Preskoči na glavni sadržaj

Tradicionalna Dalmatinska/Splitska /kuhinja


 Pošla sam spit/spavat/,al prije toga pogledam sto se dogadja na blogu...to mi je nekako ušlo u krv..pogledam unuke u krevetima,malo ih zašuškam,odem na donji kat vidim sto "dijeca" dole rade i krenem put svog bloga!
Bacim pogled!
Istina je kad sam ja počinjala da mnogi i nisu ni  znali sto znaci rijec blog..lijepo je vidjet koliko je sad zvijezda bloggerica na Hrvatskom nebu!!!
I eto nasa dijeca nas naslijedjuju i pokazuju nam da samo ostarili!!!!!
Al i s tim saznanjem moje se raspoloženje ne mijenja!
I naša dijeca ce doći u naše lijepe godine,i vratit ce se naši ptići u svoja gnjizda!
I opet će u kuhinjama naše dijece mirisati stara nam dobro znana jela!
I one koje sada pišu meni nerazumljivim jezikom,te mlade naše nade/koje sad i ne zele pročitat ni jedan tako zastario i nezdrav recept naših baka/doci ce u nase godine i sjetit ce se djetinjstva i sveg sto su ih ucile njihove bake i majke!
Znam sve je sad Globalno,cijeli svijet je jedan tanjur i sva se hrana izmijesala,i neka mladi otkrivaju i slazu nova jela.....
Al ja mja cu nastavit sa mojim starim iskusanim receptima!
Jednog dana i nase mlade laste vratit ce se u svoja gnjijezda!!
A sad recept nad receptima stare splitske kuhinje!!
O njemu cu pisat vise dana!
Pocinje ovako!
Lijep junjeci jezik oprati,posoliti i dobro utrljati s korijandulom!!
Pa nek odstoji!

ŠAMAŠTRANI JAZIK!!!

Imam i jednu slatku pricuvezanu uz ovaj recept...al otom po tom!
P:S: dal ste znali da su stari splićani kumpir zvali kumplir!!!

Voli Vas Silvana!
Silvana, with Love!
Photobucket


Bookmark and Share

1 komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

petak-riba-lokarde s povrcem iz pecnice

LOKARDE S POVRCEM IZ PECNICE

Ako vas muci przenje,pecenje ribe u stanu,ako mrzite sto vam od plave ribe/koja je zdrava,ukusna i jeftina/cijela kuca zaudara na ribu do iduceg petka,onda je za vas idealan ovaj recept.


Najvaznije je otic i kupit sasvim svjeze lokarde iz Jadranskog mora...dakle sutra oko deset sati krenite na peskariju!Ako zivite u Zg mozete krenit i oko 9,dodje vec vecina ribe na Dolac do 9 sati!
Koliko ce vam komada lokardi trebat odlucite sami,al imajte na umu da lokarda nesmije bit mrsavica,one bez naslaga masnoca nisu ukusne i socne,vec suhe i neukusne!
Trkom kuci s peskarije,ocistite lokarde,posto cete ih spremat u pecnici slobodno ih mozete i oprat,zasolite,zauljite i nek malo stanu
Vi u medjuvremenu pokupite svo povrce sto imate u kuci i obavezno nekoliko komada zrele rajcice!
Kod mene je obavezna i puna zlica vegete,al to je kod mene jer ja volim okus koji daje vegeta.
U skrovadu polozite kumpir izrezan na ploske, paprike,crveni luk,tikvice,balancane,pome,karote,zacine,…