četvrtak, 8. listopada 2009.

Članica PD Mosor ozlijeđena pri spuštanju u Crveno jezero

Hvala bogu sve se zavrsilo bez kobnih posljedica!!!
Photobucket
Članica PD Mosor ozlijeđena pri spuštanju u Crveno jezero

Rutinska zadaća 14 članova speleološkog odsjeka Planinarskog društva Mosor iz Splita u imotskom Crvenom jezeru umalo danas nije završila kobno.
Pri spuštanju u grotlo jezera na istočnoj strmini radi montaže specijalne sonde za temperaturu i razinu vode u Crvenom jezeru odronila se manja količina kamenja i ozlijedila članicu ekipe Anitu Skračić iz Splita. Iako je Anita imala zaštitnu kacigu i bila opremljena potrebnom opremom za spuštanje, kamen joj je ozlijedio lice.

Ne riskirajući izvlačenje ozlijeđene kolegice iz samog jezera klasičnim putem, njezini kolege pozvali su Gorsku službu spašavanja. U svega četrdesetak minuta helikopterom Hrvatske vojske iz Splita je stiglo sedam članova Gorske službe spašavanja, a osam kombijem iz Makarske.
- Zbog vrlo složenih uvjeta spuštanja u Crveno jezero odlučili smo se za izvlačenje ozlijeđene direktno putem helikoptera jer smo imali iskusnu posadu - rekao je voditelj GSS-a, Srđan Vrsalović koji je koordinirao akcijom.
Helikopter se uz zaglušujuću buku spustio u samo grotlo jezera. Lebdeći nad strmim hridinama spušteno je uže kojim je zakačena povrijeđena Anita te sretno izvučena iz jezera.
Spektakularnu akciju spašavanja, prvi put u prirodnom fenomenu Crvenom jezeru, pratio je veliki broj znatiželjnika.
Ozlijeđena Anita Skračić nije bila raspoložena za izjave, baš kao i njezini iskusni kolege. Tek su dobacili:

- Nemojte od svega ovoga praviti senzaciju jer se ništa spektakularno nije dogodilo. Najvažnije je da Anita nije ozbiljno ozlijeđena i normalo da smo zatražili pomoć. Crveno jezero je izazov i zato smo se dobro i pripremili za spust, no dogodi se nezgoda i u banalnijim situacijama - rekli su članovi speleološke ekipe iz Splita.
Spelolozi PD-a Mosor uz pomoć Ive Andrića, asistenta Građevinskog fakulteta iz Splita, postavili su uređaj, takozvani CTD driver za kontrolu provodljivosti, temperaturu i razinu vode u jezeru.
Piše i snimio Braco Ćosić / EPEHA

Voli Vas Silvana!
Silvana, with Love!
Reblog this post [with Zemanta]

Nema komentara:

KOLAC OD PURE

Kolac od pure Recept Za škrovadu 30x20 1.2 cjela jaja 2.soli pola zlicice 3.2 jusne zlice secera 4.salica suncokretova ulja 5.salic...