Preskoči na glavni sadržaj

BUHTLA I KRAFNA,A NI BUHTLA NI KRAFNA

BUHTLA I KRAFNA,A NI BUHTLA NI KRAFNA



Sinoc sam pekla palacinke,al posto ni moj tata ni moj suprug nesmiju konzumirati zumanjca radila sam lijevano tijesto od bjelanjaca,pa su mi istala od sinoc zumanjca,njih 5 komada!
Jutros sam zato odlucila napravit za djecu krafne,al ne bas krafne jer ih nisam zelila przit u dubokom ulju da bi ipak bile sto manje masne djeci!
Dakle zamijesila sam moje standardno tijesto za krafne,cijeli postupak radila kao kod krafni,al sam ih poslozila na skrovadu i pekla u pecnici na lagano!Svi se ukucani slazu da su odlicne i nimalo masne sto je ipak najvaznije!


 SASTOJCI:

  1. 5 zumanjaca
  2. 5 dupkom punih jusnih zlica secera
  3. 2 jusne zlice maslaca
  4. 5 jusnih zlica ulja
  5. naribana korica limuna i narance
  6. 2 jusne zlice instant kvasca
  7. malo soli
  8. vanilij secer
  9. par kapi maraskina
  10. pola case toplog mlijeka
  11. brasna koliko upije,oko pola kile
  12. mermelade ili kinder lade za punjenje

 PRIPREMA:

  • Svak ima svoj nacin pripreme dizanih tijesta
  • Ja radim po svome i uvijek mi uspijeva
  • dakle najprije dobro izmjesam zumanjca,secer,masnoce,zacine i dobijem kremastu smijesu
  • u oko pola kila brasna umijesam instant kvasac i malo soli
  • u kremastu smijesu dodajem brasno i mijesam
  • kad je jako gusto i odvaja se od posude prebacim ga na radnu povrsinu,obrasnjenu,i dalje mijesim uz eventualno dodavanje brasna.
  • napravim loptu,prekrijem i na toplom pustim dizati
  • kad se diglo podjelim tijesto u dva jednaka dijela
  • razvaljam na oko prst debljine
  • oznacim otprilike krugove casom ili modlom
  • stavljam zlicicom nadjev
  • prekrijem ostatkom tijesta i casom ili modlom radim krafne
  • slozim ih na masni papir
  • ostavim na toplom da se dizu
  •  pred pecenje ih premazem tucenim jajem
  • pecem na laganoj vatri,oko 150 jedno 20 min
  • tople pospem staub secerom




Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

rolat s cajnim koluticima

ROLAT SA CAJNIM KOLUTICIMA


 ---------------------------------------------- SASTOJCI: oko 25-30 kom. cajnih kolutica 2 dcl slatkog soka od narance/iscjedjena naranca zasecerena /ili juice 1 litra mlijeka 6 jusnih zlica gustina 10 jusnih zlica secera vanilija secer izribana korica narance 250 grama masla ili margarina za kolace malo soli 2 dcl vrhnja ta slag 100 grama cokolade za kuhanje malo sjeckanih badema.ljesnjaka ili oraha
 PRIPREMA:
 KREMA: -------------------------- ukuhati bijelu vanilij kremu od mlijeka,gustina.secera,vanilija secera i korice narance. znaci staviti mlijeko da uskuha,od litre oduzeti oko 2 dcl i u hladno mlijeko umijesati secer,gustin,vanilija secer i koricu narance. dobro smijesu gustina izmijesati a kd mlijeko uzavre,maknit s vatre iz uz stalno mijesanje dodati smijesu od gustina.Na laganoj vatri mjesati dok nedobijemo kremu koja se odvaja od posude. Kremu ohladiti U ohladjenu kremu dodati …