sad evo recepta/u originalu kako mi ga je prijateljica na moj upit poslala!
HURMASICE MAME NADE
Evo ga ide recept za hurmasice moje mame Nade.
Za tijesto treba:
1/2 kg putera (80 % i više masnoce)
2 cijela jajeta
čaša pavlake(ono original pakovanje)
1 kg brašna-mekog a oduzeti veliku pregršt brašna.
Tijesto:
Umutiti ,može i mikserom,puter , jaja i pavlaku.Dodavati prvo jaja pa pavlaku.
Sada dodavati kasikom brašno i mijesiti rukom.Tijesto treba biti tako da se ne lijepi za ruke.Znaci kad oduzmes pregršt brašna to je od prilike mjera.koliko ce ti trebati zavisi od kvaliteta putera,velicine jaja i sl.(tako kaze mama).
Kad umijesis onda to razdvojis na 40 jednakih kuglica da bi bile sve iste velicine.
Kuglice na dlanu rastanjis na velicinu dlana i onda ako hoces da ih ukrasis jednu stranu blago pritisnes na ribez( tamo gdje se riba sitno luk).motas tako da jednu stranu previjes na sredinu i drugu stranu isto na sredinu da se dodiruju a ne preklapaju.malo ih rukom pritisnes da nemas supljinu kroz sredinu(znaci izgleda kad je gledas odozdo kao datula).
Prije nego ih smotas mozes staviti jezgro oraha u sredinu pa smotati preko njega.Moja svekrva samelje orahe i pofuri vrelom kafom ali da ostane cvrsta masa pa tim filuje isto je odlicno.
Slazes ih jednu do druge u veliku plitku tepsiju.
Pecenje:
Peci oko 1 h na 150 stepeni ,ne smiju biti blijede a ni previse pecene.Znaci lagano rumene.
Zaljev:
1 kg secera + jos 5 supenih kasika,šipka vanilije ili jedna kesica.Uliješ vode da pokrije secer za 2 prsta iznad nivoa šećera i miješaš dok se šećer ne otopi .Kad proključa ,smanjiti vatru i da lagano vrije pola sata otklopljeno .Pri kraju kuhanja narezati cijeli limun na krugove i ubaciti u zaljev da baci 3-4 ključa.
Kada su hurmasice pecene( a to provjeris na osnovu boje ili malo nozem razmaknes da vidis je li i ona stranica koja je priljubljena uz drugu hurmasicu pecena) zalijes vruce vrucim zaljevom.Posipas lagano po njima dok ne potrosis sav zaljev.Ohladiti do kraja, a onda se mogu i prevaditi u neku zdjelu.
Po ovom receptu one budu malo tvrđe nego u slasticarnicama ali unutra su socne.
Ne znam hoces li se snaci sa mjerama koje su "od prilike" ali mama to i radi tako.Zanima me rezultat pa kad napravis javi.Pozdrav vesna.
Nema komentara:
Objavi komentar