RECEPT by Emina Becirovic-Bjelic
Emina Becirovic-Bjelic DVOBOJNI ROLAT
crna kora:
5 jaja
crna kora:
5 jaja
10 kasika secera
5 kasika brasna
1/2 praska pudinga od cokolade
1 kasikica praska za pecivo
zuta kora:
5 jaja
10 kasika secera
5 kasika brasna
1/2 praska pudinga od vanilije
1 kasikica praska za pecivo
fil:
700 ml mlijeka
10 kasika secera
6 kasika gustina
250 gr margarina
kutija jaffa keksa
50-100 gr bijele cokolade sa zitaricama i brusnicom
3 kasike crnog eurokrema
3 kasike bijelog eurokrema
pekmez od sljiva
za ukrasavanje
500 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Umutiti posebno bjelanca sa 5 kasika secera u cvrst snijeg,zatim umutiti zumanca sa 5 kasika secera,te obje smjese sastaviti.Dodati, brasno puding i prasak.Smjesu kasikom ujednaciti i istresti u tepsiju oblozenu kuharskim papirom i peci oko 20 minuta na temp. od 180° C.
Pecenu koru,zajedno sa papirom,dok je topla uviti u rolat.
Postupak ponoviti i sa zutom korom,samo umjesto pudinga od cokolade,staviti puding od vanilije.
U serpu na sporetu sipati mlijeko i dodati secer,promijesati.Posebno razmutiti gustin sa malo vode i sipati u uzavrelo mlijeko,uz neprestano mijesanje dok smjesa ne postane gusta.Skinuti sa vatre i ostaviti da se dobro ohladi.U ohladjeno umiksati omeksao margarin i smjesu podijeliti na dva dijela.U prvi dio staviti crni eurokrem i jaffa keks isjecen na sitnije komade.U drugi dio staviti bijeli eurokrem i sitno isjecenu cokoladu sa zitaricama i brusnicom.
Odmotati crnu koru i odvojiti od papira,te nanijeti bijeli fil,zatim preko fila nanijeti zutu koru,koju prvo premazemo sa pekmezom od sljiva,pa na pekmez nanijeti crni fil.Obje kore,lagano uviti u rolat.
Rolat ostaviti u frizider da se malo stegne,a zatim slatko vrhnje umutiti u slag i rolat dekorisati po zelji.
Prijatno! —
5 kasika brasna
1/2 praska pudinga od cokolade
1 kasikica praska za pecivo
zuta kora:
5 jaja
10 kasika secera
5 kasika brasna
1/2 praska pudinga od vanilije
1 kasikica praska za pecivo
fil:
700 ml mlijeka
10 kasika secera
6 kasika gustina
250 gr margarina
kutija jaffa keksa
50-100 gr bijele cokolade sa zitaricama i brusnicom
3 kasike crnog eurokrema
3 kasike bijelog eurokrema
pekmez od sljiva
za ukrasavanje
500 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Umutiti posebno bjelanca sa 5 kasika secera u cvrst snijeg,zatim umutiti zumanca sa 5 kasika secera,te obje smjese sastaviti.Dodati, brasno puding i prasak.Smjesu kasikom ujednaciti i istresti u tepsiju oblozenu kuharskim papirom i peci oko 20 minuta na temp. od 180° C.
Pecenu koru,zajedno sa papirom,dok je topla uviti u rolat.
Postupak ponoviti i sa zutom korom,samo umjesto pudinga od cokolade,staviti puding od vanilije.
U serpu na sporetu sipati mlijeko i dodati secer,promijesati.Posebno razmutiti gustin sa malo vode i sipati u uzavrelo mlijeko,uz neprestano mijesanje dok smjesa ne postane gusta.Skinuti sa vatre i ostaviti da se dobro ohladi.U ohladjeno umiksati omeksao margarin i smjesu podijeliti na dva dijela.U prvi dio staviti crni eurokrem i jaffa keks isjecen na sitnije komade.U drugi dio staviti bijeli eurokrem i sitno isjecenu cokoladu sa zitaricama i brusnicom.
Odmotati crnu koru i odvojiti od papira,te nanijeti bijeli fil,zatim preko fila nanijeti zutu koru,koju prvo premazemo sa pekmezom od sljiva,pa na pekmez nanijeti crni fil.Obje kore,lagano uviti u rolat.
Rolat ostaviti u frizider da se malo stegne,a zatim slatko vrhnje umutiti u slag i rolat dekorisati po zelji.
Prijatno! —
Nema komentara:
Objavi komentar