nedjelja, 7. listopada 2012.

Odlican DVOBOJNI ROLAT

DVOBOJNI ROLAT

RECEPT  by Emina Becirovic-Bjelic


 

Emina Becirovic-Bjelic DVOBOJNI ROLAT

crna kora:

5 jaja
10 kasika secera
5 kasika brasna
1/2 praska pudinga od cokolade
1 kasikica praska za pecivo

zuta kora:

5 jaja
10 kasika secera
5 kasika brasna
1/2 praska pudinga od vanilije
1 kasikica praska za pecivo

fil:
700 ml mlijeka
10 kasika secera
6 kasika gustina
250 gr margarina
kutija jaffa keksa
50-100 gr bijele cokolade sa zitaricama i brusnicom
3 kasike crnog eurokrema
3 kasike bijelog eurokrema
pekmez od sljiva

za ukrasavanje
500 ml slatkog vrhnja
Priprema:

Umutiti posebno bjelanca sa 5 kasika secera u cvrst snijeg,zatim umutiti zumanca sa 5 kasika secera,te obje smjese sastaviti.Dodati, brasno puding i prasak.Smjesu kasikom ujednaciti i istresti u tepsiju oblozenu kuharskim papirom i peci oko 20 minuta na temp. od 180° C.
Pecenu koru,zajedno sa papirom,dok je topla uviti u rolat.
Postupak ponoviti i sa zutom korom,samo umjesto pudinga od cokolade,staviti puding od vanilije.

U serpu na sporetu sipati mlijeko i dodati secer,promijesati.Posebno razmutiti gustin sa malo vode i sipati u uzavrelo mlijeko,uz neprestano mijesanje dok smjesa ne postane gusta.Skinuti sa vatre i ostaviti da se dobro ohladi.U ohladjeno umiksati omeksao margarin i smjesu podijeliti na dva dijela.U prvi dio staviti crni eurokrem i jaffa keks isjecen na sitnije komade.U drugi dio staviti bijeli eurokrem i sitno isjecenu cokoladu sa zitaricama i brusnicom.

Odmotati crnu koru i odvojiti od papira,te nanijeti bijeli fil,zatim preko fila nanijeti zutu koru,koju prvo premazemo sa pekmezom od sljiva,pa na pekmez nanijeti crni fil.Obje kore,lagano uviti u rolat.
Rolat ostaviti u frizider da se malo stegne,a zatim slatko vrhnje umutiti u slag i rolat dekorisati po zelji.
Prijatno! —

JOGURT KOLAC-odlican i jednostavan recept

JOGURT KOLAC

RECEPT by:

Mihaela Maona Vukojević



jogurt kolac

 JOGURT KOLAČ
Biskvit: 6 jaja
6 žlica šečera
6 žlica brašna
2 žlice kakao

1 žlica ulja
Fil: 1/2 l slatko vrhnje
3 jogurta
1 želatina
20 dag šečera u prahu
2 vanili šečer
Jogurt,šečer u prahu,vanili šečer izradi. Izlupaj slatko vrhnje u to stavi otopljenu želatinu i sjedini sa jogurtom po želji možete bilo koje voće ja sam stavila višnje i 2 preljeva za torte i to je to.....

TULUMBE-najbolje ikad vidjene

TULUMBE

RECEPT by
 
Prvo skuvati serbet: 800gr secer i 400ml vode staviti da vri oko 5 minuta pa dodati 1 vanil-secer i ostaviti da se ohladi.U hladno staviti 3-4 kolutova limuna.

400ml vode,100ml ulja,prstohvat secera i so da provre i dodati 250gr brasna pomesano sa 50gr gustina.Ujednaciti varjacom da nema grudvica pa ostaviti da se malo ohladi.
U testo dodati 5 jaja,sve jedno po jedno i mesiti rukom (bolje je nego mikserom) dok testo ne postane glatko i ujednaceno.
Napuniti spric za tolumbe i istiskati u dubokom ulju koje nesme biti vruce jer je najbolje da se postepeno zagreva sa tolumbama.U serpi mora imati prostora da se tolumbe same okrecu.Prziti ih na slabijoj temperaturi dok ne dobiju zuckastu boju. Vaditi ih na salveti pa ih spustiti u hladan serbet na 5 minuta. Nema potrebe da duze budu u serbetu jer upiju dovoljno.
 

subota, 6. listopada 2012.

Mamina jela: Fanta kocke

Mamina jela: Fanta kocke

 dijelim sa bloga mamina jela

Fanta kocke

Fantastičan kolač, penast, sočan, brzo se napravi, ekonomičan. Može se jesti skoro odmah, čim se malo prohladi, a isto tako je prelep i skroz ohlađen. Mi uživamo danas, pridružite nam se... :)
Sastojci
4 jaja
280 gr. šećera
2 kesice vanilin šećera
420 gr. brašna
1 kašikica praška za pecivo
5 dcl. Fante
1 dcl. ulja
oko 450 gr. oceđenog kompota od bresaka ili kajsija

 Priprema

Jaja, šećer i vanilin šećer dobro umutiti mikserom, mutiti oko 5 minuta. U smesu prosejati brašno, dodati i prašak za pecivo i izmešati. Zatim dodati ulje i Fantu. Sve lagano izmešati. U podmazanu i brašnom posutu tepsiju dimenzija 25x38 cm. sipati smesu pa ravnomerno staviti kockice voća. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.

srijeda, 3. listopada 2012.

Slana pita od tikvica-obrok za cijelu obitelj i sire

PITA SLANA OD TIKVICA-UKUSAN I ZDRAV OBROK ZA CIJELU OBITELJ I SIRE!!!








Pite slane cijela moja obitelj voli,zimi cesto radim kumpirusu il sa mesom i povrcem,o siru i svim kombinacijama sa sirom netreba ni govorit!
Kako moji unuci nevole povrce,tikvica kamuflirana u korama za pitu i ispecene imaju sansu da udju kroz usta mojih unuka!


Kore za pitu od tikvica!

Kore radim po jednostavnoj recepruri..dakle u jedno 750grama brasna,glatkog bijelog,stavim soli otprilike,2 zlice biljnog ulja,jusnu zicu octa od jabuke il vinskog,moze jaje a i netreba,te dodam mlake vode koliko upije da tijesto bude jako mekano,podatno,ako treba dodam jos mrasna,dobro mjesim...kad je sasvim dobro razradjeno,podjelim ga u zeljeni broj kuglica,premazem uljem i pokriveno ostavim da odstoji dok ja napravim nadjev!

SASTOJCI ZA NADJEV OD TIKVICA

  1. 1 kg domacih tikvica
  2. 2-3 kumpira
  3. 6 jusnih zlica kiselog vrhnja
  4. sol
  5. jusna zlica vegete
  6. 3-4 vece kapule/crveni luk/ sitno nasjeckan
  7. cesnjak i persin po zelji
  8. papar bijeli po zelji
  9. maslinovo ulje
  10. 2 zlice integralnog brasna
  11. prasak za pecivo
PRIPREMA NADJEVA.

sitno nasjeckanu kapulu,posoliti i staviti na ulje da na vatri zacakli i dodat vode ,pustit da ispari a kapula sasvim omeksa,dodati naribane tikvice i naribane kumpire,zacine,dinstati,vise kuhati oko 15 min ,zamijesato integralno brasno i vrhnje,dodati prasak za pecivo i dodati u tikvice.

Gugle tijesta rastegnuti na zeljenu debljinu,ja napravimkao za kumpirusu,malo malo deblje,punim nadjevom,zarolam.satavim u pleh prekriven masnim papirom,stavim pec na oko 200 stupnjeva,dok nedobije zlatnu boju,izvadim,vruce premazem uljem i po zelji stavim usitnjenog cesnjaka!!

Sluziti toplo i hladno!











Kuglof od mrkve i rajcice-uzitak bez secera!!!

KUGLOF OD MRKVE,RAJCICE---MEKAN,SOCAN,UKUSAN,BEZ ŠECERA!









Vecina nas voli kolace al kako zivot donosi i zdrastvene probleme cesto nam je kolac na listi zabranjenih namirnica!
Moj tata nakon niza bolesti,ima jako ogranicenu listu namirnica koje smije konzumirati...da bih njemu nekako olaksala zivot i zadovoljila zelju za kolacima,prilagodila sam jedan jednostavan rajcica kolac njegovim potrebama...i rezultat je vise nego dobar!
Svi koji su ga kusali odusevljeni su koliko je ukusan i socan,a i privlacnog izgleda!

SASTOJCI:

  1. 10 zlica brasna/ja stavim 6 zlice jusne integralnog brasna+2 jusne zlice razenog brasna+2 jusne zlice crnog psenicnog brasna/
  2. 7 punih jusnih zlica meda
  3. 5 zlica biljnog ulja
  4. 2 zlice maslinovog ulja
  5. 1 zlicu mljevenih zitnih pahuljica
  6. 1 zlicu mljevenog sezama/moze i nemljeveni/
  7. 2 smiksane kuhane mrkve..oko 150 grama
  8. 10 jusnih zlica kuhane rajcice,ja stavim pasat
  9. 1 jaje...ako nesmijete jest jaja,preskocite ili stavite samo bjelanjce
  10. malo soli
  11. sok od jedne narance
  12. naribana korica narance
  13. prasak za pecivo
  14. vanilija secer
PRIPREMA:

Jako jednostavno,jer samo stavljate nabrojene sastojke,te ih sa metlicom il mikserom izmjesate!
Smijesu ulijete u kalup za kuglof,zamascen i omrvicen.
Pecete oko 45 minuta na oko 150-180 celzija,ovisno o snazi vase pecnice.

Toplo posuti staubom,il ukrasite po zelji!

Dugo ostaje jako vlazan,pa ga mozete koristiti vise dana!
Prijatno!
Uslast!

ponedjeljak, 1. listopada 2012.

RAPSODIJA TORTA

RAPSODIJA TORTA

IRENININ RECEPT



Kore:
2,5 dcl vode
pola margarina
2 zlice secera
prstohvat soli
12,5 dkg brasna
6 jaja
Zakuhati vodu, dodati margarin, secer, prstohvat soli i na kraju brasno.
U mlako dodati jaja (jedno po jedno)
Od te smjese peci 2 kore
(kore budu valovite)

Biskvit:
10 bjelanjaka
10 zlica secera
3 zlice ulja
pola praska za pecivo
10 zlica brasna
Ispeci biskvit

Fil:
8 dcl soka od visanja
8 zlica secera
6 zlica gustina
70 dkg visanja
Skuhati i vruce preliti preko biskvita

Krema:
10 zumanjaka
10 zlica secera
2 vanili secera
sve izraditi i ukuhati u 1 lit.mlijeka
U vruce dodati 4 zelatine prethodno rastopljene u 160ml vode.
U hladno dodati 1 lit. izradenog slatkog vrhnja

Slagati:
bijeli biskvit, visnje, pola kreme, kora, pola kreme, kora

Gornja kora bude valovita, posuti ju secerom u prahu ili cokoladom u prahu

KOLAC OD PURE

Kolac od pure Recept Za škrovadu 30x20 1.2 cjela jaja 2.soli pola zlicice 3.2 jusne zlice secera 4.salica suncokretova ulja 5.salic...