Kolaci su sastavni dio tradicionalne dalmatinske kuhinje i predvidjeni su za specijalne prigode.
Osnov dalmatinskih kolacaje ono sto je skrta zemlja davala:smokve,rogace i posebno cijenjene bademe/bajame,mendule/
Kad bi se rodio sin,nasljednik svekrve su spravljale nevistama ovu tortu!
Nekoliko sitnih sastojaka cu sacuvati ko tajnu kuhinje moje bake,jer svaka kala u splitu ima svoju ricetu,pa tako i moja kala mala!
tijesto
- 400 grama brasna
- 250 grama secera
- 250 grama masla
- 4 zumanjca
- naribana korica limuna
- 1 prasak za pecivo
- 1 vanilij secer
- + 2 zlice mermelade za premazat tijesto
NADJEV:
- 4 bjelanjca
- 250 grama staub secera
- par kapi maraskina
- 300 grama mljevenog badema
- ako ispadne pregusto dodati jos jedno jaje
- pola tijesta razvaljati u oblik za toru
- staviti u modl
- premazati mermeladom
- dodati nadjev
- drugi dio tijesta razvaljati i napraviti trake s kojima prekrivamo nadjev
staviti u ugrijanu pecnicu na oko 200 celzija,peci dobrih 45 minuta,pri kraju premazati jajem i posuti malo krupnije mljevenim bademima
Nema komentara:
Objavi komentar