,al to je tako,revepte je jako tesko zastitit,gotovo nemoguce,dosta da se promjeni jedan sastojak i malo prilagodi ime i eto ti novog recepta...
Splitsko nebo je kad sam ja bila mala bilo jako popularno,a i ja sam ga znala cesto radit dok su moje cure bile male...ma inace pred 20-30 godina svak je kuci slavio rodjendane,sve mame i bake su pekle torte,kolace,nikom nije bilo tesko...danas su druga vremena,mlade majke su opterecene em trebaju puno radit,em trebaju super izgledat,te djecu vodit na sve moguce i nemoguce aktivnosti...i onda su na kraju dana vec preumorne da jos i peku kolace,mute kreme i sl.
Al dodju slobodni dani,svi se zazele domaceg okusa ,pravog kolaca i kreme/jer ruku na srce meni su u vecini slasticarni svi kolaci isti...osim par casnih iznimaka...al ti drze i cijenu...
zato kad uhvatite vremena,a treba Vam samo sat slobodnog vremena i obradovat cete obitelj i sebe lijepim,kolacem od bajama.
Potrebno je /za velicinu oblatne/
Za biskvit od bajama:
- 5 zumanjka
- 6 bjelanjaka
- 10 jusnih zlica secera
- 100 grama mljevenih bajama
- 1 dcl ulja
- 1 vanilij secer
- malo soli
- 1/2 praska za pecivo
- par kapi extrakta od ljesnjaka ili cokolade
- 1 kom ,list oblatne
- 250 grama maslaca
- 200 grama staub secera
- 2 zumanjka
- 4 zlice kave ili proseka ili soka od narance
1000 grama mlijecne cokolade+100 grama cokolade za kzhanje
i jos jedna zlica mermelade za premazat peceni biskvit
PRIPREMA:
Bjeljance samo malo posoliti,vazno je da su jaja sobne temperature i svjeza i istuci mikserom da budu jako cvrsti.
U drugoj posudi tuci zumanjca sa secerom,dodati ulje,extrakt ljesnjaka,vanilij secer..u tu smjesu dodavati po zlicu mljevenih bajama u /koje smo dodali malo praska za pecivo/ po zlicu bjelanjca,sve lagano mjesati da se bjelanjac ne slegne.
Zagrijati pecnicu na 180 stupnjeva,uzeti list oblatne,staviti ga u skrovadu,i na njega rasporedite tijesto za biskvit,peci oko 20 minuta.
Na topli biskvit namazati sloj mermelade.Pricekati da se sve ohladi.
Priprema kreme:
u dva zumanjca dodati secer staub,mijesati,dodati tekucinu po zelji/od gore nabrojenih/i zatim dodati maslac i dobro izlupati.
Ovu kremu premazati preko gore opisanog biskvita,ali tek kad se ohladi.
OCAKLINA:
U posudu razlomiti obje cokolade,dodati 4-5 zlica vode i 2 zlice ulja,pustiti da se otopi i nek stane,mlako cemo preliti preko kreme.
Kad ste obavili sve,nek se kolac ohladi,rezite ga u oblike po zelji i uzivajte...pazite jako je zasitan.
Od iste smjese mozete raditi i tortu.
Voli Vas Silvana! Silvana, with Love!
Nema komentara:
Objavi komentar