/bez zumanjaca/
U zivotu sam naucila da je "manje vise" i to u svim prigodama,bilo po pitanju make-upa,odjece,nakita pa tako i kolaca i kuhinje opcenito.
Vjerojatno sve to potice iz mojih dalmatinskih gena,gdje se oduvijek cijenila jednostavnost i ukus,sto manje kica ,a puno umjerenosti u svemu.Ko sto je priroda jednostavna i lijepa,kamen i more,tako je i dalmatinska kuhinja jednostavna,ukusna,lijep i zdrava.Kolace i torte volim dalmatinske,prvenstveno,nevolim bespotrebno mijesanje cudnih sastojaka,pretvaranje dalmatinskog kolaca sa zacinima u indijski il tajlandski,njihovo je na njihov nacin lijepo i nek ostane tamo gdje kulturoloski i povijesno,pa i klimatski pripada!Ja se zalazem za ocuvanje naseg prirodnog blaga,pa tako i nase tradicionalne kuhinje!
TORTA KREM BADEM
SASTOJCI:
biskvit
- 6 bjelanjaca
- 8 jusnih zlica staub secera
- 200 grama sitno mljevenih badema
- par kapi extrakta gorkog badema
- zlicica maraskina
- 1 jusna zlica mrvica krusnih
- pola vrecice praska za pecivo
- vanilij sexer
- 1 litra mlijeka
- 8 jusnih zlica secera
- vanilij secer
- 6 jusnih zlica gustina
- 1 jusna zlica kakao praha
- 2-3 kapi extrakta gorkih badema
- 150 grama sitno mljevenih badema
- 200 grama maslaca
- 200 grama staub secera
- 200 grama cokolade za kuhanje
- 2-3 zlice ulja
- 3 zlice mlake vode
biskvit
- najvaznije uzeti bjelanjca sobne temperature
- dobro ih tuci da budu jako cvrsti
- dodati gornje sastojke uz lagano mijesanje
- peci na laganoj vatri,vise susiti oko 20 min.
- ohladjeno premazati mermeladom od sipka
krema
- odvojiti malo mlijeka i umijesati smijesu gustina ,secera i mlijeka i kakao praha
- ostatak mlijeka uskuhati
- dodati extrakt i vanilij secer,ili stapic vanilije
- uzavrelo mlijeko maknit sa vatre
- umijesati smjesu gustina
- mjesati dok se sasvim ne stisne
- u toplo dodati mljevene bademe
- ohladiti i u ohladjenu kremu zamijesati tuceno maslo sa staubom
torta krem badem |
Nema komentara:
Objavi komentar